18/05/2021

Αμαζόνιος: Απίστευτη καταστροφή. Καίγονται παρθένα δάση.

Η είδηση έχει κάνει τον γύρο του κόσμου με τα διεθνή ΜΜΕ να κάνουν λόγο για ένα σημαντικό πλήγμα στο οικολογικό σύστημα. Σε δημοσίευμά του το BBC αναφέρει ότι οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, που καίνε επί μέρες απέραντες εκτάσεις, έχουν απλωθεί στις πολιτείες του Άκρε, της Ροντόνια, του Μάτο Γκρόσο και του Μάτο Γκρόσο ντο Σουλ -φθάνοντας έως την τριπλή μεθόριο της Βραζιλίας.
Πρώτο το Ολυμπία ασχολήθηκε με την φωτιά στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου που απειλεί ολόκληρο τον πλανήτη.
Ο πυκνός καπνός και σωματίδια τέφρας έχουν καλύψει την μεγαλούπολη της Βραζιλίας Σάο Πάολο -2.700 χλμ. μακριά (!), προκαλώντας ανησυχία και πανικό στους πολίτες. Μάλιστα, το φαινόμενο έχει αποτυπωθεί από την NASA καθώς οι καπνοί είναι ορατοί ακόμα και από το διάστημα.
Τα social media έχουν κατακλυστεί από μηνύματα οργής, φωτογραφίες και βίντεο, κάνοντας λόγο για ολοσχερή καταστροφή του μεγαλύτερου «πνεύμονα» του πλανήτη.
Αιτία για τις πυρκαγιές η ξηρασία
Οι ειδικοί τονίζουν πως αιτία για τις πυρκαγιές είναι η ξηρασία -σε πολλές περιοχές δεν έχει βρέξει για πάνω από τρεις μήνες- αλλά σε μεγάλο βαθμό και οι μεγαλοϊδιοκτήτες γης και οι διάφοροι καταπατητές, οι οποίοι προκαλούν πυρκαγιές για να πληθύνουν τα εδάφη τους. Μάλιστα, η εφημερίδα Folha de S. Paulo αποκαλύπτει πως οι καλλιεργητές του κρατιδίου Παρά κήρυξαν τη 10η Αυγούστου «Ημέρα της Φωτιάς».
Μέσα στις επόμενες ώρες, το ΙΝΡΕ είχε καταγράψει μία σειρά από πυρκαγιές στην περιοχή αυτή. Από την πλευρά του το κρατίδιο Άκρε κήρυξε κατάσταση περιβαλλοντικού συναγερμού εξαιτίας του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί.
Για πολλές εβδομάδες η περιοχή αυτή έχει βρεθεί στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος. Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου -τον οποίο κάποια μέσα χαρακτηρίζουν «Τραμπ της Αμαζονίας»- έχει επικρίνει τα στοιχεία της ΙΝΡΕ, τα οποία διαπιστώνουν μία αύξηση της αποψίλωσης των δασών της Αμαζονίας κατά τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του.
Κόντρα Μπολσονάρου και Προέδρου της INPE
Ωστόσο, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος αμφισβήτησε τα στοιχεία αυτά σε συνάντησή του με δημοσιογράφους, προκαλώντας την αντίδραση του προέδρου της ΙΝΡΕ δημοσίως και καταλήγοντας να απολυθεί αμέσως μετά.
Ο ακροδεξιός πρόεδρος, ήδη από την προεκλογική του εκστρατεία το 2018 είχε ταχθεί υπέρ της χαλάρωσης των ελέγχων για να αποφευχθεί η αποψίλωση των δασών. Αφαίρεσε αρμοδιότητες από το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Βραζιλίας και επέτρεψε τις εξορύξεις στις προστατευμένες περιοχές των ιθαγενών φυλών.
Επίσης συγκρούσθηκε ανοικτά με τη Γερμανία και τη Νορβηγία, που από το 2008 στηρίζουν οικονομικά το Ταμείο για την Αμαζονία, το οποίο χρηματοδοτεί τα σχέδια για την προστασία της ζούγκλας και των δασών της Βραζιλίας. Το αποτέλεσμα ήταν οι δύο χώρες αυτές να παγώσουν τις χρηματοδοτήσεις για την προστασία του παγκόσμιου αυτού δασικού πνεύμονα.
 

Δείτε σχετικές φωτογραφίες και βίντεο

qzt6dcMZ bigger

Shannon Sims

@shannongsims

????Just a little alert to the world: the sky randomly turned dark today in São Paulo, and meteorologists believe it’s smoke from the fires burning *thousands* of kilometers away, in Rondônia or Paraguay. Imagine how much has to be burning to create that much smoke(!). SOS????

Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter
6.511 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
dvEDB249 bigger

isha 누나

The fire is so extreme that the smoke from the fire covered the daylight of São Paulo, Brazil. According to the owner of the photo, it was taken at 3 or 4pm. There are only very limited news coverage for the burning of Amazon. Some are even filled with ads making it hard to read.

Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter
dvEDB249 bigger

isha 누나@eyesmilejeong

For additional information about the wildfire going on at the Amazon rainforest, here’s a clip by Al Jazeera English.

Ενσωματωμένο βίντεο

Δείτε άλλα Tweet του χρήστη isha 누나
c EliFBb bigger

FOX 5 DC

@fox5dc

NASA satellite images show the destructive wildfires raging through Brazil’s Amazon rainforest, which can be seen from space.
DETAILS: http://bit.ly/2HcSXR5 

Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter
Δείτε άλλα Tweet του χρήστη FOX 5 DC
o2IGXWqj bigger

Sky News

@SkyNews

Wildfires in the Amazon rainforest have hit a record number this year, with 72,843 fires detected so far by Brazil’s space research centre INPE
Read more here: http://po.st/903vcj 

Ενσωματωμένο βίντεο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ