Οι 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις του 2019: η Κίνα έφτασε τις ΗΠΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι εταιρείες της Κίνας ανεβάζουν ταχύτητα στην παγκόσμια οικονομία, φτάνοντας αυτές των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη φετινή λίστα του Fortune “Global 500”, 119 εταιρείες της Κίνας κατάφεραν να κερδίσουν μια θέση στην κατάταξη, φτάνοντας τις ΗΠΑ, οι οποίες αριθμούν 121 εταιρείες. Τρεις κινεζικές εταιρείες κατάφεραν, μάλιστα, να μπουν στην κορυφαία δεκάδα, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.
Του Panos Mourdoukoutas
Οι τρεις κινεζικές εταιρείες που κατάφεραν να μπουν στο Top 10 το 2019:
pinakas chinese
Η ανέλιξη των μεγάλων εταιρειών της κινεζικής οικονομίας υπήρξε ένας από τους βασικούς παράγοντες που βοήθησαν τη χώρα να επιτύχει βιώσιμη ανάπτυξη, ξεπερνώντας άλλες αναδυόμενες οικονομίες. Εταιρείες όπως η Alibaba, για παράδειγμα, βοηθούν τις μικρότερες κινεζικές επιχειρήσεις να επεκτείνουν τις εξαγωγές τους με την παροχή εγγυήσεων στους εισαγωγείς.
Αυτό συμβαίνει σύμφωνα με μια μελέτη του Ινστιτούτου McKinsey Global Institute (MGI), η οποία διερευνά τα μοτίβα ανάπτυξης 71 οικονομιών αναδυόμενων αγορών.
7 χώρες με ετήσια ανάπτυξη 3% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ για 50 έτη:
pinakas chinese1
Ενώ οι κινεζικές εταιρείες συνεχίζουν να μεγαλώνουν, γίνονται επίσης καινοτόμες, πλησιάζοντας τις ΗΠΑ.
Αυτό σύμφωνα με τον Δείκτη Παγκόσμιας Καινοτομίας: Ενεργοποίηση του Κόσμου με την Καινοτομία.
Ο Δείκτης, μια συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου Cornell, του INSEAD και του Παγκόσμιου Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (WIPO) εξετάζει τις διεθνείς αιτήσεις κατοχύρωσης πατέντας και την επιστημονική εκδοτική δραστηριότητα για τον εντοπισμό καινοτόμων επιχειρήσεων σε 126 χώρες και τη δημιουργία μιας παγκόσμιας κατάταξης καινοτομίας.
Η Κίνα κατατάσσεται στη θέση 17 φέτος, όχι πολύ πίσω από την Αμερική, η οποία βρίσκεται στην 6η θέση. Από το 2016, η Κίνα έχει μπει στις 25 πρώτες και ανεβαίνει σταθερά στην κατάταξη.
Τα ευρήματα του Πανεπιστημίου Cornell και η έκθεσης των συνεργατών είναι παρόμοια με αυτά της κατάταξης καινοτομίας του Bloomberg για το 2018, η οποία τοποθετεί την Κίνα στο Νο 19, πίσω από τις ΗΠΑ, που βρίσκονται στο 11.
Η καινοτομία είναι ζωτικής σημασίας για την Κίνα σήμερα. Μπορεί να βοηθήσει την οικονομία της να ξεπεράσει τη “παγίδα μεσαίου εισοδήματος” -μια κατάσταση στην οποία η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται καθώς μια αναδυόμενη οικονομία φτάνει στο μεσαίο εισόδημα- αλλά και το σημείο Lewis, μια κατάσταση στην οποία μια αναδυόμενη οικονομία ξεμένει από φθηνή εργασία.
Αν και οι κινεζικές εταιρείες αρχίζουν να φτάνουν τις αμερικανικές σε μέγεθος και καινοτομία, δεν έχουν ακόμη αναπτύξει μια αντίστοιχη επιρροή στην παγκόσμια οικονομία.
Ένας λόγος για αυτή την απόκλιση μεταξύ μεγέθους και επιρροής είναι η δομή ιδιοκτησίας των κινεζικών εταιρειών. Οι περισσότερες από τις εταιρείες που εντάχθηκαν στη λίστα είναι οι κρατικά ελεγχόμενες επιχειρήσεις όπως η Sinopec Group, η China National Petroleum και η State Grid. Η κρατική ιδιοκτησία δυσχεραίνει τις κινεζικές εταιρείες να επεκταθούν σε αγορές του εξωτερικού μέσω εξαγορών υψηλού προφίλ, όπως έκαναν οι ιαπωνικές εταιρείες τη δεκαετία του 1980.
Και εξακολουθούν να βασίζονται στις αμερικανικές εταιρείες για δανεισμό καινοτόμων τεχνολογιών, όπως αποδεικνύει η πρόσφατη περίπτωση της Huawei Technologies.
capital.gr/forbes

ΔΗΜΟΦΙΛΗ