Γερμανικό «σαμποτάζ» στη μετοχή του ΟΤΕ και συμπεριφορά αποικίας από την Deutsche Telecom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

image 1328H Deutsche Telekom αρνείται την τοποθέτηση εκπροσώπου μειοψηφίας στο Δ.Σ. με δυσμενείς συνέπειες στην κεφαλαιοποίηση! Συμπεριφορά αποικίας και όχι επενδυτών.

Στη Γερμανία η Deutsche Telekom διαφημίζει τα υψηλά πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης που εφαρμόζει, με πλήθος ανεξάρτητων μελών στο διοικητικό συμβούλιο ώστε να καλύπτονται οι μέτοχοι μειοψηφίας, να έρχεται νέα γνώση στην εταιρία και να υπάρχει διαφάνεια στη λειτουργία της.

Στην Ελλάδα η Deutsche Telekom (DTAG) γράφει στα παλιά της τα παπούτσια τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης και επί δύο χρόνια μπλοκάρει προσπάθεια που γίνεται από ξένο επενδυτικό όμιλο (Amber Capital) ώστε να τοποθετηθεί εκπρόσωπος των μετόχων μειοψηφίας στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ!

Ο ΟΤΕ είναι μία από τις λίγες μεγάλες εταιρίες στο ελληνικό Χρηματιστήριο που δεν διαθέτει ούτε έναν εκπρόσωπο των μετόχων μειοψηφίας στο διοικητικό του συμβούλιο.

Μάλιστα, οι Γερμανοί βασικοί μέτοχοι ανθίστανται με κάθε τρόπο παρά τις επισημάνσεις ότι το ιδιόμορφο μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης κοστίζει στη μετοχή του ΟΤΕ, καθώς αποτρέπει σοβαρούς επενδυτές του εξωτερικού από το να τοποθετηθούν.

«Πιθανώς τα μεγάλα αφεντικά της DTAG νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι αποικία» λένε πρόσωπα που παρακολουθούν τη στάση του γερμανικού ομίλου και επισημαίνουν ότι οι Γερμανοί έχουν καταφέρει να ελέγχουν ασφυκτικά το Δ.Σ. του ΟΤΕ, αν και κατέχουν το 45% των μετοχών.

Η Amber Capital είχε προτείνει και πέρυσι να τοποθετηθεί εκπρόσωπος των μετόχων μειοψηφίας στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ χωρίς επιτυχία. Φέτος ήρθε στην Αθήνα ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος του διεθνούς fund, ο Giuseppe di Mino, και μίλησε στη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε προ εβδομάδων. 

Ο κ. Di Mino υποστήριξε ότι εξαιτίας των φόβων για την εταιρική διακυβέρνηση, αφού δεν υπάρχει εκπρόσωπος των μετόχων μειοψηφίας, η μετοχή του OΤΕ είναι σήμερα «αρκετά υποτιμημένη» παρά την εξαιρετική δουλειά που κάνει η διοίκηση του Μιχάλη Τσαμάζ. Πρόσθεσε πως η εταιρία του έχει επενδύσει 130.000.000 ευρώ στον ΟΤΕ και ελέγχει περί το 2%.

Για δεύτερη φορά οι Γερμανοί απέρριψαν την τοποθέτηση του Alberto Horcajo στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ που είχε προταθεί από την Amber Capital. Αντίθετα, επέλεξαν έναν δικό τους άνθρωπο, τον Eelco Blok, παλαίμαχο στέλεχος της αγοράς τηλεπικοινωνιών. 

Ο επικεφαλής της Amber Capital απέφυγε να αναφερθεί στις επόμενες κινήσεις της επενδυτικής εταιρίας, αλλά θεωρείται σίγουρο ότι θα επανέλθει του χρόνου! Ποιους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης εφαρμόζει η μητρική εταιρία του ΟΤΕ στη Γερμανία;

Διαθέτει ολόκληρο εικοσαμελές εποπτικό συμβούλιο το οποίο ελέγχει το συμβούλιο διοίκησης με βάση τη σχετική γερμανική νομοθεσία. 

Μεταξύ των ηχηρών ονομάτων που συμμετέχουν στο εποπτικό συμβούλιο της DTAG περιλαμβάνονται η Margret Suckale, με θητεία σε κολοσσούς όπως η Deutsche Bahn και η BASF, o διευθύνων σύμβουλος της KfW (της κρατικής επενδυτικής τράπεζας) Gunther Brauning και ο διευθύνων σύμβουλος της BMW Harald Kruger.

Στην Ελλάδα, βέβαια, οι Γερμανοί δεν χρειάζονται κανέναν και δεν επιτρέπουν σε κανέναν εκπρόσωπο άλλων επενδυτών του ΟΤΕ να μπλέκει στα πόδια τους. Γιατί άραγε;

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ