Η «αγκαλιά» της Βραζιλίας σε ιδιαίτερα τοξικά παρασιτοκτόνα – η κυβέρνηση έχει εγκρίνει 262 μέχρι στιγμής φέτος και χαλάρωσε τους κανονισμούς για το τι θεωρείται “εξαιρετικά τοξικό” – επηρεάζει τους ανθρώπους που βρίσκονται πολύ έξω από τα σύνορά της.
«Τα φυτοφάρμακα που απαγορεύονται από την ΕΕ κατασκευάζονται στην ΕΕ και στη συνέχεια επιστρέφουν στους πολίτες της ΕΕ μέσω των τροφίμων», δήλωσε στο RT ο περιβαλλοντικός δημοσιογράφος και ιδρυτικό μέλος του think tank Green Economic Institute, Oliver Tickell, εξηγώντας ότι ως ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σόγιας στον κόσμο, η Βραζιλία προμηθεύει μια σημαντική ποσότητα ζωοτροφών που καταναλώνουν τα βοοειδή και άλλα ζώα παγκοσμίως.
Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές που απολαμβάνουν μια ζουμερή μπριζόλα δεν έχουν ιδέα ότι το πλάσμα που τρώνε μπορεί να τρέφονταν με σόγια ψεκασμένη με πολύ τοξικά φυτοφάρμακα.
«Αυτό δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα για τους Βραζιλιάνους και τη Βραζιλία και τους ανθρώπους που εκτίθενται στην ύπαιθρο σε αυτά τα φυτοφάρμακα και τους καταναλωτές και τους αγρότες», προειδοποίησε ο Tickell. «Επηρεάζει πραγματικά ανθρώπους σε όλο τον κόσμο μέσω των γεωργικών εξαγωγών της Βραζιλίας».
Η ANVISA, ρυθμιστική υπηρεσία της δημόσιας υγείας της Βραζιλίας, χαλάρωσε τους κανονισμούς για τα φυτοφάρμακα την περασμένη εβδομάδα, ώστε μόνο οι χημικές ουσίες με θανατηφόρα δυναμική να χαρακτηριστούν ως “εξαιρετικά τοξικές”, προκαλώντας μαζική αντίδραση από περιβαλλοντικές ομάδες, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υποστηρικτές της ασφάλειας των τροφίμων.
Η κυβέρνηση του Προέδρου Jair Bolsonaro έχει ήδη εγκρίνει 262 φυτοφάρμακα φέτος, 82 από τα οποία χαρακτηρίζονται ως “εξαιρετικά τοξικά”, καθώς ακολουθεί τις υποσχέσεις της εκστρατείας του για την κατάργηση των περιβαλλοντικών κανονισμών και το άνοιγμα των προστατευόμενων περιοχών τροπικών δασών στη μεταλλεία και τη γεωργία.
Δεκάδες φυτοφάρμακα απαγορευμένα ή αυστηρά ρυθμισμένα στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του paraquat και chlorpyrifos, είχαν ήδη εγκριθεί για χρήση στη Βραζιλία πριν την ανάληψη της ηγεσίας από τον Bolsonaro και η χώρα χρησιμοποιεί περίπου 400.000 τόνους φυτοφαρμάκων ετησίως, σύμφωνα με την Human Rights Watch.
Ενώ η Υπουργός Γεωργίας Tereza Cristina αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι η Βραζιλία χρησιμοποιεί περισσότερα φυτοφάρμακα από οποιαδήποτε άλλη χώρα, αποδίδοντας τέτοιους ισχυρισμούς σε «χειραγώγηση των δεδομένων» και κατηγορώντας τους κριτικούς για «τρομοκρατία», η EcoWatch ισχυρίζεται ότι η χώρα καταναλώνει περισσότερα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων από οποιοδήποτε άλλο έθνος.
Επιμέλεια-Μετάφραση: olympia.gr