Αυστηρά μηνύματα από ΥΠΕΞ και ΥΕΘΑ στην Τουρκία: "Τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας δεν είναι προς διαπραγμάτευση – Δε φοβόμαστε και επαγρυπνούμε πάντα"

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνέντευξη Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια στον «ΣΚΑΙ»- Ο ΥΕΘΑ Νικόλαος Παναγιωτόπουλος στην τελετή βράβευσης του 691 ΒΕΒ, στο πλαίσιο του «Έτους Κοινωνικής Προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων». Τι είπαν για την Τουρκία και την τουρκική προκλητικότητα.

Σημεία των δηλώσεων του Έλληνα ΥΠΕΞ:
– …για μας πάντοτε έχει τεράστια σημασία η τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών. Αυτό είναι απαράβατος κανόνας. Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε ως Πρόεδρος της Κυβερνήσεως προς τον επικεφαλής του τουρκικού κράτους, ο οποίος είναι και ο Πρόεδρος της Κυβερνήσεως εκεί, διότι το σύστημα είναι προεδρικό. Θα δούμε από εκεί και πέρα πού και με τι τρόπο οι Τούρκοι θα προσλάβουν αυτή την πρόσκληση. Αλλά για να είμαστε συνεννοημένοι, κ. Χιώτη, το έχει πει και ο Πρωθυπουργός, μου επιτρέπετε να το επαναλάβω κι εγώ, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας δεν είναι προς διαπραγμάτευση, για να είμαστε και σε αυτό σαφείς και προς τους Τούρκους φίλους μας ή γείτονές μας, πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχει διεθνές πλαίσιο. Σε αυτό συζητάμε, επ’ αυτού συνομιλούμε.
– …όσον αφορά τα θέματα που αφορούν την Κύπρο, έχουμε πάρει σαφέστατη θέση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο πλαίσιο των κυρώσεων που πρέπει να επιβληθούν στην Τουρκία, όσον αφορά τα ζητήματα που αφορούν τις παραβιάσεις και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής διπλωματίας.
Όσον αφορά το ζήτημα που αφορά την Ελλάδα, νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός ορθά τοποθετήθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων. Ο Πρωθυπουργός απηύθυνε προς την Τουρκία κλάδο ελαίας, ο οποίος βεβαίως πάντοτε συνδυάζεται με την αυτονόητη προϋπόθεση του απόλυτου σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών.
Γιατί δεν είναι ένας διάλογος με την Τουρκία από μηδενική βάση, διότι δεν μιλάμε σε αχαρτογράφητα νερά, υπάρχει ένα διεθνές πλαίσιο. Και σε αυτό το διεθνές πλαίσιο, βεβαίως, μπορούμε να συζητάμε με τους Τούρκους γείτονές μας. Διότι, ξέρετε, τον γείτονά σου δεν τον διαλέγεις, τον βρίσκεις. Αν ήμασταν το Λουξεμβούργο, αν ήμασταν το Βέλγιο, ίσως όλα θα είχαν και μια διαφορετική διάσταση. Και χρήματα θα γλιτώναμε και ωραία θα ήταν και το Υπουργείο Εξωτερικών θα ήταν ένα πάρα πολύ ευχάριστο Υπουργείο, το Υπουργείο Άμυνας δεν θα υπήρχε σχεδόν, όλα θα ήταν ωραία.
Σημεία των δηλώσεων του Έλληνα ΥΕΘΑ:
– …τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, δεν είναι ένας μηχανισμός που θα αποκαταστήσει σχέσεις ειρήνης και αρμονίας στο 100% μεταξύ των δύο χωρών. Σε άλλα κανάλια και σε άλλα επίπεδα θα προχωρήσουν όλα αυτά. Η συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι ένα ανοικτό κανάλι επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο, το οποίο κανάλι, σε κάθε περίπτωση, ακόμα και σε περιπτώσεις κλιμάκωσης της έντασης, καλό είναι να είναι ανοικτό, διότι είναι ένας τρόπος επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών, έστω και σε χαμηλότερο επίπεδο εκπροσώπησης.
Έτσι το βλέπουμε εμείς και γι’ αυτό θεωρούμε ότι αυτό το κανάλι επικοινωνίας πρέπει να μένει ανοικτό όπως και να έχει. Είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών. Δεν είναι βλαπτικό στα συμφέροντα των δύο χωρών. Όμως, σαφώς και θα εκτιμήσουμε από εδώ και πέρα, ανάλογα και με τη συνολική συμπεριφορά της γείτονος, πόσο ενεργό θα είναι αυτό το κανάλι, διότι προφανώς το ότι μένει ανοικτό το κανάλι επικοινωνίας, στο πλαίσιο του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, δε σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι ενδοτική ή υποχωρητική ή οτιδήποτε παρεμφερές. Απλά επικοινωνεί με την άλλη πλευρά.
Το πώς θα εξελιχθεί αυτή η υπόθεση, θα εξαρτηθεί σαφώς και από τη συνολική συμπεριφορά της γείτονος.
Επιφυλασσόμαστε, λοιπόν, δια παν δικαίωμά μας, αν θα πρέπει να το αναβαθμίσουμε ή να το υποβαθμίσουμε. Θα το δούμε, όπως θα πάει, από εδώ και πέρα. Αλλά αυτό που θέλω να μείνει είναι ότι κατά την άποψή μας, επί της αρχής, είναι σημαντικό να μένει ανοικτό αυτό το κανάλι. Από εκεί και πέρα θα δούμε.
Σαφώς και παρακολουθούμε την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, σαφώς και είμαστε σε πλήρη εγρήγορση όσον αφορά τις παράνομες και καταχρηστικές, όπως έχουμε πει επανειλημμένως, εργασίες έρευνας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Είναι Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επομένως αυτό το ζήτημα αφορά συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο την Κύπρο ή εμάς.
Και σαφώς και θα αναδεικνύουμε τις προβληματικές πτυχές αυτού του θέματος παντού, σε όλα τα fora, στις διεθνείς συμμαχίες, στους συμμάχους μας, στους εταίρους μας, παντού. Αλλά, από εκεί και πέρα, όπως σας είπα, προβληματιζόμαστε, δε φοβόμαστε και επαγρυπνούμε πάντα.
– …το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να παρακολουθούμε και να αναδεικνύουμε το θέμα και διεθνώς. Νομίζω ότι έχουν καταλάβει όλοι. Τις προηγούμενες ημέρες είχα επαφές τόσο με τους Αμερικανούς, δηλαδή με τον Πρέσβυ και με τον Υπουργό Εξωτερικών που μας επισκέφτηκαν προχθές, έναν υψηλότατο αξιωματούχο του ΝΑΤΟ, τον εμπειρότερο αξιωματικό, τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ και άλλους Πρέσβεις και συμφωνήσαμε, διότι όλοι συμφωνούν τώρα, ότι αυτοί που επιδεικνύουν τη λάθος και προκλητική συμπεριφορά, αυτοί που γίνονται καλοί αγωγοί παραγωγής έντασης και αστάθειας στην περιοχή, δεν είμαστε εμείς. Είναι οι άλλοι. Αυτό το έχουν συμφωνήσει όλοι και το έχουν συνειδητοποιήσει όλοι.
Επομένως, νομίζω ότι θα αντιμετωπιστεί και σε επίπεδο υψηλότερο από εμάς, όχι βέβαια με τα σενάρια πολέμου, αλλά με όλες τις ενέργειες που προβλέπονται, συστάσεις προς αυτή τη χώρα. Αλλά στο τέλος της ημέρας, εμείς εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα για να έχουμε έτοιμες απαντήσεις. Όπως σας είπα, χωρίς φόβο και χωρίς πάθος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ