Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

Επειδή ο εσμός της διαπλοκής παριστάνει τον Φιλελεύθερο αλλά δεν έχει διαβάσει Adam Smith, ας δουν τι έγραφε για τις "γαλέρες των σεφ"

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με αφορμή τον εργασιακό μεσαίωνα που αποκαλύφθηκε πίσω από τις πολυτελείς κουζίνες τον πανάκριβων εστιατορίων και πίσω από τις πανάκριβες ξαπλώστρες της Μυκόνου  και την επιμονή των νεοφιλελεύθερων που προσπαθούν να μας πείσουν ότι αυτές οι πρακτικές είναι “φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις” ας διαβάσουν την έγραφε ο Ανταμ Σμιθ πριν τρεις αιώνες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ
Ο Adam Smith (1723 – 1790) γεννήθηκε το 1723 στο Kirkaldy της Σκωτίας. Αφού έλαβε τη στοιχειώδη εκπαίδευση στο τοπικό σχολείο, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Μαθητής του Francis Hutcheson που κατείχε την έδρα της Ηθικής Φιλοσοφίας, συνέχισε τις σπουδές του στο Κολέγιο Balliol της Οξφόρδης. Υπό την πατρωνία του Λόρδου Kames, διδάσκει Ρητορική και φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, πριν διοριστεί το 1791 στην έδρα της Λογικής του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης. Τον επόμενο χρόνο καταλαβάνει την έδρα της Ηθικής στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Το 1759 εκδίδει το έργο “The Theory of Moral Sentiments”. Το 1764 εγκαταλείπει την πανεπιστημιακή καριέρα για να εργαστεί ως ιδιωτικός διδάσκαλος. Μετά από μια σύντομη περιήγηση στη Γαλλία και την Ελβετία, επιστρέφει στη Βρετανία, εγκαθίσταται στην ιδιαίτερη πατρίδα του και από το 1773 στο Λονδίνο. Το 1776 δημοσιεύει το “An Inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations”, έργο που τον κάνει διάσημο. Καταλήγει Επίτροπος των Τελωνείων της Σκωτίας και εγκαθίσται οριστικά στο Εδιμβούργο, μέχρι τον θάνατό του το 1790. Μετά τον θάνατό του κυκλοφόρησαν ορισμένα ανέκδοτα δοκίμια του στον τόμο “Essays on Philosophical Subjects” και σημειώσεις από τις πανεπιστημιακές του παραδόσεις στους τόμους “Lectures on Rhetoric and Belles Lettres” και “Lectures on Jurisprudence”.
[scribd id=421181257 key=key-7MQZzsvT3pjL7IflYxfn mode=scroll]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ