Τρίτη και 13: Αυτός είναι ο λόγος που θεωρείται γρουσούζικη μέρα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Τρίτη και 13» γράφουν σήμερα τα ημερολόγια και πολλοί είναι εκείνοι που φέρνουν στο μυαλό τους την παράδοση που θέλει την ημέρα να είναι η πιο… γρουσούζικη του χρόνου.

Φωτογραφία από: https://www.sansimera.gr/articles/499
Για τους αγγλοσάξονες μάλιστα ο αριθμός είναι κοινός αφού η αντίστοιχη μέρα για εκείνους είναι η «Παρασκευή και 13», επίσης δημοφιλής.
Η παράδοση στην Ελλάδα πάντως φαίνεται να ξεκινά με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης στης 29 Μαΐου 1453.
Η ημέρα ήταν Τρίτη ενώ το άθροισμα του έτους 1453 βγάζει το νούμερο «13». Έτσι θεμελιώθηκε ο αρνητικός συμβολισμός για τη συγκεκριμένη ημερομηνία.
Παράδοση και… αστρολογία
Σύμφωνα πάντως με άλλους, η εξήγηση της «γρουσούζικης Τρίτης και 13» μπορεί να αναζητηθεί και σε αστρολογικές προβλέψεις.
Σύμφωνα με αυτή την ανάγνωση την Τρίτη ο Άρης είναι κυρίαρχος πλανήτης ενώ η στιγμή της ημέρας που κυριαρχεί μαζί με τον πλανήτη Κρόνο, θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη. Επειδή όμως κανείς δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει πότε συμβαίνει αυτό ολόκληρη η Τρίτη αντιμετωπίζεται ως «γρουσούζικη».
…Αριθμολογία
Ο αριθμός «13» θεωρείται κακότυχος καθώς «σπάει την αρμονία» του 12: 12 ήταν οι Θεοί του Ολύμπου, ο Ηρακλής ολοκλήρωσε 12 άθλους, οι 12 φυλές του Ισραήλ, οι 12 μαθητές του Χριστού, 12 Ευαγγέλια κλπ.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως δεν καταγράφεται μόνο στην Ελλάδα η Τρίτη και 13 ως κακότυχη. Στην Ισπανία, για παράδειγμα, υπάρχει παροιμία: «Την Τρίτη, μην παντρεύεσαι και μην ξεκινάς ταξίδι».
Πηγή: neaselida.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ