Ν.Ιωνία, μια πόλη με πληθυσμό 100.000 κατοίκων, δεν είναι μόνο αυτή που δείχνει. Αν κανείς ψάξει προσεχτικά το κάθε μικρό στενό της σίγουρα θα ανακαλύψει έστω και αμυδρά στοιχεία της μακρόχρονης ιστορίας της. Στοιχεία που αν συγκεντρωθούν φέρνουν στην επιφάνεια μικρές αλλά και μεγάλες όπως και διαδοχικές αλλαγές, καθώς και μια ιστορία που αρχίζει ως εξής:
Ο πρώτος προσφυγικός συνοικισμός κτίστηκε στην περιοχή των «Ποδαράδων» δίπλα στον Ποδονίφτη (τον αρχαίο Περσό) και κοντά στις «Ποδάρες» του Αδριάνειου υδραγωγείου. Η περιοχή ανήκε στον Πανάγιο Τάφο και την κατοικούσαν μόνο λίγοι βοσκοί και καλλιεργητές του κτήματος. Η έκταση παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Κ. Προνοίας το 1923 για τη στέγαση προσφύγων από τη Μ. Ασία.
Γενέθλια ημέρα της Ν. Ιωνίας, ως πολιτείας, λογίζεται η Κυριακή 27 Ιουνίου του 1923. Δημιουργοί της, Μικρασιάτες πρόσφυγες που αναζητούσαν μια νέα εστία, μια ελπίδα, τη λησμονιά από τις κακουχίες, τον πόλεμο, την καταστροφή.
Μέρος του Αδριάνειου υδραγωγείου λοιπόν ήταν και οι ” ΠΟΔΑΡΑΔΕΣ” .Αρχαιολογικός χώρος που στις μέρες όμως έχει αφεθεί στην τύχη του και όχι μόνο. Μέσα στο περιφραγμένο οικόπεδο μπορεί να κανείς να βρει από τα κλασικά σκουπίδια… μέχρι μηχανάκια πεταμένα…καρέκλες …αλλά και δυο αυθαίρετα κτίσματα απόρων! Το ένα μάλιστα έχει και ρεύμα παράνομα αλλά και κεραία τηλεόρασης τοποθετημένη πάνω στην στήλη του Αδριάνειου αγωγού! Απίστευτο κι όμως ελληνικό…ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΟ….