Ξενώνας της Airbnb το σπίτι του Άρη Βελουχιώτη στη Γαύδο. Το νοικιάζουν 17 ευρώ την μέρα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε τουριστικό κατάλυμα έχει μετατραπεί το ιστορικό διατηρητέο μνημείο στηΓαύδο. Πρόκειται για το σπίτι που έχτισε ο Βελουχιώτης μαζί με άλλα μέλη του ΚΚΕ, όταν εξορίστηκαν στο νησί. Σε αυτό το σπίτι  βρήκαν καταφύγιο ο Μάρκος Βαφειάδης και ο Μενέλαος Λουντέμης. Αρχικά, είχε μετατραπεί σε καφενείο αλλά εδώ και λίγο καιρό μισθώνεται μέσω Airbnb…

Στην αρχή έγινε καφενείο

Το σπίτι αυτό είχε χτίσει ο Άρης Βελουχιώτης μαζί με άλλα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, όταν εξορίστηκαν στη Γαύδο, τη δεκαετία του ΄30. Παρόλο που υπάρχει σχετική απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, από το 1999, η οποία το χαρακτηρίζει «ιστορικό διατηρητέο μνημείο».
Στο σπίτι έχουν γίνει παρεμβάσεις ήδη από τότε που χαρακτηρίστηκε διατηρητέο. Αρχικά, μετατράπηκε σε καφενείο και εδώ και λίγο καιρό ακολούθησε την πορεία του μεγάλου ποσοστού των ακινήτων στην Ελλάδα σύμφωνα με ρεπορτάζ της Έφης Κουλοχέρη για το newsit.gr

Τι αναφέρει τη απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού

«Χαρακτηρίζουμε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.1469/50, το κτίριο που κατασκευάστηκε απ’ τον Άρη Βελουχιώτη και τους συνεξορίστους του στην περιοχή Σαρακήνικο της νήσου Γαύδου, Ν. Χανίων, ιδιοκτησίας Σταύρου Καρυδάκη, με τον περιβάλλοντα χώρο του στα όρια της ιδιοκτησίας, διότι αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα κτιρίου τοπικής αρχιτεκτονικής και είναι σημείο αναφοράς για τους κατοίκους του νησιού, εφόσον συνδέεται άμεσα με τον Άρη Βελουχιώτη και άλλα πρόσωπα της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας» αναφέρει η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού (ΦΕΚ 428, τ.2/ 22.4.1999), υπογεγραμμένη από την τότε υπουργό Πολιτισμού, Ελισάβετ Παπαζώη.

Δίνουν 17 ευρώ τη μέρα για να πάνε

Μετά από ένα χρόνο από την έκδοση της απόφασης  του Υπουργείου άρχισαν οι κτιριακές επεμβάσεις στο αρχικό κτίσμα, όπως προσθήκες δωματίων και πέργκολες ώστε να γίνει το  κάτι σαν καφενείο. Σήμερα πλέον λειτουργεί και ως ξενώνας, μάλιστα φιγουράρει και στην Airbnb, από όπου προσκαλεί τουρίστες να μείνουν εκεί, με αντίτιμο 17 ευρώ τη βραδιά.
EXILES
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη καταχώριση, προς ενοικίαση διατίθενται σκηνές,με ένα κρεβάτι, χωρίς τουαλέτα. Το συγκεκριμένο κατάλυμα έχει μεγάλη ζήτηση. Όλος ο Αύγουστος, εκτός από τρεις μέρες, είναι αυτή τη στιγμή κλεισμένος και όποιος αποφασίσει να το επισκεφτεί πρέπει να πληρώσει 15 ευρώ για την κάθε διανυκτέρευση, συν 2 ευρώ ως προμήθεια υπηρεσιών.
Σύμφωνα με το Ριζοσπάστη, στο Σαρακήνικο, έμεναν δέκα περίπου εξόριστοι φυματικοί και βαριά άρρωστοι. Αυτοί ξεκίνησαν να χτίζουν το «σπίτι» για να υπάρχει κάτι δικό τους. Να συνεχίζεται η παράδοση, να μη χάνεται η συνέχεια… Ανάμεσά τους κι ο Αρης Βελουχιώτης, που μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στη Γαύδο στις 23 Οκτώβρη 1931, μαζί με άλλα 70 μέλη και στελέχη του ΚΚΕ.
Ετσι, λοιπόν, άρχισαν να συγκεντρώνουν πέτρες και σιγά σιγά να χτίζουν το «σπίτι» τους. Μάλιστα, φρόντισαν να του δώσουν και τον «κρητικό ρυθμό». Δηλαδή, ακολούθησαν την αρχιτεκτονική παράδοση, η οποία, στις μέρες μας, άρχισε ήδη να χάνεται κι απ’ τα χωριά ακόμη της μεγαλονήσου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ