Όταν μιλάμε για την μεγαλύτερη τραγωδία που έχει πλήξει την Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες, όταν μιλάμε για 102 νεκρούς, οι πολιτικές αναλύσεις έχουν ελάχιστη σημασία. Τεράστια σημασία έχει όμως το κριτήριο του λαού που είναι και ο πλέον αρμόδιος για να αποδώσει τις πολιτικές ευθύνες.
Διότι μαζί με τις ποινικές ευθύνες, για τους εμπρηστές, εγκληματίες ή εξ αμελείας, τους υπηρεσιακούς παράγοντες που δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους, υπάρχει και η έννοια της πολιτικής ευθύνης. Που μπορεί να μην τιμωρείται ποινικά, είναι όμως τεράστια διότι από την πολιτική ηγεσία εξαρτάται η μέριμνα ώστε οι ενδεχόμενες εγκληματικές πράξεις και αμέλειες να προβλεφθούν. Όπως επίσης από την επικεφαλής του κρατικού μηχανισμού, την εκάστοτε πολιτική ηγεσία δηλαδή, εξαρτάται η διαχείριση της κρίσης προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές αλλά και περιουσίες.
Όπως λοιπόν η εξουσία εχει τα προνόμια της, τα ωραία της γραφεία, την προβολή, την αίσθηση της δύναμης και αλλά πολλά, έτσι ακριβώς έχει αυτό που ονομάζουμε “πολιτική ευθύνη”. Και όπως φάνηκε περίτρανα στις πρόσφατες εκλογές, όταν η πολιτική ευθύνη δεν αναλαμβάνεται, έστω και με μία παραίτηση για την τιμή των όπλων, την αποδίδει ο λαός με τον πιο σκληρό τρόπο.
Και αντί να την πληρώσουν μόνο οι άμεσα έχοντες την πολιτική ευθύνη, την πλήρωσε σύσσωμη η πολιτική ηγεσία.