Το καλοκαίρι συνεχίζεται και μας βρίσκει άλλους στην δουλειά και άλλους στην παραλία.
Το θερμόμετρο ανεβαίνει και όσο κι αν πεινάμε, θέλουμε κάτι ελαφρύ και καλοκαιρινό.
Τα καλοκαιρινά πιάτα είναι πολλά.
Οι όμορφες περιοχές της χώρας μας έχουν φροντίσει να δημιουργούν παραδοσιακά, λαχταριστά φαγητά που μας κάνουν να γλύφουμε τα δάχτυλά μας.
Ειδικά οι νησιώτικες συνταγές είναι το κάτι άλλο!
Ψάχνοντας στο Διαδίκτυο για περίεργες γεύσεις από το Αιγαίο, έπεσα πάνω στην Φρουτάλια Άνδρου.
Κι όμως δεν είναι γλυκό ούτε περιέχει φρούτα.
Η φρουτάλια ή φουρτάλια είναι μια παραδοσιακή ομελέτα που φτιάχνουν στην Άνδρο με τοπικά λουκάνικα.
Είναι χορταστική, λαχταριστή και δεν χρειάζεται να φας τίποτα άλλο!
Πάρτε χαρτί και μολύβι και σημείωσε τι θα χρειαστείς, όπως τα διαβάσαμε στον Γαστρονόμο:
ΥΛΙΚΑ
4 μέτρια λουκάνικα (όχι πολύ μεγάλα, για να μη γίνει πολύ βαρύ)
2 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε ροδέλες
1 φλιτζάνι του τσαγιού τυρί τριμμένο (βολάκι ανδριώτικο ή ξερή μυζήθρα με κεφαλοτύρι)
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα
8 αυγά
1/2 ματσάκι δυόσμο ή μαϊντανό, μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα
αλάτι-πιπέρι
λάδι για τηγάνισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε λάδι ίσα να καλύψει τον πάτο και τσιγαρίζουμε τα λουκάνικα.
Τα βγάζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να ρουφήξει το λίπος.
Προσθέτουμε λίγο λάδι στο τηγάνι, βάζουμε τις αλατισμένες πατάτες και τις τηγανίζουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Αφαιρούμε το περισσότερο λάδι.
Χτυπάμε καλά τα αυγά με το γάλα, προσθέτουμε τον δυόσμο ή τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.
Ξαναβάζουμε τα λουκάνικα στο τηγάνι τοποθετώντας τα ανάμεσα στις πατάτες.
Περιχύνουμε με το μείγμα, κλείνουμε το τηγάνι με ένα καπάκι και ψήνουμε τη φρουτάλια σε μέτρια φωτιά.
Τσεκάρουμε αν ψήθηκε από κάτω με μια σπάτουλα.
Αναποδογυρίζουμε το τηγάνι ώστε να πέσει η φρουτάλια στο καπάκι και μετά τη βάζουμε ξανά στο τηγάνι για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά.
Τη βάζουμε σε μια πιατέλα και σερβίρουμε με χωριάτικο ψωμί, σαλάτα ή ότι άλλο επιθυμούμε.
Λίγο ουζάκι είναι ότι πρέπει!
Καλή όρεξη!
Πηγη: bovary.gr