Αυτος είναι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ που σύντομα θα κληθεί να κυβερνήσει ξανά την χώρα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τις συντεταγμένες του οδικού χάρτη για τον μετασχηματισμό του κόμματος και το άνοιγμα στην κοινωνία αναζητούν αυτή την περίοδο στον ΣΥΡΙΖΑ, με ορίζοντα το επικείμενο συνέδριο στις αρχές του χρόνου, το οποίο και θα επισφραγίσει τη νέα φυσιογνωμία αλλά και τις νέου τύπου δομές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με ανάδειξη του προέδρου του αυτή τη φορά από τους πολίτες.
Το βάρος σε πρώτη φάση έχουν αναλάβει τα στελέχη των Νομαρχιακών Επιτροπών ανά την Ελλάδα, τα οποία ήδη δρομολογούν διαδικασίες ανοίγματος με εγγραφές νέων μελών και διεύρυνση της ατζέντας σε θεματικό επίπεδο. Αν και οι διαδικασίες αυτές έχουν επί του παρόντος δοκιμαστικό χαρακτήρα, το γεγονός ότι η προθυμία της κοινωνίας να συμμετάσχει στις διαδικασίες εκδηλώνεται εμπράκτως ανεβάζει τον δείκτη της αισιοδοξίας, παρά τις εγγενείς αδυναμίες του κόμματος σε κεντρικό επίπεδο, που παραμένουν.
της Κατερίνας Ακριβοπούλου
[email protected]
Δεδομένου ότι μέχρι τις αρχές Αυγούστου όλο το βάρος πέφτει στο κοινοβουλευτικό έργο, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τόσο οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών επιτροπών όσο και νέοι τομεάρχες προσπαθούν να βρουν τα πατήματά τους συγκροτώντας ομάδες συνεργατών αλλά και τη στρατηγική που θα χαράξει ο καθένας στον τομέα ευθύνης του, η επιχείρηση ανασυγκρότησης ξεκινά εκ των πραγμάτων από τα κάτω, δηλαδή από τη βάση και τα μεσαία στελέχη. Αυτός είναι και ο λόγος που αρκετές τοπικές Οργανώσεις Μελών και Νομαρχιακές Επιτροπές αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες συχνά χωρίς ειδική συνεννόηση με το κεντρικό κομματικό σύστημα. Οι πρώτες αυτές κινήσεις περιλαμβάνουν κυρίως εξορμήσεις στην κοινωνία, διευρυμένες συνελεύσεις με τη συμμετοχή ανθρώπων που μέχρι τώρα δεν είχαν καμία οργανική σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και διαμόρφωση θεματικών πεδίων ανά ομάδα.
Το νέο μοντέλο
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κινητικότητα νέων, οι οποίοι ήδη συγκροτούν ομάδες με συγκεκριμένη ατζέντα, όπως, π.χ., η κλιματική κρίση, το νέο εργασιακό περιβάλλον ή οι προοπτικές του φοιτητικού κινήματος μετά τα νέα δεδομένα στην εκπαίδευση και κυρίως το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου κ.λπ.
Καταλυτικό ρόλο στις διεργασίες για τον μετασχηματισμό του κόμματος διαδραματίζουν, βεβαίως, τα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας, τα οποία κινούνται άλλοτε παράλληλα και άλλοτε αυτοτελώς σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα και την ώσμωση με τις κοινωνικές δυνάμεις του 31,5% που ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Η δυναμική που διαμορφώθηκε κατά την προεκλογική περίοδο με τους ανθρώπους που συνεργάστηκαν παντοιοτρόπως, είτε σε εκδηλώσεις είτε στην προεκλογική εκστρατεία είτε ως εκλογικοί αντιπρόσωποι κ.ο.κ., αποτελεί τη μαγιά με βάση την οποία επιχειρείται να εδραιωθεί μια οργανωμένη βάση σε κοινό τόπο και με συγκεκριμένα θέματα. Στόχος δεν είναι να αποκτήσουν όλοι την κομματική ταυτότητα, αλλά να συμπορευτούν συντεταγμένα σε κοινές πολιτικές και κοινωνικές δράσεις απέναντι στα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στο πολιτικό σκηνικό.
Ιδιαίτερη βαρύτητα αποκτούν όμως και οι κινήσεις νέων οι οποίοι δραστηριοποιούνται δυναμικά σε διαδικτυακό επίπεδο με τη συγκρότηση δικτύων προκειμένου να αναπτυχθεί ένα διαρκές κίνημα σε αυτό το επίπεδο με συγκεκριμένες κινήσεις και δράσεις.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι το Δίκτυο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών συγκέντρωσε με το «καλημέρα» πάνω από 600 άτομα έτοιμα να συμβάλουν δυναμικά στις διαδικασίες διεύρυνσης. Παρά την καλοκαιρινή ραστώνη, την κόπωση από τις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις και τον… αστερισμό των διακοπών, η «επιχείρηση διεύρυνση» δεν ανακόπτεται, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος αποσυσπείρωσης αυτής της δυναμικής. Μάλιστα, περί τα τέλη Αυγούστου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι οργανωμένες διαδικασίες προκειμένου να εξελιχθεί η συνένωση των δύο πόλων, δηλαδή του κομματικού ΣΥΡΙΖΑ με την Προοδευτική Συμμαχία, με όρους συνεκτικούς, χωρίς τον κίνδυνο να καταγραφούν ως διαφορετικές τάσεις, οι οποίες μπορεί να αντιπαλεύουν η μία την άλλη.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο να οργανωθούν στις αρχές του φθινοπώρου μεγάλες εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα -ανάλογες με τα Αναπτυξιακά Συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία διετία- με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα. Πολύ πιθανό θα πρέπει επίσης να θεωρείται και το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές και στη σύνθεση των Νομαρχιακών Επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να εμπεδωθεί και στα όργανα η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Ερώτημα οι «53»
Στις διεργασίες που συντελούνται με ταχύτατους, όπως προαναφέρθηκε, ρυθμούς, ασαφής παραμένει μέχρι στιγμής η στάση της κίνησης των «53» αλλά και άλλων ηγετικών στελεχών, που δεν κρύβουν την αμφισημία τους. Οι ενστάσεις τόσο για τους όρους της διεύρυνσης όσο και για τη διαδικασία εκλογής αρχηγού από τη βάση και όχι από το συνέδριο, όπως γινόταν μέχρι τώρα, διατυπώνονται συχνά ανοιχτά, εντείνοντας έτσι την εσωστρέφεια του στενού κομματικού ΣΥΡΙΖΑ και προκαλώντας την ενόχληση του προέδρου του, ο οποίος, πάντως, φέρεται αποφασισμένος για την επανίδρυση του κόμματος. Χαρακτηριστική ήταν, υπενθυμίζεται, η αλληγορία που χρησιμοποίησε μιλώντας στην Κ.Ε. ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι «δεν μπορεί το ιερατείο να κινείται στο ιερό του ναού και το εκκλησίασμα να είναι απέξω».
Η Κουμουνδούρου καλείται, δηλαδή, με καθυστέρηση επτά ετών να λειτουργήσει ως μεγάλο κόμμα με πολυσυλλεκτικότητα και κυρίως χωρίς φραξιονισμούς, οι οποίοι, ως γνωστόν, αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες διαχρονικές παθογένειες της Αριστεράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ