Φωτιά στο Μάτι: Οι πέντε πληγές που έμειναν ανοιχτές εδώ και ένα χρόνο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στους μισοκαμμένους στύλους της ΔΕΗ και στις κλειστές αυλόπορτες, το μόνο καινούριο είναι οι αναγγελίες των μνημοσύνων και των εκδηλώσεων για τη μαύρη επέτειο από τη φωτιά στο Μάτι.

Ενώ οι 102 μαρτυρικοί θάνατοι ρίχνουν βαριά τη σκιά τους πάνω από το Μάτι, σώματα, ψυχές και κτίρια παραμένουν πληγωμένα έναν χρόνο μετά τη συμφορά. Το iefimerida σε αλλεπάλληλα οδοιπορικά κατέγραψε τις πληγές που μέχρι σήμερα αιμορραγούν.
Ο Γολγοθάς των εγκαυματιών της φωτιάς στο Μάτι
Η σκληρή αλήθεια είναι χαραγμένη στα κορμιά των εγκαυματιών της φωτιάς στο Μάτι που βγήκαν ζωντανοί από την κόλαση αλλά οι φλόγες τους σημάδεψαν για πάντα. Η εικόνα των πληγών σοκάρουν όσο και η αποκάλυψη ότι το κράτος δεν κάλυπτε μέχρι τώρα τα φάρμακά τους γιατί τα θεωρούσε… καλλυντικά. Κάθε ένας από αυτούς χρειάζεται 500-1000 ευρώ το μήνα για επουλωτικές αλοιφές και ειδικά ενδύματα, κόστος ασήκωτο καθώς σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν δυο εγκαυματίες στην ίδια οικογένεια.
Μέχρι τώρα ζουν χάρη στον αγώνα των εθελοντών που τους στηρίζουν αυτό το χρόνο αλλά και στην προσφορά του Ιδρύματος Λάτση που καλύπτει φάρμακα και φυσιοθεραπείες. Οι άνθρωποι όμως που κάηκαν αβοήθητοι από το κράτος δε ζητούν ελεημοσύνη όπως λένε στο iefimerida, αλλά το αυτονόητο αγαθό της δωρεάν υγείας ειδικά ύστερα από μια τραγωδία αυτού του μεγέθους.
Μετά τον σάλο που προκάλεσε η αποκάλυψη του θέματος, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι ο ΕΟΠΥΥ θα αναλάβει στο εξής το κόστος των υλικών. Για το σκοπό αυτό συγκαλεί εκτάκτως σήμερα ανώτατο υγειονομικό συμβούλιο. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή το βράδυ της Δευτέρας ανακοίνωσε πως οι πολίτες με βαριά εγκαύματα θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, σε θεραπεία, αλλά και σε κάθε άλλη ιατρική παροχή.
Χωρίς άδεια τα «κόκκινα» σπίτια
Κανένα βήμα δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα για να αποκατασταθούν τα ολοσχερώς κατεστραμμένα σπίτια στον άλλοτε καταπράσινο οικισμό. Τα κουφάρια τους χάσκουν από την παραλιακή ζώνη μέχρι τη Μαραθώνος, χωρίς την παραμικρή παρέμβαση. «Μόνο στο Μάτι υπάρχουν 400 κόκκινα σπίτια και μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί ούτε μία άδεια προκειμένου αυτοί οι άνθρωποι να ξαναφτιάξουν τα νοικοκυριά τους», λέει στο iefimerida ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας. Σε κάποια σπίτια που έχουν κριθεί επισκευάσιμα, έχουν δοθεί οι πρώτες άδειες ή οι ιδιοκτήτες κουράστηκαν να περιμένουν και διορθώνουν τις ζημιές εκτός επίσημης διαδικασίας.
Στο σχέδιο που εξήγγειλε η κυβέρνηση από τη Βουλή προβλέπεται με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η δυνατότητα παρέμβασης σε συνθήκες φυσικών καταστροφών. Στόχος να γίνει καθαρισμός του οικοπέδου στον Νέο Βουτζά, να καταρτιστεί σχέδιο δράσης για την αποκατάσταση της περιοχής, καθώς και ένα νέο χωρικό σχέδιο ώστε να λυθεί το πρόβλημα δεκαετιών.
Μαραζώνουν οι επιχειρήσεις μετά τη φωτιά στο Μάτι
Ξενοδοχεία, καφέ και εστιατόρια δίνουν τον δικό τους αγώνα επιβίωσης στο Μάτι. Στην παραλία λιγοστοί τουρίστες πηγαινοέρχονται και οι επιχειρηματίες απευθύνουν τη δική τους έκκληση για στήριξη από την πολιτεία. «Συνολικά οι επισκευές και η ακύρωση κρατήσεων μας έχει κοστίσει ως τώρα 200.000 ευρώ», λέει ο ξενοδόχος Γιώργος Παππάς και προσθέτει: «Δεν έχουμε πάρει αποζημιώσεις, αλλά το μείζον είναι να αποκατασταθεί η περιοχή ώστε να ξαναέρθουν οι τουρίστες. Τώρα κανείς δε θέλει να βλέπει αυτό το θέαμα».
Απογοητευμένος είναι και Λάζαρος Δημόπουλος ιδιοκτήτης καφέ- εστιατορίου στην οδό Κυανής Ακτής. «Η Περιφέρεια Αττικής μας υποσχέθηκε αποζημιώσεις για τις καταστροφές που πάθαμε αλλά δεν έχουμε πάρει ούτε ευρώ. Μόνοι μας παλεύουμε» σημειώνει. Ποσό 20 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την αποκατάσταση και την ανάπλαση των περιοχών που επλήγησαν από την εθνική τραγωδία του περσινού Ιουλίου, όπως ανακοινώθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ξεχασμένοι στις κατασκηνώσεις
Όσοι έμειναν άστεγοι μετά τη φωτιά και δεν είχαν άλλη κατοικία παραμένουν ξεχασμένοι στις κατασκηνώσεις του στρατού και τις αεροπορίας. Περίπου 190 άνθρωποι, ανάμεσά τους και οικογένειες με παιδιά ζουν στα σπιτάκια των αξιωματικών που φέτος αναγκάστηκαν να περιορίσουν τις διακοπές τους λόγω έλλειψης χώρου. Οι φιλοξενούμενοι στις κατασκηνώσεις τρέφονται από τα συσσίτια των ενόπλων δυνάμεων.
Γραφειοκρατία για το Λύρειο
Το κεντρικό κτίριο στο Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα, παραμένει κατεστραμμένο, όπως ακριβώς το άφησε η φωτιά. Παρά το γεγονός ότι η οικογένεια Βαρδινογιάννη έχει ανακοινώσει ότι αναλαμβάνει το κόστος αποκατάστασης του Ιδρύματος, γραφειοκρατικές εμπλοκές δεν επιτρέπουν την έναρξη των έργων. «Υπάρχουν γραφειοκρατικά προβλήματα στο θέμα των αδειών κυρίως με τη Διεύθυνση Δασών» εξηγεί ο νέος Δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας. Παρεμβάσεις έχουν γίνει προς το παρόν μόνο στα σπίτια των παιδιών και στον περιβάλλοντα χώρο.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το Μάτι
Οι άμεσες παρεμβάσεις του πρωθυπουργού για το Μάτι:
– Ξεμπλοκάρουν 31 εκατ. ευρώ για τους εγκαυματίες και τους πυρόπληκτους τα οποία λιμνάζουν εδώ και 1 χρόνο στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής
– Καθαρίζεται το οικόπεδο στο Νέο Βουτζά στο οποίο συγκεντρώθηκε και παραμένει από πέρυσι τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης.
Συγκεκριμένα, με εντολή του κ. Μητσοτάκη, η εφαρμογή των μέτρων ανακούφισης με αξιοποίηση και των κονδυλίων του ειδικού λογαριασμού ξεκινά μέσα στον Αύγουστο και προβλέπει:
Μέσα στον Αύγουστο:
– Οι συμπολίτες μας με βαριά εγκαύματα θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, σε θεραπεία, αλλά και σε κάθε άλλη ιατρική παροχή.
– Οι πυρόπληκτοι στο Μάτι απαλλάσσονται για 5 χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ. Το μέτρο αφορά συνολικά 4.334 κατοίκους. Για το σκοπό αυτό θα διατεθούν 10 εκατ. ευρώ από τον λογαριασμό αρωγής.
– Ποσό 20 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την αποκατάσταση και την ανάπλαση των περιοχών που επλήγησαν από την εθνική τραγωδία του περσινού Ιουλίου.
Αθανασία Αγγελοπούλου
iefimerida.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ