Η δυναμική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ τις πρώτες μέρες στη Βουλή τρομάζει τον Μητσοτακη. Υπουργοί της κυβέρνησης εκπέμπουν S.O.S. για να ξεφύγουν από τον ασφυκτικό έλεγχο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε πλήρη ετοιμότητα εμφανίστηκε στα μέσα της εβδομάδας η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, επιχειρώντας να αναδείξει «γκρίζες ζώνες» και «πελατειακές διευθετήσεις» στο εμβληματικό για την κυβέρνηση νομοσχέδιο περί επιτελικού κράτους, σε βαθμό που, κατά πληροφορίες, αιφνιδίασε ακόμη και τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη.

Της Γεωργίας Σαδανά
[email protected]
Η τεκμηριωμένη κριτική από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και της πλειοψηφίας των κοινωνικών φορέων, που τοποθετήθηκαν σχετικά με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου εξαπολύοντας πυρ ομαδόν, ανάγκασε την κυβέρνηση να κάνει δεκτές μια δέσμη από νομοτεχνικές βελτιώσεις που εισηγήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, με την πλειοψηφία να ωθείται τελικά σε… μερική αναδίπλωση, όταν, μάλιστα, διευκρινίσεις ζητήθηκαν δημόσια και από βουλευτές της ΝΔ, όπως, για παράδειγμα, η Μαριέττα Γιαννάκου.
«Δυτική πτέρυγα Λευκού Οίκου»
Μπροστά στην ακατάπαυστη κοινοβουλευτική δραστηριότητα της νέας κυβέρνησης αλλά και την πληθώρα κρίσιμων αλλαγών που επιχειρούνται ήδη από το πρώτο νομοθέτημα για το επιτελικό κράτος -μεταξύ των οποίων και η κατάργηση σειράς ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους αλλά και του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης-, «η ΝΔ ακολουθεί το δόγμα “σοκ και δέος”. Για να μην μπορεί να αντιδράσει κάποιος σε τόσα πολλά και τόσο γρήγορα μέσα στο καλοκαίρι», σχολίασε χαρακτηριστικά η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Ολγα Γεροβασίλη, δείχνοντας, όχι μόνο την κατεύθυνση, αλλά και την έκταση των νομοθετικών αλλαγών που επιτελούνται – πρωτόγνωρες στην πλειοψηφία τους για τα μεταπολιτευτικά χρονικά.
Αποτυπώνοντας το κλίμα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, «δώσαμε μάχη όλες αυτές τις μέρες, μπορέσαμε και βελτιώσαμε κάποια σημεία στο σχέδιο νόμου», περιέγραψε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «δημιουργείται μια “δυτική πτέρυγα Λευκού Οίκου”, με υπερσυγκέντρωση ελέγχου του κράτους και των εξουσιών», για να προσθέσει ότι «μπαίνει επιπλέον θέμα αποδυνάμωσης των υπουργών και της πολιτικής τους ευθύνης και της δυνατότητας κοινοβουλευτικού ελέγχου».
Συνοψίζοντας τις επιχειρούμενες μεταβολές, «με το επιτελικό νομοσχέδιο επιχειρείται η επαναφορά ενός δεξιού κράτους, ο απόλυτος έλεγχος του δημόσιου τομέα από το κόμμα της ΝΔ, με υπερσυγκέντρωση δομών στο γραφείο του πρωθυπουργού, εκμηδενίζοντας τον ρόλο του Υπουργικού Συμβουλίου» σχολίασε και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Εσωτερικών, Χρήστος Σπίρτζης, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το ενδεχόμενο αλλοίωσης του πολιτεύματος», καθώς «υπάρχει μια φοβερή εμμονή στην προεδρία της κυβέρνησης με τις έξι γενικές γραμματείες, άρα ο ρόλος του Υπουργικού Συμβουλίου εκμηδενίζεται, καθώς τελικά όλο το νομοθετικό έργο θα ξεκινάει από το γραφείο του πρωθυπουργού», κατέληξε.
«Καυτή ανάσα» σε κάθε νομοσχέδιο
Η ισχυρή πίεση, ωστόσο, που δέχτηκε η κυβερνητική πλειοψηφία τόσο στην πρώτη όσο και κατά τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου -με επίκεντρο την κατάργηση του θεσμού του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και άλλων ελεγκτικών μηχανισμών και την αντικατάστασή τους από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (την ηγεσία της οποίας θα όριζαν μεταβατικά ο πρωθυπουργός και το Υπουργικό Συμβούλιο)- οδήγησε στη δημόσια δέσμευση του υπουργού Επικρατείας, σε μια χρονική συγκυρία που εξελίσσονται πολλαπλές έρευνες για σειρά υποθέσεων διασπάθισης δημόσιου χρήματος.
«Σας διαβεβαιώνω ότι σε ό,τι αφορά στη ρυθμιστική υποχρέωση να συνεχιστούν όλες οι έρευνες, δεσμεύομαι προσωπικά ότι αυτές συνεχίζονται απολύτως. Δεν θέλω να μείνει καμία σκιά. Εχω διασφαλίσει να υπάρχει νομική δέσμευση ότι θα συνεχίσουν όλες οι έρευνες μέχρι τελευταίας. Το νομοσχέδιο το “κλειδώνει” 100% αυτό», υποστήριξε σχετικά ο κ. Γεραπετρίτης, με την αξιωματική αντιπολίτευση να έχει καταφέρει μια δέσμη βελτιωτικών αλλαγών στο νομοσχέδιο, στέλνοντας καθαρό μήνυμα για το στίγμα και την ένταση της κοινοβουλευτικής και αντιπολιτευτικής της δράσης στο εξής.
Μηδενικός εφησυχασμός
Παρά το γεγονός ότι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υποδέχτηκαν με ανακούφιση την υπαναχώρηση της κυβέρνησης σε αρκετά σημεία -μεταξύ των οποίων το γεγονός ότι προβλέφθηκε η διαδικασία της δομημένης συνέντευξης κατά τη διαδικασία επιλογής των υπηρεσιακών γραμματέων των υπουργείων και εξορθολογίστηκε το σύστημα μοριοδότησης κατά τη διαδικασία επιλογής τους, πως επανήλθαν οι προβλέψεις του Ν. 4590/19 αναφορικά με τον πολυετή στρατηγικό προγραμματισμό προσλήψεων, ενώ διατηρήθηκαν και οι Αποκεντρωμένες Υπηρεσίες Ελέγχου στην υπό σύσταση Εθνική Αρχή Διαφάνειας-, εντούτοις η «Εθνική Αρχή Διαφάνειας, με τον τρόπο που συστήνεται, αποτελεί στην πραγματικότητα “εθνικό πλυντήριο σκανδάλων”», σημείωναν πηγές της Κουμουνδούρου, λίγα εικοσιτετράωρα, μάλιστα, μετά την άρση της βουλευτικής ασυλίας του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρεί από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιχειρούμενη πολιτική δίωξή του.
Επτά υπουργεία στο πολυνομοσχέδιο
Την «καυτή ανάσα» της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να νιώσει η κυβέρνηση και τις αμέσως επόμενες μέρες, καθώς του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος έπεται το «διυπουργικό νομοσχέδιο», με διατάξεις που αφορούν σε επτά (!) υπουργεία, ανάμεσα στις οποίες η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, οι αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες αλλά και οι μεταβολές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με κομβική την κατάργηση της απλής αναλογικής. Πέρα από το ιδεολογικό του στίγμα, οι πρώτες ενστάσεις απέναντι στις διαδικασίες καταγράφηκαν ήδη από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και από αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σχετικά με την τριήμερη μόνο διαβούλευση, όπως και τη συζήτησή του στην Ολομέλεια με τη διαδικασία του επείγοντος, παρά τον όγκο και την πολιτική βαρύτητα των διατάξεών του.
Ανανεώνοντας το ραντεβού την Τετάρτη στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής, ως ενδεικτικό του πνεύματος που διέπει το νομοσχέδιο σχολίασε, μιλώντας στον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο», ο κ. Σπίρτζης το γεγονός ότι «με ένα άρθρο καταργούνται οι δημοτικές παρατάξεις», ενώ αιτιάσεις διατυπώνουν ήδη δεκάδες μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας της χώρας, συλλέγοντας υπογραφές ενάντια στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.
Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 113 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε το Σάββατο 3 Αυγούστου 2019.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ