Ο χρυσός «τρέχει» πιο γρήγορα την από-δολαριοποίηση

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εν μέσω της αβεβαιότητας που προκαλείται από τις αυξανόμενες εμπορικές εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, το χάος του Brexit και την αμερικανο-ιρανική αντιπαράθεση, τα δημόσια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς και οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο, επιλέγουν το ασφαλές καταφύγιο που προσφέρει ο χρυσός.

Οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν 374 τόνους χρυσού το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, που είναι η μεγαλύτερη από ποτέ απόκτηση από δημόσιους οργανισμούς κατά τους πρώτους 6 μήνες ενός ημερολογιακού έτους, σύμφωνα με αναφορά των Financial Times, οι οποίοι επικαλούνται το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού. Αγόρασαν ρευστοποιήσεις αξίας 15,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αντιπροσωπεύοντας το ένα έκτο της συνολικής ζήτησης χρυσού από τις αρχές του 2019.
Οι ηγέτες του νέου «χρυσού πυρετού» είναι οι κεντρικές τράπεζες της Πολωνίας, της Κίνας και της Ρωσίας, διαφοροποιώντας τα αποθέματά τους σε βάρος του δολαρίου. Η ρωσική κεντρική τράπεζα έχει αποθηκεύσει 96,4 τόνους χρυσού από τον Ιανουάριο, επιβεβαιώνοντας την περασμένη εβδομάδα ότι τα αποθέματα χρυσού της χώρας ανήλθαν στα 100,3 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι την 1η Ιουλίου.
Την ίδια στιγμή, η Κίνα αγόρασε 74 τόνους πολύτιμου μετάλλου κατά την εξάμηνη περίοδο μέσω Μαΐου.
Οι κεντρικές τράπεζες αυτών και άλλων χωρών συνέχισαν να ακολουθούν την τάση του περασμένου έτους. Το 2018, απέκτησαν περισσότερο πολύτιμο μέταλλο από ότι κάθε άλλη χρονιά από το 1971, όταν έκλεισε το χρυσό πρότυπο, που σημαίνει τον πήχη του εθνικού νομίσματος σε χρυσό.
Οι επενδυτές συγκεντρώνουν επίσης χρυσό χαρτοφυλάκιο και επιλέγουν τα χρηματιστήρια που ανταλλάσσονται με χρυσό (ETF). Καθοδηγούνται από την ήπια στάση των κεντρικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να σταματήσει τον περιορισμό των πωλήσεων του πολύτιμου μετάλλου, εν μέσω γεωπολιτικής αβεβαιότητας και αυξανόμενων τιμών.
Ενώ η ετήσια ζήτηση αυξήθηκε κατά 8% και έφθασε τους 1.123 τόνους, οι συμμετοχές σε χρυσό του ETF έφτασαν σε ένα ρεκόρ των 2.548 τόνων το δεύτερο τρίμηνο. Συνολικά, η ζήτηση έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο των τριών ετών κατά τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους. Οι τιμές του χρυσού, ωστόσο, συνεχίζουν την σταθερή ανοδική τους πορεία, έχοντας αυξηθεί σχεδόν 1,6% ετησίως και κατά 11% κατά τους τελευταίους δύο μήνες, ανέφερε πρόσφατα το Market Watch.
Τα επενδυτικά funds που έχουν εγγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αγοράσει τα τρία τέταρτα των προϊόντων χρυσού που διατέθηκαν στο εμπόριο, όπως επισημαίνουν οι Financial Times, συνδέοντας την τάση με την αβεβαιότητα σχετικά με την εκλογή του επόμενου πρωθυπουργού και το σενάριο του σκληρού Brexit, που θα μπορούσε να στείλει τη λίρα στα τάρταρα.
Οι Γερμανοί επενδυτές έχουν επίσης στραφεί στα υποστηριζόμενα από το χρυσό ETFs εν μέσω των εντάσεων στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και της στάσης της Ουάσιγκτον με την Τεχεράνη.
Το χρυσό εμπόριο συνοδεύεται από πολλά κράτη που προωθούν μια στροφή από το δολάριο σε εθνικά νομίσματα στο διμερές εμπόριο. Η τάση εγκατάλειψης του δολαρίου έχει παρατηρηθεί σε πρόσφατη έκθεση σχετικά με τις οικονομίες των χωρών BRICS, οι οποίες μείωσαν τη χρήση του στο αμοιβαίο εμπόριο κατά 20%.
Τον περασμένο μήνα, η Ρωσία και η Κίνα υπέγραψαν συμφωνία για την αύξηση του εμπορίου σε εθνικά νομίσματα για να μειώσουν την εξάρτηση από το δολάριο, ενώ το συνολικό εμπόριο χρησιμοποιώντας αυτόν τον μηχανισμό αναμένεται να ανέλθει στο 50% τα επόμενα χρόνια.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε νωρίτερα τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποίησαν το δολάριο ως εργαλείο πίεσης εναντίον άλλων χωρών και πρότεινε να επανεξεταστεί ο παγκόσμιος ρόλος αυτού του νομίσματος.
Πηγή: sputniknews.com
Επιμέλεια-Μετάφραση: olympia.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ