Πτώση ελικοπτέρου στον Πόρο: Πώς συνέβη το δυστύχημα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την πιο τραγική κατάληξη είχε η πτήση ενός Agusta A109 που, το μεσημέρι της Τρίτης, απογειώθηκε από το Κρανίδι με προορισμό το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Το ιδιωτικό ελικόπτερο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μπλέχτηκε στα καλώδια της ηλεκτροδότησης, με αποτέλεσμα την συντριβή του στην θαλάσσια περιοχή του διαύλου Πόρου-Γαλατά, κοστίζοντας την ζωή και στους τρεις επιβαίνοντες.
Κατόπιν εντατικών ερευνών, οι δύτες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών εντόπισαν τελικά και ανέσυραν τις σορούς των τριών ανδρών, επιβεβαιώνοντας το χειρότερο σενάριο. Πρόκειται για τους δύο Ρώσους υπηκόους και τον Έλληνα χειριστή του ελικοπτέρου, οι οποίοι βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στην καμπίνα του ελικοπτέρου.
Μάλιστα, ο άτυχος χειριστής του ελικοπτέρου φέρεται να έχει στο ενεργητικό του πολλές ώρες πτήσης, γεγονός που τον καθιστούσε έναν από τους πιο έμπειρους πιλότους.
Η τελευταία επικοινωνία – Το σχέδιο της πτήσης
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, το ελικόπτερο έχασε την επαφή του με τον Πύργο Έλεγχου Αθηνών και άμεσα κινητοποιήθηκαν οι αρχές για τον εντοπισμό του.
Ειδικότερα, στις 15:32 πραγματοποιήθηκε η τελευταία επικοινωνία του πιλότου με την προσέγγιση Αθηνών, στην οποία ανακοίνωσε ότι σε μερικά λεπτά αναχωρεί από Γαλατά, μετά από αυτήν την συνομιλία χάθηκε εντελώς η επικοινωνία με το κέντρο.
Η ΥΠΑ από την στιγμή που δεν είχε επικοινωνία με το πτητικό μέσο ενημέρωσε το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης καθώς και την Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων δίνοντας το τελευταίο στίγμα του ελικοπτέρου για να προχωρήσουν τις διαδικασίες έρευνας και διάσωσης των επιβαινόντων.
Έπεσε πάνω στα καλώδια της ΔΕΗ
Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφορικά με τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου κάνουν λόγο για απώλεια ελέγχου, με αποτέλεσμα να προσκρούσει πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ μεταξύ Πόρου και Γαλατά και εν συνεχεία να καταπέσει στη θάλασσα.
Η πρόσκρουση, παράλληλα, προκάλεσε γενικευμένο μπλακ άουτ στο νησί, με τις αρμόδιες αρχές να κινητοποιούνται άμεσα προκειμένου να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση ενώ το νησί αναμένεται να παραμείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι και σήμερα Τετάρτη, το πρωί.
Το ελικόπτερο αμέσως μετά την απογείωσή του, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, δεν μπόρεσε να σηκωθεί, με αποτέλεσμα να μπλεχτεί στα καλώδια ηλεκτροδότησης και αφού έκανε μία περιστροφή, έπεσε στην θάλασσα.
Σύμφωνα δε με τον δήμαρχο Γαλατά μάλιστα, ο οποίος μιλώντας στο OneChannel, αποκάλυψε ότι κατά την πρόσκρουση του ελικοπτέρου στα καλώδια, τα οποία ήταν υψηλής τάσης, σημειώθηκε έκρηξη.
Νεκροί ανασύρθηκαν και οι τρεις επιβαίνοντες
Οι τρεις επιβαίνοντες λίγο μετά τις 17:30 ανασύρθηκαν νεκροί, με τις πρώτες σορούς να είναι εκείνες των Ρώσων ανδρών ενώ ακολούθησε η ανάσυρση σορού του Έλληνα χειριστή. Οι άτυχοι επιβαίνοντες βρέθηκαν μέσα στην καμπίνα του ελικοπτέρου.
Το κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών πραγματοποίησε ενδελεχή έρευνα μέχρι να εντοπιστούν οι σοροί ενώ οι αρχές παρέμειναν στο σημείο για αρκετή ώρα για τυχόν άλλους επιβαίνοντες.
Αποκλειστικό βίντεο-ντοκουμέντο από την ανάσυρση των σορών εξασφάλισε το One Channel, όπου διακρίνεται η επιχείρηση του κλιμακίου του Λιμενικού.
.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Aw7IQEI8DTI&w=575&h=360]
.
Η μοιραία στιγμή της πτώσης
Την μοιραία στιγμή της πτώσης του ιδιωτικού ελικοπτέρου στον Πόρο καταγράφηκε σε βίντεο ντοκουμέντο που μετέδωσε ο ΑΝΤ1.
https://tv.in.gr/uploads/20190821/065454_videoplayback_(4).mp4?_=1
Σε αυτό φαίνεται το ελικόπτερο να διαγράφει μια «τρελή πορεία» ενώ την ίδια στιγμή από τον κινητήρα φαίνονται οι πρώτοι καπνοί. Ακολουθεί ο δυνατός κρότος, προφανώς την στιγμή που έρχεται σε επαφή με το ηλεκτροφόρο καλώδιο από το οποίο παίρνει ρεύμα η περιοχή, και αμέσως μετά το ελικόπτερο πέφτει στην θάλασσα.
Στα δύο κόπηκε το ελικόπτερο
Στα δύο κόπηκε το ιδιωτικό ελικόπτερο, με τα συντρίμμια του να βρίσκονται πολύ κοντά στην στεριά, σε απόσταση περίπου 100 μέτρων. Για λόγους ασφαλείας, στο σημείο, τοποθετήθηκαν από το λιμενικό πλωτές περιφράξεις.
Η άτρακτος, κατόπιν της ανάσυρσης των σορών των επιβαινόντων, ανασύρθηκε και μεταφέρθηκε σε ασφαλές σημείο προκειμένου να εξεταστεί από ειδικούς εμπειρογνώμονες αλλά και να μην δημιουργεί εμπόδια στις θαλάσσιες μεταφορές.
Οι αποκαλύψεις από αυτόπτες μάρτυρες
Σύμφωνα με μαρτυρία κατοίκου της περιοχής στο One Channel, το ελικόπτερο δεν μπορούσε να σηκωθεί.
«Την ώρα που σηκώθηκε, στα δύο, τρία μέτρα έβγαλε μια φλόγα από κάτω, φωτιά. Δεν μπορούσε να σηκωθεί και ξαφνικά έπεσε στα καλώδια. Κάτι δεν πήγαινε καλά, δεν είχε δυνάμεις να σηκωθεί» δήλωσε ο αυτόπτης μάρτυρας.
Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει στην ΕΡΤ: «Όλα έγιναν ακαριαία μέσα σε δευτερόλεπτα».
«Εκείνη την ώρα ήμουν σε απόσταση περίπου 700 μέτρα από το ελικόπτερο. Εκείνο έκανε μια περιστροφή γύρω από τον εαυτό του, γύρω στα 50 μέτρα πάνω από το έδαφος. Αμέσως μετά την περιστροφή υπήρξε έκρηξη και έπεσε μέσα στη θάλασσα» συμπλήρωσε ο αυτόπτης μάρτυρας.
Ακόμη, πρόσθεσε πως το σημείο του συμβάντος «βρίσκεται πολύ κοντά στο Λιμάνι και για τον λόγο αυτό έσπευσε άμεσα σε αυτό το Λιμεναρχείο».
Ο άτυχος πιλότος
Ο πιλότος του μοιραίου ελικοπτέρου προερχόταν από την Πολεμική Αεροπορία, είχε αποφοιτήσει από τη Σχολή Ικάρων και ήταν πατέρας τριών παιδιών.
Το ελικόπτερο ανήκε στην εταιρεία «Τεχνική Ολυμπιακή ΑΕ» η οποία με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, γνωστοποιεί ότι «σήμερα και περί ώρα 15.40 κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή του Πόρου ελικόπτερο τύπου Agusta A 109, ιδιοκτησίας της θυγατρικής της εταιρείας ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ΑΕ, με αποτέλεσμα οι τρεις επιβαίνοντες να χάσουν τη ζωή τους».
Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, «το ως άνω ελικόπτερο είχε παραχωρηθεί/εκμισθωθεί ήδη από ετών προς πλήρη διαχείριση και εκμετάλλευση στην εταιρεία με την επωνυμία «I FLY ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΕ»».
Το ΔΣ της εταιρείας στην ίδια ανακοίνωση εκφράζει τη λύπη του για το ως άνω θλιβερό γεγονός και γνωστοποιεί ότι «θα ενημερώσει άμεσα το επενδυτικό κοινό για κάθε εξέλιξη επί του ανωτέρω θέματος».
Από την πλευρά της «I Fly Αεροπορικές Υπηρεσίες ΑΕ» η διοίκηση σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως σήμερα το ελικόπτερο τύπου Agusta Α 109C με αριθμό νηολογίου SXΗΤΟ, που ανήκει στον στόλο της, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στον Γαλατά και στον Πόρο.
Όπως σημειώνει στην ίδια ανακοίνωση, «το ατύχημα έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια πτήσης αεροταξί από τον Γαλατά στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Ε. Βενιζέλος, για την οποία είχαν τηρηθεί εκ των προτέρων όλες οι προβλεπόμενες διατυπώσεις. Στο ελικόπτερο επέβαιναν ο Έλληνας χειριστής και δύο αλλοδαποί άνδρες επιβάτες, τα στοιχεία των οποίων είχαν αρμοδίως γνωστοποιηθεί».
Επίσης, προσθέτει ότι «τα ειδικότερα πραγματικά περιστατικά και τα αίτια του δυστυχήματος διερευνώνται» και για τον σκοπό αυτό παρέχει «στις αρμόδιες αρχές κάθε αναγκαία συνδρομή».
«Παραμένουμε στην απόλυτη διάθεση των οικείων των επιβαινόντων για την παροχή κάθε αναγκαίας αρωγής» καταλήγει η ανακοίνωση της εταιρείας «Ι fly».
Το ανατριχιαστικό τελευταίο μήνυμα του άτυχου πιλότου
Η τραγική ειρωνεία είναι πως στις 10 Ιουλίου είχε κάνει μία ανάρτηση στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook, η οποία αποδείχτηκε «προφητική». «Χαλάς την υγεία σου για μια δουλειά που σε περίπτωση θανάτου σου, θα ‘βρισκε αντικαταστάτη σε μια εβδομάδα. Πρόσεχε τον εαυτό σου γιατί κανείς άλλος δεν θα το κάνει» είχε γράψει χαρακτηριστικά.
Αγώνας για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στον Πόρο
Η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στον Πόρο, αναμένεται σήμερα, Τετάρτη, το πρωί.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, οι ζημιές στην εναέρια γραμμή που τροφοδοτεί τον Πόρο από το Γαλατά ήταν σοβαρές, με τα συνεργεία να εκτελούν εργασίες καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας.
Με τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, μεταφέρθηκαν στον Πόρο συνολικά επτά γεννήτριες πολύ μεγάλης ισχύος και συγκεκριμένα δύο του ΔΕΔΔΗΕ, δύο του Στρατού, δύο της ΕΥΔΑΠ, ενώ μία παραχωρεί ιδιωτική εταιρεία.
Ο ΔΕΔΔΗΕ αναφέρει ότι οι γεννήτριες αναμένεται ότι θα τεθούν σε λειτουργία τις πρώτες πρωινές ώρες, προκειμένου να καλύψουν σημαντικό μέρος από τα φορτία του νησιού.
Πηγή: tanea.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ