Μεγάλα μυαλά: Πάτρικ Μπλάκετ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Πάτρικ Μέιναρντ Στιούαρτ Μπλάκετ, Βαρώνος Μπλάκετ (18 Νοεμβρίου 1897 – 13 Ιουλίου 1974), μέλος του Τάγματος της Αξίας και μέλος της Βασιλικής Εταιρείας, ήταν Άγγλος πειραματικός φυσικός, γνωστός για το έργο του πάνω στον θάλαμο Γουίλσον, τις κοσμικές ακτίνες και τον παλαιομαγνητισμό (μελετά την ιστορία του μαγνητικού πεδίου της Γης).

Το 1948 βραβεύθηκε με το Νόμπελ Φυσικής για την εξέλιξη της μεθόδου του θαλάμου Γουίλσον (cloud chamber) και για τις ανακαλύψεις στην Πυρηνική Φυσική και την κοσμική ακτινοβολία.
Προκειμένου να μελετηθούν τα στοιχειώδη σωματίδια της ύλης πρώτα πρέπει κανείς να ακολουθήσει τα ίχνη που αφήνουν τα αόρατα σωματίδια, μετά πρέπει να τα αναγνωρίσει και τελικά πρέπει να μελετήσει όλες αυτές τις πληροφορίες ώστε να αποφανθεί τι συνέβη.
Για να γίνουν ορατά τα ίχνη των σωματιδίων, πρέπει να αναγκάσουμε τα σωματίδια να περάσουν μέσα από έναν ανιχνευτή, που περιέχει το κατάλληλο υλικό. Αυτό μπορεί να είναι στερεό, υγρό ή αέριο. Σε έναν ανιχνευτή που χρησιμοποιήθηκε στην αρχή της έρευνας της σωματιδιακής φυσικής, ο οποίος ονομαζόταν θάλαμος νέφους ή θάλαμος Γουίλσον (Wilson), σχηματίζονταν ίχνη από σταγονίδια κατά μήκος της τροχιάς των σωματιδίων, όπως περίπου οι τροχιές ατμού που αφήνουν τα αεροπλάνα.
Ο Μπλάκετ γεννήθηκε στο Λονδίνο και ήταν γιος του Άρθουρ Στιούαρτ Μπλάκετ και της Καρολάιν Μέιναρντ.
wikipedia

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ