Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023

Μεγάλα μυαλά: Φέοντορ Λίνεν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Φέοντορ Λίνεν (Feodor Felix Konrad Lynen, 6 Απριλίου 1911 – 6 Αυγούστου 1979) ήταν Γερμανός βιοχημικός.

Φωτογραφία: By Huttig-Foto, Starnberg – Archiv der Max-Planck-Gesellschaft, Berlin-Dahlem, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31343929
Το 1964 κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής μαζί με τον Κόνραντ Μπλοχ για τις ανακαλύψεις τους σχετικά με το μηχανισμό και τη ρύθμιση της χοληστερίνης και το μεταβολισμό των λιπαρών οξέων ενώ ήταν διευθυντής του Ινστιτούτου Κυτταρικής Χημείας Μαξ Πλανκ στο Μόναχο.
Ο Φέοντορ Λίνεν γεννήθηκε στο Μόναχο στις 6 Απριλίου του 1911. Σπούδασε στο τμήμα χημείας του Πανεπιστημίου του Μονάχου και το 1937 αναγορεύτηκε διδάκτορας. Στη συνέχεια (1942) διορίστηκε λέκτορας και το 1953 καθηγητής βιοχημείας. Το 1954 ανέλαβε τη διεύθυνση του Ινστιτούτου Κυτταρικής Χημείας Μαξ Πλανκ στην ίδια πόλη.
Το 1961 έγινε μέλος της Λεοπόλδειας Γερμανικής Ακαδημίας Φυσιοδιφών και λίγο αργότερα μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Η.Π.Α. Ασχολήθηκε κυρίως με τη βιοχημεία και τη ρύθμιση του μεταβολισμού, την οξείδωση των λιπαρών οξέων στο σώμα και την ενεργοποίηση των αλάτων του οξικού οξέος.
Το 1964, μαζί με τον Κόνραντ Μπλοχ, τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας, για τις έρευνές του στη βιοσύνθεση και στη ρύθμιση του μεταβολισμού της χοληστερίνης και των λιπαρών οξέων.
wikipedia

ΔΗΜΟΦΙΛΗ