Παγκόσμιο πρωτάθλημα ευρυζωνικής ταχύτητας 2019 – Μια γρήγορη ματιά στις ταχύτερες χώρες, ή περιοχές του κόσμου σύμφωνα με τη μελέτη:
# 1. Ταϊβάν
Η Ταϊβάν περιλαμβάνει ένα μείγμα ευρυζωνικών τεχνολογιών και η ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας από πλευράς αριθμού συνδρομητών έχει σταματήσει. Οι αυξήσεις ταχύτητας οδηγούνται από τη μαζική μετάβαση από το ADSL σε ίνα.
# 2. Σιγκαπούρη
Μια ζωντανή ψηφιακή οικονομία και περιορισμένη γη προσφέρουν στη Σιγκαπούρη σημαντικά πλεονεκτήματα όσον αφορά την ανάπτυξη υποδομών και τη διαθεσιμότητα FTTP (καθαρή ίνα).
# 3. Βαϊλάτο του Τζέρσεϊ (Αγγλονορμανδικές Νήσοι)
Το Jersey είναι η πρώτη περιοχή στον κόσμο στη διάθεση καθαρών ινών (FTTP) σε κάθε ευρυζωνικό χρήστη. Η μετατόπιση του Jersey από τη δέκατη στην τρίτη θέση, δείχνει ότι η πρόσληψη ήταν υγιής.
# 4. Σουηδία
Η απόφαση της Σουηδίας να επικεντρωθεί στην FTTP (καθαρή ίνα) σημαίνει ότι περίπου το 60% των σουηδικών κατοικιών και επιχειρήσεων έχουν τώρα πρόσβαση σε ταχύτητες μέχρι 1Gbps (1.000Mbps).
Ο διαδραστικός χάρτης
https://infogram.com/speed-test-2019-1ho16vdprqzx6nq
Η παγκόσμια μέση ευρυζωνική ταχύτητα συνεχίζει να αυξάνεται
Η παρακολούθηση των μετρήσεων ταχύτητας ευρείας ζώνης σε 207 χώρες και περιοχές (200 πέρυσι) σε πολλαπλές περιόδους 12 μηνών μας επέτρεψε να δημιουργήσουμε μια συνολική μέση ταχύτητα για τον πλανήτη και να δούμε πώς αυτός ο αριθμός αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Τα καλά νέα είναι ότι η παγκόσμια μέση ταχύτητα αυξάνεται γρήγορα.
Η μέση παγκόσμια ευρυζωνική ταχύτητα που μετρήθηκε κατά την περίοδο από τις 11 Μαΐου 2016 έως τις 10 Μαΐου 2017 ήταν 7,40 Mbps.
Η μέση παγκόσμια ευρυζωνική ταχύτητα που μετρήθηκε κατά την περίοδο από 30 Μαΐου 2017 έως 29 Μαΐου 2018 ήταν 9.10Mbps – αύξηση 23,35%.
Φέτος, η μέση ταχύτητα που μετρήθηκε κατά την περίοδο από 9 Μαΐου 2018 έως 8 Μαΐου 2019 ήταν 11,03 Mbps – μια περαιτέρω άνοδος κατά 20,65% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτές οι χώρες που συμβάλλουν περισσότερο στον αυξανόμενο μέσο όρο, είναι εκείνες στις ανεπτυγμένες περιοχές που περιέχουν όχι μόνο ταχύτερα εγκατεστημένες υποδομές, αλλά και στις οποίες παρατηρούμε την πιο σημαντική ανάπτυξη και υιοθέτηση της τελευταίας τεχνολογίας.
Υπάρχει συγκριτικά μικρή ανάπτυξη – και επομένως μικρή μεταβολή στη διαθεσιμότητα ή / και στην απορρόφηση ταχύτερης υποδομής – στο κάτω μισό του πίνακα σε σχέση με την κορυφή.
Το χάσμα μεταξύ αυτών που έχουν και αυτών που δεν έχουν εξακολουθεί να διευρύνεται
Πριν πειστείτε ότι η παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών βελτιώνεται παγκοσμίως, με βάση το άλμα 20,65% της μέσης παγκόσμιας ταχύτητας από πέρυσι, θεωρήστε ότι κατά μέσο όρο οι κορυφαίες 100 χώρες της λίστας έχουν κερδίσει 4,08 Mbps, ενώ οι κατώτατες 100 κέρδισαν κατά μέσο όρο μόνο 0,47 Mbps.
Φυσικά, το τοπ 100 έχει αναλογικά μεγαλύτερες ταχύτητες για να ξεκινήσει, οπότε πραγματικά πρέπει να εξετάσουμε το ποσοστό αυξήσεων για να δούμε τι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Εκτός των νέων καταχωρίσεων, οι κορυφαίες 100 χώρες αύξησαν τη μέση ευρυζωνική ταχύτητα κατά 25,63%. Οι κάτω 100 χώρες αύξησαν τη μέση ευρυζωνική ταχύτητα κατά 23,77%. Κατά συνέπεια, η διαφορά στην αύξηση της ταχύτητας μεταξύ των ετών είναι μικρή.
Φυσικά, όσο μικρότερο είναι το άνω και κάτω κομμάτι που μετράτε με αυτόν τον τρόπο, τόσο πιο έντονη γίνεται αυτή η διαφορά. Εάν πάρουμε το τοπ 25 σε σχέση με το τελευταίο 25, για παράδειγμα, το top 25 αύξησε τις ταχύτητές του κατά μέσο όρο 34,62%, ενώ το τελευταίο κέρδισε μόνο 2,19%. Το κενό διευρύνεται, καθώς η ταχύτερη πρόοδος συσχετίζεται με την υψηλότερη τοποθέτηση στη λίστα.
Η Ελλάδα
Η Ευρώπη
Η κορυφή της λίστας κυριαρχείται από την Ευρώπη, όπως φαίνεται και από μια γρήγορη ματιά στο διαδραστικό μας χάρτη. Από τις 50 πρώτες χώρες, 37 από αυτές βρίσκονται στην Ευρώπη.
Η Ευρώπη έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση χωρών παγκοσμίως με γρήγορη ή πολύ γρήγορη ευρυζωνικότητα. Μια ματιά στο χάρτη δείχνει ότι σχεδόν όλη η Ευρώπη απολαμβάνει ευρυζωνικές ταχύτητες οι οποίες, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι μεγαλύτερες από τον υπόλοιπο κόσμο.
Μετρήσαμε 54 χώρες στην ευρωπαϊκή περιφέρεια και όλες εκτός από μία (Αρμενία) εμπίπτουν στις πρώτες 100 πιο γρήγορες. Στην πραγματικότητα, η Ευρώπη κατέχει ένα συγκλονιστικό 37 στις 50 πιο γρήγορες χώρες.
Το Jersey είναι η γρηγορότερη περιοχή της Ευρώπης, προσφέροντας μέση ταχύτητα 67,46Mbps. Η Αρμενία είναι η πιο αργή στην Ευρώπη, με μια μέση ταχύτητα μόλις 4,85 Mbps – αν και αυτό είναι βελτίωση σε σχέση με πέρυσι.
– Αναλυτικά όλα τα στοιχεία της μελέτης ΕΔΩ.
Συνολικά
Με τις μέσες ευρυζωνικές ταχύτητες να αυξάνονται κατά 20,65% τον περασμένο χρόνο, η παγκόσμια εικόνα φαίνεται ρόδινη. Αλλά η αλήθεια είναι, ότι οι ταχύτερες είναι οι χώρες που ανυψώνουν τον μέσο όρο, απομακρυνόμενες με ταχύτητα και αφήνοντας τους πιο αργούς σε τέλμα. Πέρυσι, μετρήσαμε τις πιο αργές πέντε χώρες στις 88 φορές πιο αργές από τις πέντε πιο γρήγορες. Φέτος είναι 125 φορές πιο αργές.
Η Ευρώπη και τμήματα της Ασίας κυριαρχούν στο leaderboard για μια ακόμη φορά χάρη στις εξαιρετικές υποδομές. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι χώρες που κατέχουν την υψηλότερη θέση είναι εκείνες με έντονη εστίαση στα δίκτυα FTTP.
Η έρευνα σχεδιάστηκε και συντάχθηκε από το Cable.co.uk και συγκεντρώθηκε από το M-Lab, ένα πρότζεκτ ανοιχτού κώδικα με συντελεστές οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, εκπαιδευτικά ιδρύματα και εταιρείες του ιδιωτικού τομέα. Το M-Lab διοικείται από ομάδες με βάση τον Κώδικα Επιστήμης και Κοινωνίας, το Ινστιτούτο Ανοιχτής Τεχνολογίας της Αμερικής, το Google, το PlanetLab του Πανεπιστημίου Princeton και άλλους συνεργάτες υποστήριξης.
Επιμέλεια-μετάφραση: olympia.gr