Ο Σεισμός των Σκοπίων του 1963 (Скопски земјотрес 1963) ήταν ένας σεισμός μεγέθους 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στα Σκόπια της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, που τότε αποτελούσε μέρος της Γιουγκοσλαβίας, στις 26 Ιουλίου του 1963.
Ο σεισμός είχε ως απολογισμό 1.070 νεκρούς και πάνω από 3.000 τραυματίες, ενώ άφησε περισσότερους από 200.000 κατοίκους άστεγους.
Στις 5 το πρωί της 26ης Ιουλίου του 1963, η συσσωρευμένη ένταση στη γη κάτω από τα Σκόπια απελευθερώθηκε με έναν σεισμό διάρκειας 20 δευτερολέπτων. Μετά τη δόνηση, που έφτασε το επίπεδο IX (9) στη 12-βάθμια Κλίμακα Μερκάλι, δηλαδή «πολύ καταστροφικός», τα Σκόπια δεν ήταν πλέον παρά ένας απέραντος σωρός ερειπίων.
Τα 4/5 των κτιρίων της ιστορικής πόλης ισοπεδώθηκαν, θάβοντας στα ερείπιά τους χιλιάδες, ζώντες και νεκρούς, ενώ από εκείνα που απέμειναν όρθια, τα περισσότερα ήταν ετοιμόρροπα και πέραν πάσης επισκευής. Ο σιδηροδρομικός σταθμός, το δημαρχείο, το μεγάλο ξενοδοχείο Μακεδονία, η στρατιωτική λέσχη, το εθνολογικό μουσείο, η Εθνική Τράπεζα της Γιουγκοσλαβίας, οι τέσσερις από τους έξι ορθόδοξους ναούς, τα δύο από τα τρία τζαμιά και ο μοναδικός ρωμαιοκαθολικός ναός της πόλης καταστράφηκαν, ενώ η παλαιά τουρκική συνοικία, το Κουρσουμλί Χάνι, δεν υπήρχε πια.
Ο επίσημος απολογισμός θυμάτων, δεδηλωμένα μικρότερος του πραγματικού, ήταν εφιαλτικός: 1.070 οι νεκροί και περισσότεροι από 3.000 οι τραυματίες, ενώ ουσιαστικά όλοι οι επιζώντες ήταν πλέον άστεγοι.
Ανάμεσα στα ερείπια, οι κάτοικοι προσπαθούσαν απλώς να επιζήσουν, αλλά εάν τα παιδιά μπορούσαν να ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο, για τους γέροντες η καταστροφή ήταν ανεπανόρθωτη και η απελπισία πλήρης. Από την πρώτη στιγμή, ο γιουγκοσλαβικός στρατός ρίχτηκε στη μάχη της διάσωσης των εγκλωβισμένων. Περισσότεροι από 2.000 ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια, μεταξύ αυτών και 21 παγιδευμένοι στις υπόγειες πλατφόρμες του σιδηροδρομικού σταθμού, οι οποίοι απελευθερώθηκαν σώοι και αβλαβείς, τρεις ολόκληρες ημέρες μετά την καταστροφή. Αμέσως μετά άρχισε το τιτάνιο όσο και κατεπείγον έργο της ανοικοδόμησης της πόλης.
.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=zla5vigefc4&w=533&h=400]
.
wikipedia