19/04/2021

H Ελλάδα δανείζεται πλέον φθηνότερα από τις ΗΠΑ

Στα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα δανεισμού της Ελλάδας εννέα χρόνια μετά την κρίση αναφέρεται το Spiegel, ενώ η SZ σχολιάζει την επιστροφή της ΝΔ στην εξουσία αλλά και την τάση «λήθης» των Ελλήνων ψηφοφόρων.

«Περίπου εννέα χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους η Αθήνα μπορεί και πάλι να δανείζεται χρήματα πιο φθηνά από ποτέ άλλοτε. Αιτία η συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη» γράφει το Spiegel Online αναφορικά με το νέο ιστορικό χαμηλό του επιτοκίου των ελληνικών ομολόγων.
«Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου έπεσε στο 1,9% στην ελεύθερη αγορά. (…) Οι αποδόσεις είναι χαμηλότερες ακόμη και από τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα ίδιας διάρκειας. Όπως αναφέρει το Spiegel η απόδοση των κρατικών ομολόγων προκύπτει από το ονομαστικό επιτόκιο και την τρέχουσα τιμή των τίτλων που έχουν ήδη εκδοθεί και πωλούνται στη λεγόμενη «δευτερογενή αγορά». Σημειώνει επίσης ότι «κατά κανόνα όσο πιο αξιόπιστος είναι ένας οφειλέτης, τόσο χαμηλότερη είναι η απόδοση».
Σύμφωνα με το Spiegel η Ελλάδα επωφελείται από τη συμμετοχή της στη νομισματική ένωση, «η οποία από την ίδρυσή της έχει επιφέρει σύγκλιση των επιτοκίων της κεφαλαιαγοράς για τα κράτη-μέλη.»
«Η απώλεια της μνήμης» και η επιστροφή της ΝΔ
Σε σχόλιο του στη Süddeutsche Ζeitung ο Μάριο Φορτουνάτο, πολυμεταφρασμένος στα γερμανικά αλλά και στα ελληνικά Ιταλός δημοσιογράφος και συγγραφέας, εστιάζει στη νέα ελληνική κυβέρνηση και την «απώλεια μνήμης», την οποία θεωρεί ως «το μεγαλύτερο δεινό της εποχής μας» αλλά και «κίνδυνο για τη δημοκρατία». Όπως αναφέρει εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια η Ελλάδα είναι η πατρίδα της τραγωδίας και του μύθου ως λογοτεχνικής μορφής. «Ολόκληρη η Ευρώπη ευχαριστεί τον ελληνικό κόσμο και την ελληνική γλώσσα», γράφει χαρακτηριστικά για να μεταφερθεί αμέσως μετά στην πρόσφατη πολιτική σκηνή.
«Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στο αποτέλεσμα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα» σημειώνει. « Η νίκη της ΝΔ και του αρχηγού της Κυριάκου Μητσοτάκη, ενός 51χρονου πρώην τραπεζίτη και αποφοίτου του Harvard, είναι σημαντική γιατί πέρα από τα συνηθισμένα πολιτικά νέα αγγίζει τα όρια του μύθου – και έτσι της τραγωδίας. Ο Μητσοτάκης ανήκει στην ίδια ιδεολογική και αστική οικογένεια, που οδήγησε την Ελλάδα πριν χρόνια στην καταστροφή».
Σύμφωνα με τον Μάριο Φορτουνάτο επί ΝΔ έγινε «σφαγή», όχι με την κυριολεκτική σημασία της λέξης, όπως σημειώνει, αλλά με την έννοια ότι η χώρα τα προηγούμενα χρόνια βυθίστηκε στην «ανεργία, τη φτώχεια, την οικονομική καταστροφή». Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα επιρρίπτει στη ΝΔ και την ηγεσία της ευθύνες για την έλευση της τρόικας, για οικογενειοκρατία, για διόγκωση του διοικητικού μηχανισμού της χώρας, για γενναιόδωρους μισθούς σε κομματικά στελέχη κ.ά.
Ο σχολιογράφος παρατηρεί: «Και τώρα η Ελλάδα λίγο ή πολύ εξέλεξε και πάλι τα ίδια πρόσωπα, που φέρουν ευθύνη για την αποτυχία. Τάση αυτοκαταστροφής; Έλλειψη αυτογνωσίας; Η μήπως αυτό το τόσο απόκοσμο και συγχρόνως συναρπαστικό παράδειγμα είναι ίσως αυτό που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε το πνεύμα της εποχής; Το οποίο σημαίνει: Απώλεια μνήμης. Απώλεια του εαυτού μας».
Το ελληνικό Airbnb και το δίλημμα της θέσπισης κανόνων
Στην άνθηση του Airbnb στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αλλά και στις προσπάθειες ρύθμισης του νομικού και φορολογικού καθεστώτος των σύντομων μισθώσεων ειδικά στο κέντρο της Αθήνας αναφέρεται ρεπορτάζ της Handelsblatt. «Το 2016 υπήρχαν περίπου 2.500 προσφορές κατοικιών για βραχυπρόθεσμες μισθώσεις στην Αθήνα. Την επόμενη χρονιά ανέβηκαν στις 5.200 και μέχρι το 2018 ο αριθμός τους υπερδιπλασιάστηκε φτάνοντας τις 12.000. Σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη της συμβουλευτικής εταιρείας Grant Thornton, υπάρχουν περίπου 70.000 διαμερίσματα που προσφέρονται σε αντίστοιχες πλατφόρμες ενοικίασης. Εκτιμώμενος τζίρος το 2018: σχεδόν 2 δις ευρώ». Eνδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία της εταιρείας Delfi Real Estate, που αναφέρει το ρεπορτάζ, σύμφωνα με τα οποία από τα 886 διαμερίσματα προς ενοικίαση στα Εξάρχεια τα 722 προσφέρονταν για βραχυπρόθεσμες μισθώσεις.
Σύμφωνα με την Handelsbatt εκτός του ότι η άνοδος του Airbnb εξοργίζει πολλούς ενοικιαστές και οι ξενοδόχοι παραπονιούνται. «Αν και οι αφίξεις των τουριστών αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους κατά 8%, η πληρότητα των ξενοδοχείων μειώθηκε κατά 6,8%», αναφέρει η οικονομική εφημερίδα, σημειώνοντας ότι «μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε κανένα νομικό πλαίσιο για την αγορά των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων. Τώρα υπάρχουν σχέδια να αλλάξει όλο αυτό.» Ωστόσο, όπως παρατηρεί η Ηandelsblatt, «για την πολιτική αυτό αποτελεί δίλημμα: Από τη μια οι βραχυπρόθεσμες μισθώσεις προκαλούν στρεβλώσεις στην αγορά ακινήτων. Από την άλλη, αποτελούν σημαντικό οικονομικό παράγοντα. Οι ιστοσελίδες διαμεσολάβησης έφεραν πέρυσι περίπου 1,8 εκατομμύρια τουρίστες στη χώρα. Αυτό ισοδυναμούσε με το 5,5% του συνόλου των ξένων τουριστών».
Δήμητρα Κυρανούδη
dw

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ