"Φως" σε μια δολοφονία 25 ετών στη Θεσσαλονίκη

Η ομάδα “Cold cases” κατάφερε να αποκαλύψει την ταυτότητα του δράστη

Στα 19 του χρόνια σκότωσε με μαχαίρι έναν 62χρονο επιχειρηματία μέσα στο σπίτι του, στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, με κίνητρο σεξουαλικό. Τον μετέφερε στη μπανιέρα, τον σκέπασε με πετσέτες και γλίστρησε στο σκοτάδι. Καθώς το έγκλημά του παρέμενε ανεξιχνίαστο και ο ίδιος στο «απυρόβλητο», πέρασε τα σύνορα και αργότερα διέφυγε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Για 18 χρόνια ζούσε τη ζωή του, σίγουρος ότι οι διωκτικές αρχές δεν θα έφταναν ποτέ στα ίχνη του.
Όμως το νεοσύστατο τμήμα “Cold Cases” του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, μια ομάδα επίλεκτων αστυνομικών που από το 2012 άρχισε το «ξεσκόνισμα» ανοιχτών φακέλων από το παρελθόν, κατάφερε να αξιοποιήσει ένα «ορφανό» αποτύπωμα και να αποκαλύψει την ταυτότητα μιας δολοφονίας που είχε συγκλονίσει πριν από 25 ολόκληρα χρόνια τη Θεσσαλονίκη.
Σήμερα, στα 44 του χρόνια, ο Ρουμάνος κατηγορούμενος βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής δικαιοσύνης, καθώς οι αρχές του Μαϊάμι ενεργοποίησαν το διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του.
Η έκδοση του Ρουμάνου στην Ελλάδα πέρασε από… σαράντα κύματα. Όταν το Νοέμβριο του 2012 οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης ταυτοποίησαν το αποτύπωμα που είχε βρεθεί στην τηλεφωνική συσκευή του 62χρονου επιχειρηματία, με τη βοήθεια της Ρουμανικής Αστυνομίας -η οποία στο μεταξύ είχε ενταχθεί στο διακρατικό δίκτυο ανταλλαγής δεδομένων- οι αρχές της χώρας μας ζήτησαν την έκδοση του.
Πριν από περίπου ένα χρόνο ο Ρουμάνος εντοπίστηκε στο Μαϊάμι των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι πληροφορίες από τις αμερικανικές αρχές λένε ότι στη θέα των αστυνομικών που τον είχαν “στριμώξει”, αυτοπυροβολήθηκε και μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένος στο νοσοκομείο. Αργότερα έπεσε σε κώμα. Όμως οι γιατροί κατάφεραν να τον κρατήσουν στη ζωή και πριν από λίγες ημέρες πήρε εξιτήριο. Αυτό που απέμενε ήταν να εκτελεστεί το διεθνές ένταλμα σύλληψης.
Πλέον ο 44χρονος Ρουμάνος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και η δίκη του έχει οριστεί για την επόμενη εβδομάδα από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης, καθώς το αδίκημά του παραγράφεται μετά την παρέλευση 25 ετών.
Η δολοφονία του 62χρονου επιχειρηματία είχε αποκαλυφθεί στις 25 Ιουλίου 1994. Ερευνώντας την υπόθεση, οι αστυνομικοί έμαθαν, μέσω ενός Ρουμάνου φίλου του θύματος, ότι είχε προσπαθήσει να δημιουργήσει σχέση με ένα νεαρό συμπατριώτη του. Τα στοιχεία του όμως δεν τα έμαθαν ποτέ και η εξιχνίαση της υπόθεσης “βάλτωσε”. Ο δράστης κατάφερε να φύγει από την Ελλάδα και ο φάκελος της υπόθεσης σκονιζόταν σε κάποιο ράφι της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Ωστόσο η ομάδα “Cold Cases”, που δημιουργήθηκε το 2012 με σκοπό να “σκαλίζει” παλιές υποθέσεις, έχοντας πλέον στα χέρια της και τα “όπλα” που της προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία, κατάφερε να ρίξει φως ελάχιστους μήνες πριν παραγραφεί το στυγερό έγκλημα. Ο δράστης ήταν σεσημασμένος για διάφορα αδικήματα στη χώρα του κι έτσι όλα ήταν θέμα χρόνου.
astinomiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ