Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής για τα πύρινα μέτωπα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές από Ω/19:00/09-08-2019 έως Ω/19:00/10-08-2019 καθώς και για τον δείκτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς της 11-08-2019

Από Ω/19:00/09-08-2019 έως Ω/19:00/10-08-2019, εκδηλώθηκαν 59 δασικές πυρκαγιές και συνολικά επιχείρησαν: 459 πυροσβέστες, 204 οχήματα, δέκα (10) ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, εννέα (9) Α/Φ, επτά (7) Ε/Π και επτά (7) PZL. Συνδρομή παρείχαν δεκαέξι (16) υδροφόρες των Περιφερειών και των Ο.Τ.Α. ένα Ε/Π του Ε.Σ. καθώς και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα. Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.
Οι σημαντικότερες από τις εκδηλωθείσες πυρκαγιές που βρίσκονται σε ύφεση και είναι οριοθετημένες είναι οι ακόλουθες:
1. Στην Ελαφόνησο του Νομού Λακωνίας. Επιχειρούν 45 πυροσβέστες, 15 οχήματα, δύο (2) ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, δύο (2) Α/Φ και πέντε (5) Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν τέσσερις (4) υδροφόρες Ο.Τ.Α.
2. Στον Μαραθώνα Αττικής. Επιχειρούν 146 πυροσβέστες, 47 οχήματα, 3 ομάδες του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), έξι (6) ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, επτά (7) Α/Φ και δύο (2) Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν πέντε (5) υδροφόρες της Περιφέρειας, τέσσερις (4) υδροφόρες ΟΤΑ και εθελοντικά οχήματα.
Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία των Π.Υ. καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.
Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, για αύριο Κυριακή 11 Αυγούστου 2019, προβλέπεται:
Ακραίος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 5) και τίθενται σε κατάσταση συναγερμού οι εξής περιοχές:
• Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)
• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ανατολική Βοιωτία, κεντρική και νότια Εύβοια)
• Περιφέρεια Πελοποννήσου (Μεσσηνία, Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, ανατολική Λακωνία)
• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία)
Για τις ανωτέρω περιοχές τίθεται σε εφαρμογή το 3ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ.
Επίσης, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:
• Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη)
• Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου
• Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου (Κυκλάδες)
• Περιφέρεια Πελοποννήσου
• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα)
• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
• Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Λευκάδα)
• Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)
• Περιφέρεια Ηπείρου (Πρέβεζα)
Για τις ανωτέρω περιοχές τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ.
Με διαταγή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος από Ω/07:30 της 10-08-2019 όλες οι Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις (ΠΕΠΥΔ) είναι σε Γενική Επιφυλακή.
Συνεπώς, συνεχίζεται η εφαρμογή του Σχεδίου Δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.
Θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και οι μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.
Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.
Επειδή οι ανωτέρω περιγραφόμενες συνθήκες είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτη κατάσταση, με μεγάλο αριθμό πυρκαγιών ακραίας συμπεριφοράς, απευθύνεται η ακόλουθη έκκληση στους συμπολίτες μας:
1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.
2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Ευρωπαϊκό Αριθμό κλήσης 112.
Τέλος, παρακαλούμε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ