Ο Ερντογάν ξαπόστειλε τον κεντρικό τραπεζίτη της Τουρκίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τουρκία απέλυσε τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, καθώς οι διαφορές πολιτικής μεταξύ της κυβέρνησης και της τράπεζας επιδεινώθηκαν λόγω της οικονομικής ύφεσης, της αστάθειας της λίρας και του υψηλού πληθωρισμού. Ή πιο απλά, διαφωνούσε με τον Ερντογάν και πήρε πόδι.

Ο Murat Cetinkaya, ο οποίος ήταν στη θέση από τον Απρίλιο του 2016, απομακρύνθηκε από τη θέση του και αντικαταστάθηκε από τον αναπληρωτή του Murat Uysal, σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης.
Δεν δόθηκε κανένας επίσημος λόγος για την απομάκρυνση, αλλά οι αγορές είκαζαν τις τελευταίες εβδομάδες ότι ο Cetinkaya μπορεί να «εξαφανιστεί» από την κυβέρνηση λόγω της απροθυμίας του να μειώσει τα επιτόκια.
Η κεντρική τράπεζα αντιμετώπισε στο παρελθόν πίεση από τον πρόεδρο Tayyip Erdogan να μειώσει τα επιτόκια, για την αναζωογόνηση μιας οικονομίας η οποία έπεσε σε ύφεση νωρίτερα αυτό το έτος.
Η τουρκική οικονομία συρρικνώθηκε απότομα για δεύτερο σερί τρίμηνο στις αρχές του 2019, καθώς η νομισματική κρίση και η άνοδος του πληθωρισμού και των επιτοκίων, επιβάρυναν σημαντικά τη συνολική παραγωγή.
Δύο κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι οι διαφορές μεταξύ της κυβέρνησης και του κυβερνήτη σχετικά με τη νομισματική πολιτική, επιδεινώθηκαν τους τελευταίους μήνες.
«Η διαφορά απόψεων μεταξύ του κυβερνήτη και των υπουργών που είναι αρμόδιοι για την οικονομία, επιδεινώθηκε κατά την πρόσφατη περίοδο», ανέφερε μία από τις πηγές.
Ο Cetinkaya είχε περάσει το επιτόκιο αναφοράς συνολικά κατά 625 μονάδες βάσης πέρυσι για να στηρίξει την προβληματική λίρα TRYTOM = D3, πιέζοντας την στο 24% μέχρι το Σεπτέμβριο, όπου από τότε παρέμεινε αμετάβλητη.
Ο Ερντογάν, του οποίου ο γαμπρός είναι ο υπουργός Οικονομικών, επανειλημμένα επέκρινε την κεντρική τράπεζα για τη διατήρηση υψηλών επιτοκίων.
«Ο Πρόεδρος και ο υπουργός Οικονομικών απαίτησαν την παραίτησή του, αλλά ο Cetinkaya υπενθύμισε την ανεξαρτησία της τράπεζας και αρνήθηκε να παραιτηθεί», ανέφερε η άλλη πηγή.
Σε δήλωσή της το Σάββατο, η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί ανεξάρτητα και ότι ο νέος κυβερνήτης θα επικεντρωθεί στη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών.
«Στις πρώτες παρατηρήσεις του, ο Murat Uysal δήλωσε ότι τα κανάλια επικοινωνίας θα χρησιμοποιηθούν στο υψηλότερο επίπεδο σύμφωνα με τους στόχους των τιμών και της χρηματοοικονομικής σταθερότητας», ανέφερε η τράπεζα.
«Θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο αυτό τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε η δήλωση.
Η τουρκική κυβέρνηση δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλια.
Ενώ η κεντρική τράπεζα έδωσε έμφαση στην ανεξαρτησία της, ένας ανώτερος τραπεζίτης που δεν ήθελε να κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας του θέματος, δήλωσε ότι η απόλυση Cetinkaya έθεσε ερωτήματα σχετικά με την εξουσία της τράπεζας.
«Η απομάκρυνση του επικεφαλής δημιουργεί αμφιβολίες σχετικά με την ασφάλεια εργασίας του επικεφαλής τραπεζίτη και την ανεξαρτησία της τράπεζας. Θα παρακολουθούμε προσεκτικά την τράπεζα την ερχόμενη περίοδο», δήλωσε στο Reuters.
Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης επεσήμανε επίσης ότι η κίνηση θα μπορούσε να υπονομεύσει την αξιοπιστία της τράπεζας.
«Όσοι απομάκρυναν τον κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας εν μία νυκτί, έχουν χάσει το δικαίωμα να απαιτήσουν εμπιστοσύνη στην οικονομία της χώρας. Η κεντρική τράπεζα είναι ένας όμηρος του παλατιού», δήλωσε ο κύριος εκπρόσωπος του κόμματος της αντιπολίτευσης Faik Oztrak, αναφερόμενος στο γραφείο του Ερντογάν.
Πηγή: Reuters
Επιμέλεια-μετάφραση: Olympia.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ