12/05/2021

Διπλωματικό θρίλερ με το ιρανικό τάνκερ. Οι ελληνικές αρχές παρακολουθούν στενά το ζήτημα.

Ένα διπλωματικό θρίλερ εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες με το ιρανικό τάνκερ, το οποίο φέρεται να έχει αποπλεύσει από το Γιβραλτάρ.
Οι ελληνικές αρχές παρακολουθούν στενά το ζήτημα, καθώς υπήρξε η φημολογία ότι το Adrian Darya 1 έχει προορισμό την Καλαμάτα, ενώ οι ΗΠΑ έστειλαν μήνυμα ότι η παροχή βοήθειας στο πλοίο μπορεί να θεωρηθεί παροχή στήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση.
Διπλωματικές πηγές, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνουν ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά το ζήτημα. Το υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, βρίσκεται σε επικοινωνία διά της διπλωματικής οδού με την αμερικανική πλευρά, της οποίας οι θέσεις άλλωστε για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι γνωστές και έχουν κοινοποιηθεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλα τα κράτη και λιμένες της Μεσογείου.
Ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης μιλώντας νωρίτερα στον realfm 97.8 επεσήμανε ότι “παρακολουθούμε την πορεία του συγκεκριμένου τάνκερ μέσω του συστήματος. Δεν υπάρχει επισήμως κανένα αίτημα κατάπλου του συγκεκριμένου πλοίου. Είμαστε σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, οπότε για την ώρα η ενημέρωση είναι αυτή”.
Στην περίπτωση που υπάρξει αίτημα, ο υπουργός σχολίασε: “Αυτό είναι θέμα που εξαρτάται σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών. Για την ώρα δεν υπάρχει επισήμως κανένα αίτημα για το συγκεκριμένο δεξαμενόπλοιο… Παρακολουθούμε την πορεία του, αν προκύψει οτιδήποτε νεότερο θα ενημερωθείτε. Για την ώρα ούτε αίτημα υπάρχει ούτε γνωρίζουμε σαφώς τελικά ποια θα είναι η πορεία του” πρόσθεσε.
Μυστήριο ο προορισμός του
Το ιρανικό τάνκερ, που βρίσκεται στο επίκεντρο μίας οργισμένης αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη, βρισκόταν σήμερα το πρωί σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Οράν (Αλγερία) πλέοντας προς ανατολάς.
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων Irna, ιρανός λιμενικός αξιωματούχος, ο Τζαλίλ Εσλάμι, δήλωσε ότι το τάνκερ πλέει σε διεθνή ύδατα. Αοριστία καλύπτει τον τελικό του προορισμό και την τύχη του φορτίου του, ενώ οι αρχές του Γιβραλτάρ δεν επιβεβαίωσαν ποτέ επισήμως τον απόπλου του.
Οι αρχές του Γιβραλτάρ είχαν συλλάβει στις 4 Ιουλίου το τάνκερ, με την υποψία ότι μεταφέρει πετρέλαιο με προορισμό την Συρία στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Δαμασκού. Ελαβε άδεια να συνεχίσει τον πλουν την Πέμπτη, όταν η Τεχεράνη έδωσε τη διαβεβαίωση ότι το φορτίο των 2,1 εκατ. βαρελιών πετρελαίου δεν προορίζεται για την Συρία. Την επόμενη ημέρα, δικαστήριο της Ουάσινγκτον εξέδωσε ένταλμα για την σύλληψη του τάνκερ και την κατάσχεση του φορτίου του.
Το Γιβραλτάρ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι δεν μπορεί να συμμορφωθεί προς το αμερικανικό ένταλμα διότι ενεργεί βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου. Η Ουάσινγκτον βασίζει το ένταλμα στο επιχείρημα ότι το τάνκερ έχει σχέσεις με το σώμα του Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, το οποίο θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.
Το πλοίο έχει αλλάξει ονομασία σε Adrian Darya 1 και πέρασε υπό ιρανική σημαία. Προηγουμένως έπλεε υπό παναμαϊκή σημαία και με την ονομασία Grace 1.
«Είναι ατυχές ότι συνέβη αυτό», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στο Fox News Channel σχετικά με την απελευθέρωση του πλοίου εξηγώντας ότι, εάν το Ιράν αποκομίσει κέρδη από την πώληση του πετρελαίου που μεταφέρει το τάνκερ, το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης, οι επίλεκτες στρατιωτικές δυνάμεις του Ιράν, θα έχουν στην διάθεσή τους «περισσότερα χρήματα, περισσότερο πλούτο, περισσότερους πόρους, για να συνεχίσουν την τρομοκρατική τους εκστρατεία».
Ο Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε ότι το αμερικανικό ένταλμα στερείται νομικής βάσης και ότι στηρίζεται σε πολιτικά κίνητρα για «να προκαλέσει μεγαλύτερη κλιμάκωση».
Ωστόσο, σε συνέντευξή του στο NBC Nightly News, ο Ζαρίφ δήλωσε ότι το Ιράν δεν θα αναλάβει στρατιωτική δράση για να τερματίσει την αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Δεν θα το κάνουμε. Δεν το έχουμε κάνει ποτέ τα τελευταία 250 χρόνια. Εχουμε υπερασπισθεί τους εαυτούς μας. Και έχουμε δώσει καλά μαθήματα σε όσους πραγματοποίησαν εισβολές εναντίον μας».
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών υποβάθμισε την πιθανότητα ανάληψης αμερικανικής στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν, λέγοντας ότι η συνήθεια των ΗΠΑ να λένε «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι» στην προσέγγιση που υιοθετούν απέναντι στο Ιράν παραβιάζει τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε ότι το Ιράν δεν μπορεί να αποκαλύψει τον προορισμό του τάνκερ εξαιτίας της ισχύος των κυρώσεων των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ