Ecstasy Vs Διαταραχής μετατραυματικού στρες – Η νέα μορφή θεραπείας;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Ισραήλ επιδιώκει να νικήσει το PTSD (διαταραχή μετατραυματικού στρες) με θεραπεία ecstasy.

Το νέο δοκιμαστικό πρόγραμμα ενσωματώνει έντονη ψυχοθεραπεία με το ενεργό συστατικό του ecstasy για να επιτρέψει στους ασθενείς με PTSD να ξεκινήσουν το δρόμο προς την ανάρρωση.
Ο Nachum Pachenick λέει ότι έζησε έναν εφιάλτη για σχεδόν δύο δεκαετίες μετά από σεξουαλική κακοποίηση που δέχθηκε και την ανάπτυξη διαταραχής μετατραυματικού στρες – μέχρι να τον σώσει η θεραπεία με MDMA (ecstasy).
«Είναι μια ζωή γεμάτη άγχος, πίεση, νεύρα, άγχος, κόπωση», δήλωσε ο 46χρονος Ισραηλινός από την Ιερουσαλήμ. «Δεν μπορείς να ζήσεις έτσι».
Ο Pachenick είπε ότι ανακούφιση ήρθε το 2014, όταν πήρε μέρος σε μια κλινική δοκιμή που περιελάμβανε τη χρήση του MDMA, του ενεργού συστατικού στο ναρκωτικό που ήταν γνωστό ως ecstasy.
Η επιτυχία της θεραπείας σε αυτόν και δεκάδες άλλους οδήγησε το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ να εγκρίνει τον δικό του πιλότο για θεραπεία υποβοηθούμενη από MDMA για άτομα με ανθεκτικό στη θεραπεία PTSD.
Ενθαρρυμένοι από τις μέχρι σήμερα δοκιμές, οι εμπλεκόμενοι θεραπευτές έχουν ελπίδα για τις μελλοντικές δυνατότητες θεραπείας, αν και υπήρξαν και προειδοποιήσεις ότι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.
Πέρυσι, μια ερευνητική ομάδα ανέφερε στο περιοδικό The Lancet Psychiatry ότι μια δοκιμή στις Ηνωμένες Πολιτείες έδειξε θετικά αποτελέσματα, αλλά τόνισε ότι αυτή η θεραπεία πρέπει να γίνεται μόνο συνοδευόμενη από ψυχοθεραπεία υπό επαγγελματική επίβλεψη.
Κατά τη διάρκεια αυτής της δοκιμής, 85 “ανεπιθύμητες ενέργειες” – περιλαμβανομένου του άγχους, των πονοκεφάλων, της κόπωσης και της αϋπνίας – αναφέρθηκαν από 20 συμμετέχοντες. Δεν ήταν ωστόσο σαφές εάν το MDMA ή κάτι άλλο ήταν υπεύθυνο.
Ο Pachenick ήταν μέρος της δεύτερης φάσης των τριών δοκιμών που διεξήχθησαν σε αρκετές χώρες υπό την αιγίδα της Πολυδύναμης Ένωσης Ψυχεδελικών Μελετών (MAPS).
Η MAPS ελπίζει να λάβει έγκριση από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τη διαδικασία μέχρι το 2021.
Τα αποτελέσματα των δύο πρώτων φάσεων της δοκιμής ήταν «αξιοσημείωτα», δήλωσε η Δρ Keren Tzarfaty, ψυχολόγος υπεύθυνη για την κατάρτιση θεραπευτών της MAPS στο Ισραήλ.
«Όταν εξετάζουμε αυτούς τους ανθρώπους ένα χρόνο μετά το τέλος της θεραπείας τους, βλέπουμε ότι το 68% των ανθρώπων που έλαβαν συνδυασμένη θεραπεία με MDMA δεν έχουν πια (PTSD) ή δεν έχουν οριστεί ότι έχουν PTSD», ανέφερε.
Τα ποσοστά ανάρρωσης είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά όταν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι «οι άνθρωποι που επικοινωνούν μαζί μας έχουν δοκιμάσει τα πάντα», δήλωσε η Tzarfaty. «Τα τραύματά τους είναι ανθεκτικά στη φαρμακευτική αγωγή, στην ψυχοθεραπεία · έρχονται σε μας ως έσχατη λύση».
Η τρίτη και τελική φάση των δοκιμών ξεκίνησε στο δεύτερο μισό του 2019 και η ζήτηση υπερέβη κατά πολύ τις μόλις 14 θέσεις που είχαν διατεθεί για τους Ισραηλινούς συμμετέχοντες.
Ως αποτέλεσμα, το ισραηλινό ιατρικό ίδρυμα αποφάσισε να εφαρμόσει το δικό του πιλοτικό πρόγραμμα και να επιτρέψει σε δεκάδες περισσότερους να λάβουν τη θεραπεία, η οποία γίνεται σε ελεγχόμενο περιβάλλον.
«Το ισραηλινό υπουργείο Υγείας αποφάσισε να λάβει το ανθρωπιστικό και υπεύθυνο μέτρο να ξεκινήσει πιλότο 50 ατόμων που πάσχουν από PTSD που είναι ανθεκτικό σε άλλες μορφές θεραπείας», δήλωσε η Δρ Bella Ben Gershon, υπεύθυνη τραύματος για το ισραηλινό υπουργείο Υγείας.
Η Tzarfaty διευκόλυνε την εκπαίδευση 30 Ισραηλινών θεραπευτών για να δουλέψουν με το MDMA.
Το PTSD ενεργοποιείται με την εμφάνιση ενός γεγονότος τόσο τραυματικού που ο εγκέφαλος δεν μπορεί επεξεργαστεί πλήρως, αφήνοντας τμήματά του σε υπερτασική κατάσταση και βλάπτοντας την ελαστικότητά του.
Αυτό που το MDMA έχει βρεθεί πως κάνει είναι «να αφαιρέσει όλες τις άμυνες, αλλά επίσης να δημιουργήσει πολλή συμπόνια προς άλλους και τους ίδιους”, δήλωσε η Ben Gershon.
Το φάρμακο μπορεί να προσφέρει την χαρά και την ενσυναίσθηση, που όσοι πάσχουν από PTSD χρειάζονται για να αρχίσουν να επεξεργάζονται το τραύμα τους στις συνεδρίες θεραπείας, δήλωσε η Tzarfaty.
Η θεραπεία περιλαμβάνει 12-15 συνεδρίες θεραπείας, με όλες να παρακολουθούνται τόσο από άνδρες, όσο και από γυναίκες επαγγελματίες ψυχικής υγείας.
Δύο ή τρεις από τις συνεδρίες είναι υπό την επίδραση του MDMA, που χορηγείται με τη μορφή ενός μικρού χαπιού.
Ενώ το PTSD των περισσότερων Ισραηλινών που συμμετείχαν στη δοκιμή προκλήθηκε από σεξουαλική επίθεση, η χώρα έχει επίσης να αντιμετωπίσει μια σειρά συγκρούσεων, με αποτέλεσμα σχετικά υψηλά ποσοστά της διαταραχής, δήλωσε η Ben Gershon.
Η Τζαρφάτι είπε ότι γι ‘αυτό, πίστευε ότι η κυβέρνηση είχε το ηθικό καθήκον να κάνει ό, τι μπορούσε για να βοηθήσει εκείνους που υποφέρουν από αυτήν.
Οι περισσότεροι Εβραίοι Ισραηλινοί πρέπει να εκτελούν υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.
Οι τρέχουσες δοκιμές με το MDMA, μια ουσία που δημιουργήθηκε σε εργαστήριο το 1912, αποτελούν μέρος της «αναγέννησης» στην έρευνα των ψυχεδελικών ουσιών και της εφαρμογής τους στην ψυχιατρική κατά την τελευταία δεκαετία, δήλωσε η Τζαρφάτι.
Ο Pachenick είπε ότι οι επιπτώσεις της θεραπείας σε αυτόν ήταν δραματικές. «Η διαδικασία με έβαλε πίσω στην πορεία, αλλά με πιο βαθύ τρόπο με έφερε σπίτι, στον εαυτό μου», είπε.
«Είμαι πολύ πιο ήρεμος σήμερα, έχω μια οικογένεια που μου είναι πολύ αγαπητή – όλα αυτά ήταν πολύ ασταθή πριν».
Πηγή: israelnationalnews.com
Επιμέλεια- Μετάφραση: olympia.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ