O Χιούγκο Ζμπίντεν, κβαντικός φυσικός στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, με την ομάδα του, έχει αποστολή του να αλλάξει ριζικά την ψηφιακή μας ζωή.
Αναπτύσσει τσιπ που εκμεταλλεύονται την ικανότητα των κβάντουμ (μικροσκοπικών σωματιδίων που αντιδρούν με απρόβλεπτο τρόπο όπως τα φωτόνια για να δημιουργήσουν τέλειους τυχαίους αριθμούς). Οι τυπικοί υπολογιστές δεν μπορούν να δημιουργήσουν τέτοιους αριθμούς, αλλά η κβαντική τεχνολογία μπορεί.
«Αυτή είναι μια κβαντική γεννήτρια τυχαίων αριθμών η οποία παράγει εκατομμύρια μπιτ το δευτερόλεπτο. Μπορεί να ενσωματωθεί σε smartphone και να χρησιμοποιηθεί σε πολλές εφαρμογές».
Αυτο το τσιπ δεν μπορεί να χακαριστεί;
«Το ίδιο το τσιπ μπορεί να χακαριστεί, αλλά μπορεί να ενσωματωθεί σε ένα πιο σύνθετο σύστημα. Υπάρχουν, όπως φαντάζεστε, κάποια προβλήματα στην εφαρμογή . Αλλά η βασική του λειτουργία του δεν μπορεί να χακαριστεί».
Αυτες οι αποκαλούμενες κβαντικές γεννήτριες τυχαίων αριθμών μπορούν να ενσωματωθούν σε κάθε μορφή ψηφιακών συσκευών όπως εξηγεί ο Κάρλος Αμπελάν συνιδρυτής της Quside:
«Ένα παράδειγμα είναι η ενσωμάτωση αυτών των τσιπ στην τεχνολογία τύπου σέρβερ για την ασφάλεια των κέντρων δεδομένων. Άλλα παραδείγματα είναι στα συνδεδεμένα αυτοκίνητα, στα δίκτυα με τις συσκευές που έχουν να κάνουν με το ίντερνετ των πραγμάτων. Ακόμη και στα κινητά τηλέφωνα, όπου θα δούμε σταδιακά την ενσωμάτωση αυτών των τεχνολογιών»
Οι κβαντικές γεννήτριες τυχαίων αριθμών είναι μία από τις πιο προηγμένες καινοτομίες που αναπτύσσονται τώρα απο την Quantum Flagship, την εμβληματική πρωτοβουλία για τις κβαντικές τεχνολογίες της Ε.Ε., αξίας ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για την ανάληψη αυτής της τεχνολογίας από το εργαστήριο στην αγορά.
Σειρά κατόπιν έχει το κβαντικό διαδίκτυο, μια νέα μορφή του ιστού όπου στέλνονται μηνύματα μέσω μερικών φωτονίων. Αυτό που υπόσχεται είναι απόλυτη ασφάλεια:
«Η ομορφιά της κβαντικής φυσικής και αυτό που φέρνει στην ασφαλή επικοινωνία είναι ότι αν κάποιος παρακολουθεί αυτές τις πληροφορίες που στέλνω και κάποιος θέλει να τις λάβει, μπορούμε να εντοπίσουμε αυτήν την παρακολούθηση. Γνωρίζουμε καθώς λαμβάνουμε αυτό το φωτόνιο εάν έχει υποκλαπεί, διαταραχθεί και τότε μπορούμε να το απορρίψουμε. Έτσι ειμαστε σε θέση ποτέ να μην αποκαλύπτουμε τα μυστικά που δεν θέλουμε», λέει ο Ρομπ Θιου, κβαντικός φυσικός στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.
Ο Τζέρεμι Γουίλκς, ειδικός σε θέματα τεχνολογίας του Euronews μεταδίδει:
Δεν χρειάζεται να καταλάβετε τις κβαντικές τεχνολογίες για να τις εκμεταλλευτείτε, και για τους περισσότερους από εμάς αυτό είναι καλό! Το σημαντικό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι αυτα τα τσιπ σε λίγο θα κυκλοφορησουν στην αγορα και αυτό σημαίνει ότι τα δισεκατομμύρια των συνδεδεμένων συσκευών στις οποίες βασίζομαστε όλοι θα γίνουν πολύ πιο ασφαλείς.
.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=bPne0-mCyzI&w=711&h=400]
.
euronews