15/04/2021

Τρίτη και 13: Αυτός είναι ο λόγος που θεωρείται γρουσούζικη μέρα

«Τρίτη και 13» γράφουν σήμερα τα ημερολόγια και πολλοί είναι εκείνοι που φέρνουν στο μυαλό τους την παράδοση που θέλει την ημέρα να είναι η πιο… γρουσούζικη του χρόνου.

Φωτογραφία από: https://www.sansimera.gr/articles/499
Για τους αγγλοσάξονες μάλιστα ο αριθμός είναι κοινός αφού η αντίστοιχη μέρα για εκείνους είναι η «Παρασκευή και 13», επίσης δημοφιλής.
Η παράδοση στην Ελλάδα πάντως φαίνεται να ξεκινά με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης στης 29 Μαΐου 1453.
Η ημέρα ήταν Τρίτη ενώ το άθροισμα του έτους 1453 βγάζει το νούμερο «13». Έτσι θεμελιώθηκε ο αρνητικός συμβολισμός για τη συγκεκριμένη ημερομηνία.
Παράδοση και… αστρολογία
Σύμφωνα πάντως με άλλους, η εξήγηση της «γρουσούζικης Τρίτης και 13» μπορεί να αναζητηθεί και σε αστρολογικές προβλέψεις.
Σύμφωνα με αυτή την ανάγνωση την Τρίτη ο Άρης είναι κυρίαρχος πλανήτης ενώ η στιγμή της ημέρας που κυριαρχεί μαζί με τον πλανήτη Κρόνο, θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη. Επειδή όμως κανείς δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει πότε συμβαίνει αυτό ολόκληρη η Τρίτη αντιμετωπίζεται ως «γρουσούζικη».
…Αριθμολογία
Ο αριθμός «13» θεωρείται κακότυχος καθώς «σπάει την αρμονία» του 12: 12 ήταν οι Θεοί του Ολύμπου, ο Ηρακλής ολοκλήρωσε 12 άθλους, οι 12 φυλές του Ισραήλ, οι 12 μαθητές του Χριστού, 12 Ευαγγέλια κλπ.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως δεν καταγράφεται μόνο στην Ελλάδα η Τρίτη και 13 ως κακότυχη. Στην Ισπανία, για παράδειγμα, υπάρχει παροιμία: «Την Τρίτη, μην παντρεύεσαι και μην ξεκινάς ταξίδι».
Πηγή: neaselida.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ