Τα σχέδια της κυβέρνησης για τις φυλακές.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτή την περίοδο τα αρµόδια στελέχη της Λεωφόρου Κατεχάκη βρίσκονται στο στάδιο της καθηµερινής ενηµέρωσης για το τι συµβαίνει σήµερα στις φυλακές. «Τα πράγµατα είναι χειρότερα απ’ ό,τι νοµίζαµε. Εχουµε ενηµερωθεί για ακραίες καταστάσεις. ∆εν µπορείς να τα αλλάξεις όλα σε µία ηµέρα. Κάποια µέτρα θα εφαρµοστούν άµεσα για να µπει ένα φρένο σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις και κάποιες ενέργειες, όπως η µεταφορά του Κορυδαλλού, θα γίνουν εκ των πραγµάτων σε βάθος χρόνου για την πλήρη αναµόρφωση του σκηνικού» τονίζει στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στο Έθνος της Κυριακής.

∆ύο είναι τα πρόσωπα που θα σηκώσουν το «βάρος» του δύσκολου χαρτοφυλακίου των φυλακών. Ο υφυπουργός Λευτέρης Οικονόµου, αρµόδιος για θέµατα αντεγκληµατικής πολιτικής, και η Σοφία Νικολάου, γενική γραµµατέας Αντεγκληµατικής Πολιτικής. Τα δύο στελέχη έχουν να λύσουν, εκτός των άλλων, και µια σειρά από γραφειοκρατικά προβλήµατα, καθώς οι αρµοδιότητές τους υπάγονταν µέχρι και πριν από τρεις εβδοµάδες στο υπουργείο ∆ικαιοσύνης.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, τα τελευταία 24ωρα πραγµατοποιούνται συναντήσεις τους µε διευθυντές των φυλακών αλλά και µε φορείς που έχουν εκπονήσει συγκεκριµένες προτάσεις για θέµατα που άπτονται της σωφρονιστικής πολιτικής. Ο κυβερνητικός σχεδιασµός για τις φυλακές κινείται σε έξι βασικούς άξονες, πάνω στους οποίους διαµορφώνεται η νέα πολιτική διαχείρισης των φυλακών:
Αναζητούν περιοχή κοντά στην Αθήνα για να στεγαστεί ο «νέος Κορυδαλλός»
Πρόκειται για το έργο που θα πάρει περισσότερο χρόνο από οποιοδήποτε άλλο στο «χαρτοφυλάκιο» του υπουργείου. Στον Κορυδαλλό, ίσως τη µεγαλύτερη φυλακή των Βαλκανίων, βρίσκονται 1.650 κρατούµενοι. Και αυτό παρότι οι προδιαγραφές του κτιρίου αντιστοιχούν στην κράτηση έως 900 ανθρώπων. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταργηθεί ο Κορυδαλλός και να δηµιουργηθεί στην Αθήνα µία καινούργια φυλακή τεράστιας χωρητικότητας (περίπου 2.000-2.500 κρατουµένων). Ήδη βολιδοσκοπούνται µε τη συνδροµή του υπ. Εθνικής Αµυνας παλιά στρατόπεδα και µεγάλες εκτάσεις του Στρατού που δεν χρησιµοποιούνται.
Τέτοιοι στρατιωτικοί χώροι υπάρχουν στον Ασπρόπυργο (είχαν εξεταστεί και παλιότερα για τη µεταφορά του Κορυδαλλού), στον Αγιο Στέφανο, ενώ πιο σοβαρά εξετάστηκε η περίπτωση παλιού στρατοπέδου στη Μαλακάσα, επιλογή ωστόσο που πιθανότατα θα απορριφθεί, λόγω της µεγάλης απόστασης από την Αθήνα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι µία σχετικά µικρή φυλακή κοστίζει περίπου 25.000.000 ευρώ, ενώ µία του µεγέθους του Κορυδαλλού µπορεί να αγγίξει και τα 100.000.000 ευρώ.
Τοποθετούνται jammers για να περιοριστεί το έγκληµα
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν τοποθετηθεί, τα πρώτα jammers (συσκευές που «νεκρώνουν» τα κινητά τηλέφωνα) σε φυλακές της χώρας, αργής γενοµένης από τον Κορυδαλλό. Το γεγονός ότι οι κρατούµενοι δεν θα µπορούν να χρησιµοποιούν κινητά εκτιµάται από στελέχη του υπουργείου ότι θα έχει ως αποτέλεσµα να περιοριστεί άµεσα το έγκληµα που προέρχεται «από µέσα προς τα έξω». Ταυτόχρονα θα µπει ένα τέλος στο «µαύρο» χρήµα από τις αγοραπωλησίες τηλεφωνικών συσκευών και καρτών. Τέτοιου είδους συσκευές jammers λειτουργούν εδώ και χρόνια σε πολλούς χώρους, όπου λαµβάνονται κρίσιµες αποφάσεις. Στέλεχος µε γνώση του αντικειµένου αναφέρει στο «Εθνος της Κυριακής» ότι «υπάρχει η αίσθηση πως τα jammers δεν έχουν τοποθετηθεί εδώ και τόσα χρόνια στις φυλακές, γιατί κάποιες υπηρεσίες ήθελαν να ακούν τις συνοµιλίες σηµαντικών κρατουµένων, για να αντλούν πληροφορίες και να εξαρθρώνουν εγκλήµατα εκτός φυλακής».
Ενίσχυση της Διεύθυνσης Μεταγωγών µε νέο προσωπικό
Ο στόχος είναι κρατούµενοι που µεταφέρονται στην Αθήνα, προκειµένου να παραστούν σε δίκες, να µη µεταφέρονται στις φυλακές Κορυδαλλού, έως ότου ολοκληρωθούν οι δικαστικές διαδικασίες, αλλά να παραµένουν το διάστηµα που απαιτείται σε χώρο της ∆ιεύθυνσης Μεταγωγών. Το συγκεκριµένο µέτρο σε συνδυασµό µε τη χρήση jammers θα είναι δύο από τις βασικές αλλαγές που αναµένεται να «ανακουφίσουν» -τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο- τον Κορυδαλλό.
Νέο κατάστηµα στη Δράµα, ψάχνουν χώρους στη Νιγρίτα
Η πρώτη καινούργια φυλακή, χωρητικότητας 600-700 θέσεων, που θα λειτουργήσει, βρίσκεται στην περιοχή Νικηφόρος στη ∆ράµα. Το κτίριο είναι στο τελευταίο στάδιο κατασκευής και αναµένεται να είναι έτοιµο είτε µέχρι το τέλος του χρόνου είτε στις αρχές του επόµενου έτους. Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι ήδη το υπουργείο σχεδιάζει τα 280 από τα 650 άτοµα που θα προσληφθούν µε τη νέα προκήρυξη να στελεχώσουν τη νέα φυλακή.
Οι υπόλοιποι προσληφθέντες θα καλύψουν τα κενά σε προσωπικό στις φυλακές όλης της χώρας. Παράλληλα, ήδη έχει βολιδοσκοπηθεί η φυλακή στη Νιγρίτα Σερρών, µε στόχο να ανοίξουν χώροι που δεν λειτουργούν για λόγους υποστελέχωσης του προσωπικού. Το συγκεκριµένο σωφρονιστικό ίδρυµα αντιµετωπίζει εδώ και χρόνια πρόβληµα λειψανδρίας, ενώ «ανάσα» δόθηκε πρόσφατα µε τη µετακίνηση εκεί περίπου 25 υπαλλήλων.
Στα σκαριά η δηµιουργία δύο φυλακών τύπου Γ
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να µετατρέψει σε φυλακή υψίστης ασφαλείας ένα από τα οκτώ πιο καινούργια -σε σχέση µε τα υπόλοιπα- σωφρονιστικά καταστήµατα της χώρας. Αλλωστε τα χαρακτηριστικά των κρατουµένων που περιγράφονταν το 2014 στον νόµο του πρώην υπουργού Χαράλαµπου Αθανασίου για τους κρατουµένους που θα µεταφέρονταν τότε στις φυλακές τύπου Γ, αφορά σε σχετικά περιορισµένο αριθµό ατόµων. Ωστόσο, εξαιρετικά πιθανό θεωρείται σε δεύτερο χρόνο να δηµιουργηθεί και δεύτερη φυλακή τύπου Γ, προκειµένου να «σπάσουν» πολυπληθείς σκληρές οµάδες κρατουµένων, που βρίσκονται σήµερα σε διάφορες φυλακές της χώρας. Υπάρχουν, πάντως, αρκετοί που διαφωνούν µε τη δηµιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας, αναφέροντας ότι «τα προβλήµατα θα λυθούν εάν εφαρµοστούν οι κανόνες εσωτερικής λειτουργίας και εάν υπάρξει επιτέλους κατηγοριοποίηση των φυλακών (υποδίκων, υποτρόπων κ.λπ.) και όχι εάν απλώς φτιάξεις µια φυλακή-φρούριο».
Στην τελική ευθεία η προκήρυξη για 650 θέσεις
Η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ξεκινά τον σχεδιασµό της δίνοντας εντολή, σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, να «τρέξει» τάχιστα προκήρυξη για την πρόσληψη 650 ατόµων για τη στελέχωση των σωφρονιστικών ιδρυµάτων. Πρόκειται για φύλακες, διοικητικούς υπαλλήλους, γιατρούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς. Ολες δηλαδή οι ειδικότητες που χρειάζονται για να λειτουργήσει µια φυλακή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ