Η επόμενη δοκιμασία της ανθρωπότητας: Να θρέψει 10δισ. χωρίς να καταστρέψει τη Γη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι μια κρίσιμη ερώτηση για την επιβίωση της ανθρωπότητας: πώς καλλιεργούμε αρκετά τρόφιμα για να διατηρήσουμε τον ακμάζοντα πληθυσμό μας χωρίς να καταστρέψουμε το μοναδικό μας σπίτι και να λεηλατήσουμε τη γενναιοδωρία της φύσης;

Την επόμενη εβδομάδα, η πιο λεπτομερής επιστημονική αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούμε τη γη που χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε, θα δείξει με τον αυστηρότερο τρόπο τις δυσάρεστες επιλογές που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.
Η ειδική έκθεση της Διακυβερνητικής Ομάδας για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) για τη χρήση γης αναμένεται να προειδοποιήσει πώς οι βιομηχανοποιημένες αλυσίδες τροφίμων, η ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση των πόρων και ακόμη και οι προσπάθειες αποφυγής των χειρότερων επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη θέτουν σε κίνδυνο τη μελλοντική μας ικανότητα να τροφοδοτούμε τους εαυτούς μας.
Αλλά θα παραδώσει επίσης μια σκληρή ετυμηγορία για την παγκόσμια ανισότητα, απεικονίζοντας έναν πλανήτη όπου δισεκατομμύρια υπερσιτισμένοι άνθρωποι πετάνε τεράστιες ποσότητες φαγητού στο τέλος κάθε ημέρας, καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια πηγαίνουν στο κρεβάτι πεινασμένοι.
Καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε όλον τον κόσμο αναμένεται να αρχίσουν να συζητούν το κείμενο της έκθεσης στη Γενεύη την Παρασκευή, οι ειδικοί είπαν ότι η σημασία της αποτελεσματικής χρήσης της γης έχει εδώ και πολύ καιρό αγνοηθεί.
«Όταν εξετάζεις τόσο τις συνέπειες του μεταβαλλόμενου κλίματος όσο και τις συνεισφορές στην αλλαγή του κλίματος, ο τομέας της γης είναι εξαιρετικά σημαντικός», δήλωσε στο AFP η Lynn Scarlett, αντιπρόεδρος για τη δημόσια πολιτική στη The Nature Conservancy.
Η χρήση γης, συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας και της αποψίλωσης, αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που υπερθερμαίνουν τον πλανήτη.
«Από την πλευρά των επιπτώσεων, οι συνέπειες είναι εκτεταμένες και δεν είναι στο μέλλον, εκτυλίσσονται τώρα και είναι κρίσιμες για την ευημερία των ανθρώπων και της φύσης», δήλωσε η Scarlett.
Τα γεωργικά συστήματα χρησιμοποιούν πλέον το ένα τρίτο της γης και τα τρία τέταρτα του γλυκού νερού στον πλανήτη.
Με τον παγκόσμιο πληθυσμό να φτάνει τα 10 δισεκατομμύρια μέχρι τα μέσα του αιώνα, υπάρχουν φόβοι ότι τα συστήματα αυτά θα φτάσουν στο σημείο θραύσης.
Το κρέας αποτελεί μείζον πρόβλημα, όπως και τα απόβλητα τροφίμων. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον το 30% όλων των παραγόμενων τροφίμων καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής – με το αποτύπωμα άνθρακα να ταιριάζει.
«Αν και η γη προσφέρει περισσότερη από αρκετή τροφή για να ταΐσει όλους, υπάρχουν ακόμη 820 εκατομμύρια που κοιμούνται πεινασμένοι κάθε βράδυ», δήλωσε ο Stephan Singer, ανώτερος σύμβουλος για τις παγκόσμιες ενεργειακές πολιτικές στο Climate Action Network.
«Τα τρόφιμα αντιμετωπίζονται με μη βιώσιμο τρόπο».
Επιπλέον, μονοκαλλιέργειες όπως η σόγια που χρησιμοποιούνται τόσο για την ενέργεια όσο και για τη διατροφή των ζώων, ανασχηματίζουν την επιφάνεια του πλανήτη συμβάλλοντας στην καταστροφή των δασών τα οποία απορροφούν άνθρακα.
Μια έκθεση του IPCC τον Οκτώβριο σχετικά με τη σκοπιμότητα περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας σε 1,5C (2.7F), σύμφωνα με τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, άναψε πυρκαγιά παγκόσμιων κινήσεων διαμαρτυρίας απαιτώντας από τις κυβερνήσεις να προσαρμόσουν τις πολιτικές τους στην επιστήμη.
Η έκθεση για τη χρήση γης αναμένεται να αναλύσει λεπτομερώς την αυξανόμενη απερήμωση και την υποβάθμιση των οικοτόπων από τη γεωργία, με μια περιοχή τροπικών δασών στο μέγεθος της Σρι Λάνκα να χάνεται κάθε χρόνο.
Θα δημιουργήσει επίσης μια σειρά συμβιβασμών.
Ένας, είναι η σωστή ισορροπία μεταξύ της γης που χρησιμοποιείται για τρόφιμα και της γης που χρησιμοποιείται για τον μετριασμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως τα δάση και τα έργα βιοενέργειας.
Ένας άλλος, είναι το πώς θα προστατευτούν και θα ενισχυθούν οι ευάλωτες κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών που παράγουν μεγάλο μέρος των τροφίμων στις αναπτυσσόμενες χώρες και πως θα προστατεύουν οι αυτόχθονες πληθυσμοί που διαφυλάσσουν τα παρθένα περιβάλλοντα.
«Αυτή η έκθεση έρχεται σε κρίσιμη στιγμή, επειδή η γεωργία είναι και θύμα και κινητήρια δύναμη της αλλαγής του κλίματος», δήλωσε στο AFP η Τερέζα Άντερσον, συντονιστής της πολιτικής για την κλιματική αλλαγή στην ActionAid.
«Πρέπει να απομακρυνθούμε από την επιβλαβή βιομηχανική γεωργία που βασίζεται σε χημικές ουσίες, που οδηγεί σε αποδάσωση και απελευθερώνει εκπομπές.
«Τα δυσοίωνα σημάδια είναι εδώ για τις μεγάλες γεωργικές επιχειρήσεις».
Πηγή: timeslive.co.za
Επιμέλεια-Μετάφραση: olympia.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ