Γαλλοϊταλικό τόξο στην κυπριακή ΑΟΖ – Οι άλλοι παίχτες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα συμφέροντα στην ΑΟΖ της Κύπρου

Τον πολλαπλασιασμό των γεωπολιτικών ενεργειακών και τεχνο-οικονομικών συμφερόντων της Γαλλίας στην ανατολική Μεσόγειο και την ενίσχυση και ισχυρή εδραίωση της γαλλοϊταλικής συμμαχίας των κολοσσών Τotal – Eni έφερε η ολοκλήρωση των διαδικασιών και έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της ανάθεσης του τεμαχίου 7 στις Total – Eni και της συμμετοχής της Тotal στα δικαιώματα των τεμαχίων 2, 3, 8, 9 με την Eni. Οι δύο κολοσσοί Total και Eni συνεργάζονταν ήδη και στα τεμάχια 6 και 11.
Ο χάρτης της κυπριακής ΑΟΖ περιλαμβάνει τις σημαίες της γαλλοϊταλικής κοινοπραξίας σε τέσσερα σημαντικά τεμάχια (6, 7, 8, 11) όπως και σε ακόμα τρία τεμάχια μαζί με την κορεατική Kogas (2, 3 και 9), την αμερικανο-καταριανή κοινοπραξία μαμούθ των ExxonMobil – Qatar Petroleum στο τεμάχιο 10, που ήδη έχει ισχυρά συμφέροντα και στο κοίτασμα «Γλαύκος», και την κοινοπραξία της αμερικανικής Noble με τον βρετανο-ολλανδικό κολοσσό Shell και την ισραηλινή Delek.
Και οι τρεις ομάδες συμφερόντων έχουν πλέον ισχυρά συμφέροντα στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι ExxonMobil – Qatar Petroleum στον «Γλαύκο», οι Total – Eni στην «Καλυψώ» και οι Noble – Shell – Delek στην «Αφροδίτη». Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, ακόμα πιο ψηλές είναι οι προσδοκίες για το αμέσως επόμενο διάστημα. Έπονται εννέα γεωτρήσεις, το πρόγραμμα έχει συμφωνηθεί και οι κοινοπραξίες έχουν πάρει το πράσινο φως όχι μόνο από την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και από τις ηγεσίες τους –που εγκρίνουν τα μεγάλα κονδύλια τα οποία απαιτούνται– για να προχωρήσουν. Συγκεκριμένα, θα γίνουν πέντε ερευνητικές γεωτρήσεις και τέσσερις επιβεβαιωτικές στα κοιτάσματα που ανακαλύφθηκαν.
Το νότιο θαλάσσιο τόξο της κυπριακής ΑΟΖ, με μεγάλα τμήματα των περιοχών που αμφισβητεί η Τουρκία και στα οποία παρεμβαίνει παράνομα, όπως τα τεμάχια 6, 7, 8, 9, είτε τα προβάλλει ως περιοχές των κατεχομένων (όπως τα τεμάχια 2 και 3), αφορά πλέον και γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα στα οποία έχουν νόμιμα δικαιώματα οι εταιρείες κολοσσοί της Γαλλίας και της Ιταλίας.
Στην πράξη, το ισχυρό εκτόπισμα των συνεταίρων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ θα διαφανεί σύντομα, αφού για ορισμένα από τα τεμάχια το ενδιαφέρον κορυφώνεται με νέους στόχους που διαπιστώνονται.
Πέτρος Θεοχαρίδης
philenews.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ