Επιστήμονες δημιούργησαν βιομιμητικούς φακούς επαφής που κάνουν ζουμ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο δημιούργησαν βιομιμητικούς φακούς επαφής με τους οποίους οι χρήστες μπορούν να κάνουν ζουμ απλά ανοιγοκλείνοντας τα μάτια τους δύο φορές.

Οι βιομιμητικοί φακοί επαφής είναι κατασκευασμένοι από ελαστικές ταινίες πολυμερούς που ανταποκρίνονται στα ηλεκτρο-οφθαλμογραφικά σήματα που παράγουν τα μάτια μας, όταν κάνουμε κάποια κίνηση.
keimeno viomimitikoi fakoi1
Για να το εξηγήσουμε λίγο καλύτερα, τους βιομιμητικούς φακούς επαφής και τα βιομιμητικά υλικά τα έχει δημιουργήσει ο άνθρωπος. Αυτά τα προϊόντα μιμούνται τα φυσικά υλικά και ακολουθούν μία φυσική διάταξη σχεδίασης. Από την άλλη, η ηλεκτρο-οφθαλμογραφία είναι μία τεχνική η οποία παρακολουθεί και καταγράφει τις κινήσεις των ματιών μας.
Ουσιαστικά οι επιστήμονες δημιούργησαν έναν φακό ο οποίος μετατοπίζει το εστιακό του μήκος σύμφωνα με τα σήματα που του δίνονται. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι φακοί δουλεύουν ανεξάρτητα αν ο χρήστης μπορεί να δει ή όχι.
keimeno viomimitikoi fakoi2
Ο επικεφαλής ερευνητής της ομάδας, Shengqiang Cai, είπε ότι ακόμη και όταν κοιμόμαστε παράγουμε ηλεκτρο-οφθαλμογραφικά σήματα τα οποία ο φακός μπορεί να αναγνωρίσει κανονικά.
Η ομάδα αναφέρει ότι η καινοτομία αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε οφθαλμικά πρόσθετα, ρυθμιζόμενα γυαλιά και στο μέλλον σε ρομποτική εξ αποστάσεως. Ωστόσο, το πρωτότυπο λειτουργεί μόνο σε συγκεκριμένα συστήματα και τα πειραματόζωα έχουν ηλεκτρόδια τοποθετημένα γύρω από τα μάτια τους.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1002/adfm.201903762
techblog.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ