Μπαράζ επισκέψεων του πρωθυπουργού σε ευρωπαϊκές χώρες. Πρώτα στον Μακρόν, μετά στη Μέρκελ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπαράζ επισκέψεων σε κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωση αλλά και ένα ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής συγκαταλέγονται στην περιοδεία που θα κάνει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ο Έλληνας πρωθυπουργός προκειμένου να βάλει σε νέες «ράγες» τις διαπραγματεύσεις για τα πλεονάσματα αλλά και να επισημάνει προβλήματα και κινδύνους της Ανατολικής Μεσογείου που χρήζουν προσοχής και άμεσης επίλυσης.
Του Γιώργου Παύλου
[email protected]
«Συμμαχίες» στο εξωτερικό θα αναζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Μετά το πρώτο, συμβολικό ταξίδι στην Κύπρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να μεταβεί στις 20 Αυγούστου στο Παρίσι προκείμενου να συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ενώ εννέα μέρες αργότερα θα βρεθεί στο Βερολίνο, έπειτα από πρόσκληση που έχει δεχτεί από τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Επόμενος σταθμός η Ολλανδία στις 2 Σεπτεμβρίου, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μαρκ Ρούτε. Τα ταξίδια αυτά κρίνονται από την ελληνική κυβέρνηση πολύ σημαντικά, καθώς θα έχουν οικονομικό προσανατολισμό αλλά σχετίζονται και με την επίσπευση της επίλυσης προβλημάτων περί το Μεταναστευτικό. Μεγαλύτερος στόχος του νέου Έλληνα πρωθυπουργού είναι να καταφέρει να χτίσει τις συμμαχίες που θέλει ενόψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού του 2021 και να διεκδικήσει σοβαρές πιθανότητες για την πολυπόθητη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Στοχευμένα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους συνομιλητές του αναμένεται να προτάξει τις μεταρρυθμίσεις και τα θετικά δείγματα των αγορών κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία προκειμένου να διεκδικήσει όσο το δυνατόν καλύτερες συμφωνίες σε οικονομικό επίπεδο αλλά και στον τομέα του Μεταναστευτικού. Τα πρώτα ταξίδια του νέου πρωθυπουργού, όπως αναφέρουν συνεργάτες του, είναι στοχευμένα, ενώ βασίζονται στη στρατηγική που υιοθετήθηκε και απέφερε τα νικηφόρα αποτελέσματα στις περιφερειακές και εθνικές εκλογές. Οι περιοδείες και οι ομιλίες σε κρίσιμες περιφέρειες και περιοχές, όπου το παιχνίδι παιζόταν στα ίσα με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα δώσουν τη θέση τους σε ταξίδια και συναντήσεις που θα αποβλέπουν σε απτά αποτέλεσμα.
Έτσι, λοιπόν, και τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινάει μια μελετημένη περιοδεία σε χώρες της Γηραιάς Ηπείρου προκειμένου να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης αυτή τη φορά των ξένων ηγετών. Αν και Βρυξέλλες και Βερολίνο τονίζουν ότι δεν πρόκειται να δεχτούν αλλαγές στα όσα έχουν συμφωνηθεί, ο Έλληνας πρωθυπουργός εκτιμά ότι μετά τις ενέργειες για το ξεμπλοκάρισμα του Ελληνικού και τις Σκουριές στέλνει μήνυμα στους εταίρους ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε επενδύσεις αλλά και να ενισχύσει την ιδιωτική πρωτοβουλία. Παράλληλα, οι μειώσεις στις αποδόσεις των ομολόγων -με σημαντικότερη αυτή του 10ετούς που κινείται στην περιοχή του 2%- του δίνει ένα επιπλέον πλεονέκτημα στις συναντήσεις που θα έχει με τους ξένους ηγέτες. Στο πλαίσιο αυτό, στο Μαξίμου εκτιμούν ότι θα πείσουν την Άνγκελα Μέρκελ για ένα νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής, χωρίς να επηρεάζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι. Τα ταξίδια στη Γερμανία και την Ολλανδία κρίνονται ως τα πιο κομβικά για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, δεδομένου ότι απαιτείται η λήψη σχετικών αποφάσεων από τα Κοινοβούλια των δύο χωρών.
Σε όλες τις συναντήσεις του ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιδιώξει τη συνεννόηση και όχι τη ρήξη με τους εταίρους. Έτσι, δεν θα αμφισβητήσει το δημοσιονομικό κενό που θέτει ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2019 και το 2020. Ωστόσο, τα επιχειρήματα της ελληνικής κυβέρνησης θα επικεντρωθούν στη σημαντική αποκλιμάκωση του δανεισμού της χώρας αλλά και στο ότι η βιωσιμότητα του χρέους εκτιμήθηκε βάσει υψηλότερων επιτοκίων. Δηλαδή, ότι το ελληνικό κράτος θα έχει σε βάθος χρόνου μικρότερες ανάγκες χρηματοδότησης για την εξυπηρέτηση των οφειλών του σε σχέση με αυτές που ανέμεναν οι θεσμοί προ έτους. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Μαξίμου, οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα μπορούν να διαμορφωθούν σε μικρότερες μονάδες από αυτές του 3,5%.
Με γνώμονα όλα αυτά αλλά και τα αποτελέσματα των συζητήσεων που θα έχει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανηφορίσει προς τη Θεσσαλονίκη στις αρχές Σεπτεμβρίου για την καθιερωμένη ετήσια ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση. Από εκεί θα εξαγγείλει και τα νέα μέτρα που θα ληφθούν κυρίως σε οικονομικό επίπεδο, καθώς, όπως έχει ήδη αναφέρει η κυβέρνηση, οι μεγαλύτερες αλλαγές στη φορολογία θα έρθουν στο δεύτερο νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί προς ψήφιση στο ελληνικό Κοινοβούλιο στις αρχές του φθινοπώρου.
Συνάντηση με Τραμπ
Όπως λένε οι πληροφορίες, στα μέσα με τέλη Σεπτεμβρίου δεν αποκλείεται να υπάρξει συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό Πρόεδρο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που θα διεξαχθεί από τις 17 έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται σε πάρα πολύ καλό επίπεδο, γεγονός που επιβεβαιώθηκε τόσο από τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχαν ο Ντόναλντ Τραμπ και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να τον συγχαρούν για τη νίκη του στην εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου όσο και από την πρόσφατη επίσκεψη στις ΗΠΑ του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο οποίος συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Μάικ Πομπέο. Ήδη τα διπλωματικά γραφεία των δύο χωρών εργάζονται για τον σκοπό αυτό, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναμένεται να θέσει στον Αμερικανό Πρόεδρο μια σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων τα ελληνοτουρκικά αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα, στην ατζέντα των συζητήσεων θα συμπεριλαμβάνεται επίσης η ανάγκη διεύρυνσης της διμερούς συνεργασίας έτσι ώστε να υπάρξει προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα.
Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 113 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε το Σάββατο 3 Αυγούστου 2019.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ