20/04/2021

Αντόνιο Βιβάλντι, ο καλύτερος μουσικός ζωγράφος της εποχής του (βίντεο)

Ο Αντόνιο Λούτσιο Βιβάλντι (Antonio Lucio Vivaldi, 4 Μαρτίου 1678 – 28 Ιουλίου 1741), γνωστός και με το προσωνύμιο il Prete Rosso (= ο κοκκινομάλλης παπάς) λόγω του χρώματος των μαλλιών του, ήταν Ιταλός συνθέτης, (μουσουργός), δεξιοτέχνης βιολονίστας και ιερέας της εποχής του Μπαρόκ.

Θεωρείται από τους σημαντικότερους συνθέτες της εποχής του και ο δημοφιλέστερος του κλασσικού μπαρόκ, καθώς με τη μουσική του επηρέασε πλήθος συνθετών τόσο της γενιάς του, μεταξύ των οποίων, τους Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, Γκέοργκ Φίλιπ Τέλεμαν, όσο και τους μετέπειτα.
Στα πιο γνωστά έργα του περιλαμβάνονται δεκάδες κοντσέρτα για βιολί – μια ενότητα των οποίων αποτελούν τις περίφημες “Τέσσερις Εποχές”- και άλλα όργανα, πάνω από 40 όπερες και πλήθος άλλων έργων θρησκευτικής μουσικής.
Αρκετά έργα του συνέθεσε για το γυναικείο μουσικό σχήμα του Ospedalle della Pietà, το οποίο ουσιαστικά ήταν ένα ορφανοτροφείο για εγκαταλειμμένα παιδιά και στο οποίο ο Βιβάλντι εργάστηκε στις περιόδους 1703 – 1705 και 1723 – 1740. Οι όπερές του επιπλέον είχαν κάποια επιτυχία σε πόλεις όπως η Βενετία, η Μάντουα και η Βιέννη. Μετά τη συνάντησή του με τον αυτοκράτορα Κάρολο ΣΤ΄ ο Βιβάλντι μετοίκησε στη Βιέννη όπου και έλπιζε στην τοποθέτησή του ως μουσικού εκεί. Ο αυτοκράτορας ωστόσο σύντομα σχετικά μετά την άφιξή του πέθανε και ο συνθέτης απεβίωσε πάμφτωχος άνευ κάποιας σταθερής πηγής εισοδήματος.
Παρόλο που η μουσική του έτυχε ευρείας αποδοχής και αρεσκείας από το κοινό ενώ ο ίδιος ήταν εν ζωή, μετά το θάνατό του η δημοτικότητά της μειώθηκε αρκετά ως την ταχεία αναγέννησή της στο πρώτο μισό του εικοστού αιώνα. Στις μέρες μας, ο Βιβάλντι συγκαταλέγεται μεταξύ των δημοφιλέστερων και περισσότερο ηχογραφημένων μπαρόκ συνθετών.
wikipedia
Αντόνιο Βιβάλντι, ο καλύτερος Μουσικός Ζωγράφος της εποχής του!
Ένα βίντεο που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους που θέλουν να γνωρίσουν τον σημαντικό συνθέτη της Μπαρόκ εποχής.
Ο “κόκκινος παπάς” που μπορούσε να συνθέσει γρηγορότερα από κάποιον που απλώς αντιγράφει, αποτελεί εδώ και αιώνες το πρότυπο του συνθέτη που απογείωσε την προγραμματική μουσική.
Το βίντεο, βασισμένο στο βιβλίο της Ευτυχίας Τσεσμελή και της Κωνσταντίνας Δασκαλάκη “Οι Τέσσερις Εποχές του Αντόνιο Βιβάλντι, ένας οδηγός ακρόασης που ξεναγεί μικρούς και μεγάλους στη μουσική” (εκδόσεις Φίλιππος Νάκας, Ιούλιος 2017), φιλοδοξεί να μεταλαμπαδεύσει τα σημαντικότερα ιστορικά στοιχεία για τον γνωστό συνθέτη και να γνωρίσει σε όλους τους ακροατές τη μουσική του Αντόνιο Βιβάλντι.
Καλή σας ακρόαση!
.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=u4yE0KtwNGU&w=533&h=400]
.
Βίντεο από: Ευτυχία Τσεσμελή
Antonio Vivaldi -Ντοκιμαντέρ από το Κανάλι της Βουλής
.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=oy9i4TkuGK4&w=600&h=400]
.
Βίντεο από: rommelervin

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ