Πλήθος τα σχόλια του γερμανικού Τύπου για το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών, την ήττα του Αλέξη Τσίπρα και τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung επιγράφει το πρωτοσέλιδο σχόλιό της «Νέα αρχή στην Αθήνα» και παρατηρεί:
«Οι ψηφοφόροι έδωσαν στη Νέα Δημοκρατία ισχυρή εντολή για να μπορέσει να κυβερνήσει την επόμενη τετραετία με απόλυτη πλειοψηφία. Ακόμα και αριστεροί ψηφοφόροι επέλεξαν στη Νέα Δημοκρατία εμπιστευόμενοι την ικανότητά της σε οικονομικά ζητήματα, αλλά και τον ρεαλιστή πρόεδρό της. Φαίνεται ότι οι θεατρινισμοί του Αλέξη Τσίπρα ή του Γιάνη Βαρουφάκη δεν τραβάνε πλέον. Ανακούφιση προκαλεί και το γεγονός ότι παρά την μακροχρόνια ύφεση και την άλυτη προσφυγική κρίση ακροδεξιά κόμματα δεν πέρασαν το κατώφλι της βουλής.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αξιολογηθεί αποκλειστικά και μόνο από την απόδοσή του στην ανάκαμψη της οικονομίας. Θα επιτύχει το στόχο του μόνο αν μειώσει την υπερβολική φορολογία. Οι δανειστές όμως αναμένουν από το νέο πρωθυπουργό να μην θέσει εν αμφιβόλω το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Για να αποκτήσει ευχέρεια κινήσεων ωστόσο ο Κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να περικόψει περαιτέρω τις κοινωνικές δαπάνες, τις επιχορηγήσεις και να περιορίσει δραστικά το δημόσιο τομέα. Κάτι που ο προκάτοχος του δεν ήταν διατεθειμένος να πράξει.
Για να κυβερνήσει με επιτυχία ο νέος πρωθυπουργός οφείλει να μεταρρυθμίσει και τη Νέα Δημοκρατία. Κανένα άλλο κόμμα δεν έχει συνδέσει το όνομά του με τον νεποτισμό, που τόσο ακριβά πλήρωσε η χώρα. Την ίδια στιγμή ο Κ. Μητσοτάκης κάνει άνοιγμα προς τον κεντρώο πολιτικά χώρο διευρύνοντας έτσι τη στήριξη στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεών του. Υπάρχουν συνεπώς οι ευκαιρίες για μια νέα αρχή».
Handelsblatt: «Οι Έλληνες ψήφισαν σοφά»
«Οι ελληνικές εκλογές στέλνουν θετικό μήνυμα. Μετά από χρόνια κρίσης η Ελλάδα σταθεροποιείται, γράφει σε σχόλιό με τίτλο “Οι Έλληνες ψήφισαν σοφά” η Handelsblatt. Η οικονομική εφημερίδα παρατηρεί ότι «οι ψηφοφόροι χάρισαν στον Κ. Μητσοτάκη άνετη πλειοψηφία, όχι όμως παντοδυναμία. Την ίδια στιγμή όμως η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε συντριπτική. Με ψηλά το κεφάλι ο Αλέξης Τσίπρας περνά στα έδρανα της αντιπολίτευσης με το κόμμα του να παραμένει ισχυρό και διατηρώντας τη δυνατότητα επιστροφής στην εξουσία. Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ μοιράστηκαν πάνω από το 71% των ψήφων. Ο κατακερματισμός του πολιτικού τοπίου από την περίοδο της κρίσης αποτελεί πλέον παρελθόν. Ευρωσκεπτικιστικά κόμματα δεν παίζουν σημαντικό ρόλο στη νέα βουλή και το ακροδεξιό Χρυσή Αυγή δεν κατάφερε να υπερπηδήσει το όριο του 3%. Οι εκλογές έδειξαν ότι η δημοκρατία στην Ελλάδα λειτουργεί και πως η χώρα σταθεροποιείται».
SZ: «Η κληρονομιά της κρίσης»
«Η κληρονομιά της κρίσης» επιγράφει σχόλιό της η Süddeutsche Zeitung και σημειώνει:
«Ο Κ. Μητσοτάκης άνοιξε το κόμμα του σε νέα πρόσωπα. Εκτιμά περισσότερο μετριοπαθείς αποτελεσματικούς συνεργάτες παρά ιδεολόγους υψηλών τόνων. Το γεγονός ότι προέρχεται από παλιά οικογένεια πολιτικών όχι μόνο δεν τον ζημίωσε, αλλά αντίθετα τον ωφέλησε.
Στον προεκλογικό αγώνα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας καλλιέργησε πολλές προσδοκίες σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη και τη μείωση των φόρων. Κατάφερε να αποφύγει τις μεγαλόστομες υποσχέσεις. Πολλοί από τους ψηφοφόρους του αναμένουν ωστόσο σύντομα δείγματα γραφής. Η κληρονομιά του προκατόχου του δεν αφήνει περιθώρια για περίοδο χάριτος στον Κ. Μητσοτάκη. Επί Τσίπρα η Ελλάδα κατάφερε να εξέλθει από τα μνημόνια ωστόσο οι δανειστές πραγματοποιούν τακτικά ελέγχους. Από την αξιολόγησή τους εξαρτάται αν η Ελλάδα θα καρπωθεί, για παράδειγμα, τα κέρδη της ΕΚΤ από ελληνικά ομολόγα. Στην κληρονομία της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ ανήκει και η τάξη που επικρατεί σήμερα, σε μεγάλο βαθμό, στην εξωτερική πολιτική. Οι σχέσεις με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ βελτιώθηκαν, ενώ με την επίλυση του ονοματολογικού η χώρα αποτίναξε ένα σημαντικό βαρίδι του παρελθόντος. Στα αρνητικά της περασμένης τετραετίας εντάσσεται και η πολιτική χειραγώγηση της δικαιοσύνης με τη δίωξη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, ο οποίος κατηγορήθηκε για “τεχνητή” διόγκωση του ελληνικού ελλείμματος. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να θέτει τέλος σε τέτοιες εμμονές. Ούτως ή άλλως δεν έχει να φοβηθεί πλέον μια έξοδο από το ευρώ ή μια οικονομική κατάρρευση. Όλα αυτά είναι καλές προϋποθέσεις για μια νέα αρχή».
Στέφανος Γεωργακόπουλος
dw