Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

Μοναδική ελπίδα της Γης η προστασία του δάσους (βίντεο)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι φωτιές και η αποψίλωση των τροπικών δασών απειλούν ευθέως το παγκόσμιο οικοσύστημα.

Το φετινό καλοκαίρι ήταν καταστροφικό για τα δάση της Σιβηρίας όπου εκατοντάδες πυρκαγιές έκαναν στάχτη μια περιοχή 45.000 τετραγωνικών χιλιόμετρων. Μια έκταση που ισοδυναμεί με το μέγεθος της Εσθονίας.
Ο Πάμπλο Πατσέκο ειδικός δασολόγος στο Ταμείο Προστασίας της Φύσης, θεωρεί ότι σε κομβικές περιοχές του πλανήτη παρατηρούνται πολιτικές οπισθοδρόμησης στην προστασία των δασών με τις συνέπειες να είναι απολύτως ορατές.
«Υπήρξε μια σημαντική προσπάθεια από τις κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών και τους αγρότες να μειώσουν την αποψίλωση των δασών με την πάροδο του χρόνου αλλά, όπως βλέπουμε, αυτές οι προσπάθειες μπορούν να αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη και νομίζω ότι μία από τις κύριες προκλήσεις που έχουμε τώρα είναι να περιορίσουμε τις εκπομπές άνθρακα στην ατμόσφαιρα», λέει ο κ. Πατσέκο.
Οι εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα στη Σιβηρία κορυφώθηκαν το πρόσφατο διάστημα με βάση τις πληροφορίες από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ατμόσφαιρας.
Παρόμοια εικόνα και πάνω από την περιοχή του Αμαζονίου με την αποψίλωση του τροπικού δάσους. Οι τιμές του μονοξειδίου του άνθρακα υπερβαίνουν κατά πολύ τον μέσο όρο των τελευταίων 15 ετών κάθε μέρα της πρώτης εβδομάδας του Αυγούστου.
Οι δορυφορικές εικόνες είναι αποκαλυπτικές. Μέσα σε 18 χρόνια, η μείωση του πράσινου είναι ορατή. Το Ταμείο Προστασίας της Φύσης θεωρεί ότι η κατάσταση είναι ακόμα αναστρέψιμη, αλλά δεν μπορεί να γίνει τίποτε χωρίς τη συμμετοχή των αγροτών.
«Αυτό που χρειάζεται είναι καρότο και μαστίγιο, οι ισχύοντες κανονισμοί, η καλή εφαρμογή τους, το σωστό κυβερνητικό σύστημα αλλά και τα κίνητρα για τους αγρότες να επικαιροποιήσουν την επιλογή. κίνητρα για τη συγκράτηση της αποψίλωσης», τονίζει ο κ. Πατσέκο.
Οι επιστήμονες λένε ότι είναι ακόμα δυνατή η διατήρηση αυτών των οικοσυστημάτων με πολιτικές που δεσμεύονται για τη διατήρηση του δάσους που εξακολουθεί να καλύπτει το 31% του πλανήτη και να απορροφά 2 δισ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα.
Το δάσος είναι η πηγή για το 75% του νερού που καταναλώνουμε και βιότοπος για το 80% άλλων μορφών ζωής.
.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=05J1sv9tVv0&w=711&h=400]
.
euronews

ΔΗΜΟΦΙΛΗ