Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023

Αυξάνουν τους μισθούς των μετακλητών υπαλλήλων και ακυρώνουν ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ σε Υγεία και Παιδεία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και μειώνουν τα προσόντα για την πρόσληψη τους – Η νέα κυβέρνηση φροντίζει για τα δικά της παιδιά
Με το που ανέλαβαν, το πρώτο που έκαναν ήταν η ακύρωση των ειδικών εκπαιδευτικών στα σχολεία και το ίδιο στην Υγεια, ώστε να πουν μετά οτι δεν αρκούν οι γιατροί, ας βάλουμε ιδιωτικές κλινικές
ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ-ΘΑΝΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ
ΜΙΑ από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η τακτοποίηση των δικών της παιδιών.
Μιλάμε για τις χιλιάδες των κομματικών στελεχών που θα διοριστούν ως μετακλητοί στο Δημόσιο.
Έναν θεσμό που δικαιολογημένα η Νέα Δημοκρατία ως αντιπολίτευση πολέμησε λυσσαλέα. Βέβαια αντί να προβεί σε τολμηρές κινήσεις προκειμένου να μειωθεί το λεγόμενο πελατειακό σύστημα έκανε ακριβώς τα αντίθετα. Συνέχισε να διορίζει χιλιάδες μετακλητούς, φτάνοντας σε σημείο να αυξάνει τις αποδοχές τους.
Οπως αντιλαμβάνεστε, το δόγμα του πελατειακού κράτους είναι πανίσχυρο και το ακολουθεί πιστά και η Νέα Κυβέρνηση.
Το λεγόμενο επιτελικό κράτος είναι στην πραγματικότητα πελατειακό κράτος, ενώ καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να ελεγχθούν και οι Ανεξάρτητες Αρχές.
https://www.dailymotion.com/video/x7f0ki3

Η συγκρότηση της Εθνικής Επιτροπής Διαφάνειας, όπως καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, την οποία συστήνει η κυβέρνηση θα λειτουργήσει στην ουσία σαν… εθνικό πλυντήριο σκανδάλων.
Στην ίδια κατεύθυνση εντάσσεται και η εκστρατεία δυσφήμισης της Επιτροπής Ανταγωνισμού προκειμένου να αναγκαστούν τα μέλη της που δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση σε παραίτηση.
Το νομοσχέδιο για το λεγόμενο επιτελικό κράτος έχει πυροδοτήσει άγρια κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην Κουμουνδούρου κάνουν λόγο ότι πίσω από τις διατάξεις του νομοσχεδίου στήνεται ένα κομματικό και πελατειακό κράτος το οποίο παραπέμπει σε άλλες περιόδους.
Η κυβερνητική πλειοψηφία προωθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής, το  νομοσχέδιο με θέμα «Επιτελικό Κράτος: Οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των Κυβερνητικών Οργάνων και της Κεντρικής Δημόσιας».
 Ένας τίτλος βέβαια εντελώς ψευδεπίγραφος, καθώς η έννοια του επιτελικού κράτους, ακόμη και με τις στρεβλώσεις που έχει δεχθεί από τη νεοφιλελεύθερη θεωρία, εξακολουθεί να περιέχει ως βασική αρχή την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων από τη Κεντρική Διοίκηση, στους φορείς της αποκεντρωμένης διοίκησης και ιδίως της τοπικής αυτοδιοίκησης.  Όμως, στις διατάξεις του νομοσχεδίου δεν υπάρχει καμία απολύτως μνεία στο θέμα του διαχωρισμού αρμοδιοτήτων μεταξύ των διαφόρων επιπέδων της διοίκησης.  Το κράτος που επιθυμεί η ΝΔ δεν είναι ένα επιτελικό κράτος. Επιθυμεί ένα συγκερασμό της λογικής του νεοφιλελεύθερου κράτους με τη λογική του κομματικού και πελατειακού κράτους άλλων περιόδων.
Ειδικότερα, η κυβερνητική πλειοψηφία εμμένει στη διατήρηση των απαράδεκτων βασικών διατάξεων του νομοσχεδίου. Αυτές αφορούν ιδίως:

  • Τη δημιουργία της υπερσυγκεντρωτικής, Πρωθυπουργοκεντρικής δομής με την επωνυμία «Προεδρία της Κυβέρνησης». Μια δομή που όχι μόνο δεν απαντά στο ζήτημα του καλύτερου συντονισμού και ελέγχου του κυβερνητικού έργου, αλλά επιφέρει πρόσθετα γραφειοκρατικά και δημοσιονομικά βάρη.
  • Μειώνεται το κύρος του Υπουργικού Συμβουλίου, με την υφαρπαγή  κρίσιμων αρμοδιοτήτων από την Προεδρία της Κυβέρνησης και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.
  • Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η άσκηση  νομοθετικής πρωτοβουλίας από τον ΓΓ Νομικών και κοινοβουλευτικών Θεμάτων της Προεδρίας της Κυβέρνησης, κάτι που ως τώρα αποτελούσε αποκλειστική αρμοδιότητα των Υπουργών.
  • Τις απαράδεκτες διατάξεις περί απευθείας τοποθέτησης κομματικών εγκάθετων στη θέση του Διοικητή και όλων των Προϊσταμένων της υποτίθεται ανεξάρτητης Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Η εμμονή της ΝΔ σε αυτές τις πρακτικές αποδεικνύει το πραγματικό της σχέδιο. Διόλου δεν ενδιαφέρεται για τη δημιουργία μιας πραγματικά ανεξάρτητης και αποτελεσματικής αρχής. Το μόνο που την ενδιαφέρει πραγματικά είναι η κατάργηση του θεσμού του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ο ασφυκτικός έλεγχος του νέου φορέα και ο ενταφιασμός όλων των εκκρεμών υποθέσεων που αφορούν τη δημόσια σφαίρα.
  • Μειώνονται τα τυπικά προσόντα για τους μετακλητούς και αυξάνονται οι αποδοχές τους, παρά τον απύθμενο λαϊκισμό της ΝΔ επί τεσσεράμισι χρόνια.
  • Αμβλύνονται τα ασυμβίβαστα και καταργείται η απαγόρευση άσκησης ιδιωτικού έργου από τους μετακλητούς, παρά το λαϊκισμό της ΝΔ.
  • Την υποβάθμιση του ΣΕΠΕ, του ΣΔΟΕ και άλλων κρίσιμων ελεγκτικών μηχανισμών του Κράτους, κλείνοντας το μάτι στη λειτουργία  παρασιτικών ιδιωτικών συμφερόντων.
  • Την κατάργηση των εμβληματικών διατάξεων του ν. 4369/16 για την αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης.

Τις μεταβατικές τοποθετήσεις προϊσταμένων σε ευρύ φάσμα φορέων της δημόσιας διοίκησης χωρίς καμία αξιολογική διαδικασία και για ακαθόριστο χρονικό διάστημα, με στόχο την πλήρη κομματικοποίηση του κρατικού μηχανισμού.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ