Ρωσία για Turkish Stream: Το δεύτερο σκέλος θα περάσει από τη Βουλγαρία και όχι από την Ελλάδα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ την Παρασκευή από την Αντάλια.

Ο Turkish Stream που χρηματοδοτείται από την Gazprom, ονομαζόμενος επίσης και TurkStream, θα αντλεί 31,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου ετησίως (bcm / έτος) στην Ευρώπη κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα, βοηθώντας τη Μόσχα να περιορίσει τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας. Το σημείο εισόδου του βρίσκεται στο ευρωπαϊκό έδαφος της Τουρκίας, κοντά στη Βουλγαρία και την Ελλάδα.
Αυτό που ήταν λιγότερο σαφές είναι, το με ποιο τρόπο το ρωσικό φυσικό αέριο θα πάει παραπέρα. Μέρος αυτού, το οποίο φέρει το πρώτο σκέλος του αγωγού, θα χρησιμοποιηθεί στο τουρκικό έδαφος, κυρίως για την πόλη της Κωνσταντινούπολης. Ο άμεσος εφοδιασμός αντικαθιστά την τρέχουσα διέλευση μέσω της Ουκρανίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας.
Ο Νονάκ είπε ότι το πρώτο σκέλος του αγωγού φυσικού αερίου αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί την 1η Ιανουαρίου 2020, το οποίο είχε ήδη ανακοινώσει η Gazprom.
Τα πραγματικά νέα, είναι η επιλογή της Ρωσίας για τη διαδρομή του δεύτερου σκέλους μέσω της Βουλγαρίας και όχι της Ελλάδας.
Αυτό προφανώς σημαίνει ότι ο υφιστάμενος αγωγός μεταξύ της Βουλγαρίας και της Τουρκίας θα αντιστραφεί και ότι το αέριο θα αρχίσει να ρέει προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Οι βουλγαρικές αρχές είναι σιωπηλές επί του θέματος και δεν έκαναν κανένα σχόλιο μέχρι τη δημοσίευση αυτού του άρθρου.
Ο Νόβακ έκανε τις δηλώσεις στην Αντάλια της Τουρκίας, στο περιθώριο μιας διάσκεψης της διακυβερνητικής οικονομικής επιτροπής Ρωσίας-Τουρκίας.
Η Βουλγαρία χρειάζεται λιγότερα από 4 bcm / y φυσικού αερίου, επομένως περισσότερα από 10 bcm / y θα είναι διαθέσιμα για άλλες χώρες. Το ρωσικό πρακτορείο TASS γράφει ότι οι προμήθειες για τη Βουλγαρία και τη Σερβία μέσω του Turkish Stream αναμένονται για τις αρχές του 2020, για την Ουγγαρία το 2021 και για τη Σλοβακία για το πρώτο εξάμηνο του 2022.
Η Βουλγαρία θεωρήθηκε ως σημείο εισόδου για το ρωσικό φυσικό αέριο κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα στο πλαίσιο του έργου Defunct South Stream. Η Ρωσία έβαλε τέλος, αφού ο τότε Επίτροπος José Manuel Barroso προειδοποίησε τη Βουλγαρία για κυρώσεις, καθώς σύμφωνα με τα λόγια του το σχέδιο παραβίασε τους κανόνες της ΕΕ.
Πηγή: euractiv.com
Επιμέλεια-μετάφραση: olympia.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ