Μετά τα χριστιανικά… Η Κίνα εξαφανίζει αραβικά και μουσουλμανικά σύμβολα από το Πεκίνο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι αρχές της κινεζικής πρωτεύουσας έχουν δώσει εντολή σε εστιατόρια και πάγκους τροφίμων halal να αφαιρέσουν την αραβική γραφή και τα σύμβολα που συνδέονται με το Ισλάμ από τις πινακίδες τους, μέρος μιας διευρυμένης εθνικής προσπάθειας «κινεζοποίησης» του μουσουλμανικού πληθυσμού.

Οι υπάλληλοι σε 11 εστιατόρια και καταστήματα στο Πεκίνο που πωλούν προϊόντα halal και επισκέφθηκε το Reuters τις τελευταίες ημέρες, δήλωσαν ότι οι αξιωματούχοι τους είπαν να αφαιρέσουν εικόνες που σχετίζονται με το Ισλάμ, όπως η ημισέληνος και η λέξη “halal”.
Κυβερνητικοί εκπρόσωποι ανέφεραν σε έναν διευθυντή ενός καταστήματος noodle στο Πεκίνο να καλύψει το “halal” στα αραβικά με το σήμα του καταστήματος και στη συνέχεια τον παρακολούθησαν να το κάνει.
«Είπαν ότι πρόκειται για ξένη κουλτούρα και ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούμε περισσότερο κινεζικό πολιτισμό», δήλωσε ο διευθυντής, ο οποίος, όπως όλοι οι ιδιοκτήτες εστιατορίων και οι υπάλληλοι που μίλησαν στο Reuters, αρνήθηκε να δώσει το όνομά του λόγω της ευαισθησίας του θέματος.
Η εκστρατεία εναντίον των αραβικών πινακίδων και των ισλαμικών εικόνων σηματοδοτεί μια νέα φάση μιας κίνησης που έχει αποκτήσει δυναμική από το 2016, με στόχο να εξασφαλίσει ότι οι θρησκείες θα είναι σύμφωνες με την κυρίαρχη κινεζική κουλτούρα.
Η εκστρατεία περιλαμβάνει την απομάκρυνση των μεσανατολίτικων τρούλων σε πολλά τζαμιά σε ολόκληρη τη χώρα, υπέρ των παγόδων σε κινέζικο στυλ.
Η Κίνα, η οποία φιλοξενεί 20 εκατομμύρια μουσουλμάνους, εγγυάται επισήμως την ελευθερία της θρησκείας, αλλά η κυβέρνηση έχει αγωνιστεί για να ευθυγραμμίσει τους πιστούς με την ιδεολογία του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Δεν είναι μόνο οι μουσουλμάνοι που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο. Οι αρχές έχουν κλείσει πολλές υπόγειες χριστιανικές εκκλησίες και έχουν σπάσει σταυρούς μερικών εκκλησιών που θεωρούνται παράνομες από την κυβέρνηση.
Αλλά οι μουσουλμάνοι χρίζουν ιδιαίτερης προσοχής από μια ταραχή το 2009 μεταξύ των κυρίως μουσουλμάνων ουϊγούρων και των Κινέζων Χαν στην απομακρυσμένη δυτική περιοχή του Ξιντζιάνγκ, που φιλοξενεί τη μειονότητα των Ουιγούρων.
Ακολούθησαν επεισόδια εθνοτικής βίας και ορισμένοι Ούγουροι, παραβαίνοντας κυβερνητικούς ελέγχους, πραγματοποίησαν επιθέσεις με μαχαίρια και βόμβες σε δημόσιους χώρους και εναντίον της αστυνομίας και άλλων αρχών.
Απαντώντας, η Κίνα ξεκίνησε αυτό που περιέγραψε ως καταστολή της τρομοκρατίας στο Xinjiang.
Τώρα αντιμετωπίζει έντονη κριτική από τα δυτικά κράτη και τις ομάδες δικαιωμάτων πάνω στις πολιτικές της, ιδίως δε τις μαζικές κρατήσεις και την επιτήρηση των Ουιγούρων και άλλων μουσουλμάνων εκεί.
Η κυβέρνηση αναφέρει ότι οι ενέργειές της στο Xinjiang είναι απαραίτητες για την εξάλειψη του θρησκευτικού εξτρεμισμού. Οι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει για τον υφέρπων εξισλαμισμό και έχουν επεκτείνει αυστηρότερους ελέγχους σε άλλες μουσουλμανικές μειονότητες.
Οι αναλυτές λένε ότι το κυβερνών Κόμμα ανησυχεί πως οι ξένες επιρροές μπορούν να καταστήσουν τις θρησκευτικές ομάδες δύσκολες στον έλεγχο.
«Τα αραβικά θεωρούνται ξένη γλώσσα και η γνώση τους θεωρείται πλέον ως κάτι έξω από τον έλεγχο του κράτους», δήλωσε ο Darren Byler, ανθρωπολόγος του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον που μελετά την Xinjiang.
«Θεωρείται επίσης ότι συνδέεται με τις διεθνείς μορφές ευσέβειας, ή στα μάτια των κρατικών αρχών, του θρησκευτικού εξτρεμισμού. Θέλουν το Ισλάμ στην Κίνα να λειτουργεί κυρίως μέσω της κινεζικής γλώσσας », είπε.
Ο Κέλι Χάμμοντ, βοηθός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας, ο οποίος μελετά τους μουσουλμάνους της μειονότητας Hui στην Κίνα, δήλωσε ότι τα μέτρα ήταν μέρος μιας «προσπάθειας για τη δημιουργία ενός νέου φυσιολογικού».
Το Πεκίνο φιλοξενεί τουλάχιστον 1.000 καταστήματα και εστιατόρια halal, σύμφωνα με την εφαρμογή ντελίβερι Meituan Dianping, που βρίσκονται σε όλη στην ιστορική μουσουλμανική συνοικία της πόλης καθώς και σε άλλες γειτονιές.
Δεν ήταν σαφές εάν κάθε τέτοιο εστιατόριο στο Πεκίνο έχει διαταχθεί να καλύψει τις αραβικές πινακίδες και τα μουσουλμανικά σύμβολα.
Αρκετά μεγαλύτερα καταστήματα που επισκέφθηκε το Reuters αντικατέστησαν τις επιγραφές τους με τον κινεζικό όρο για το halal – “qing zhen” – ενώ άλλα απλώς κάλυψαν τις αραβικές και ισλαμικές εικόνες με ταινία ή αυτοκόλλητα.
Η επιτροπή εθνικής και θρησκευτικής πολιτικής της κυβέρνησης του Πεκίνου αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας ότι η διαταγή για τα εστιατόρια halal ήταν μια εθνική οδηγία.
Ενώ οι περισσότεροι καταστηματάρχες που μίλησαν στο Reuters δήλωσαν ότι δεν τους πείραξε που αντικατέστησαν τις ταμπέλες τους, κάποιοι δήλωσαν ότι μπερδεύτηκαν οι πελάτες τους και ότι ένας υπάλληλος σε ένα κατάστημα κρεάτων halal κατηγόρησε τις αρχές ότι «διαγράφουν» τον μουσουλμανικό πολιτισμό.
«Μιλάνε πάντα για την εθνική ενότητα, μιλάνε πάντα για την Κίνα να είναι διεθνής. Είναι αυτή εθνική ενότητα;»
Πηγή: Reuters
Επιμέλεια-Μετάφραση: olympia.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ