Επιστρέφει στην πατρίδα μετά από δύο αιώνες έργο του Φειδία από μετόπη του Παρθενώνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συμφωνία Μητσοτάκη-Μακρόν για ανταλλαγή αρχαιοτήτων ενόψει 2021.

Σε μια πρωτοφανή συμφωνία, στην επιστροφή του διπλού θραύσματος της μετόπης του Παρθενώνος από το Μουσείο του Λούβρου στο Μουσείο της Ακροπόλεως, κατέληξαν ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμμανουέλ Μακρόν, ενόψει του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Μια συμφωνία που μπορεί να αποδειχθεί καταλυτική για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνος από το Βρετανικό Μουσείο. Αντιστοίχως, η Ελλάς θα διοργανώσει στο Μουσείο του Λούβρου έκθεση χάλκινων γλυπτών που μέχρι τώρα δεν έχουν βγει από τη χώρα.
Το διπλό θραύσμα από μετόπη του Παρθενώνος είναι έργο του Φειδία και ανήκε στον κόμη ντε Σουαζέλ-Γκουφιέ, πρεσβευτή στην Κωνσταντινούπολη επί Λουδοβίκου 16ου από το 1785 έως το 1792 και κάτοχο μεγάλης αρχαιολογικής συλλογής. Το είχε προμηθευτεί από τον αριστοκράτη συλλέκτη Φωβέλ, ο οποίος αργότερα διετέλεσε πρόξενος στην Αθήνα.
Αν και από το 1788 πολλά από τα γνήσια κομμάτια, αλλά και κάποια εκμαγεία της συλλογής Γκουφιέ εστάλησαν στη Γαλλία, η συλλογή δεν εκτίθεται αμέσως. Το 1801 ο Φωβέλ ο οποίος ευρίσκετο στο Παρίσι μαρτυρεί ότι δύο γλυπτά που διετείνετο ότι «είχε ανακαλύψει ο ίδιος στο ναό της Αθηνάς, κείτονται στον κήπο του μουσείου ανάμεσα σε πλήθος άλλων αγαλμάτων». Παρέμειναν εκεί μέχρι την ημέρα που ο Ναπολέων, σε μια από τις συχνές του επισκέψεις στο μουσείο, διερωτήθη εάν μεταξύ των αρχαιοτήτων υπήρχε κάποιο έργο του Φειδία. Ενημερώθηκε ότι ένα από τα κομμάτια της συλλογής Γκουφιέ απεδίδετο στον Έλληνα γλύπτη και διέταξε την έκθεση του. Από τότε έως σήμερα τα γλυπτά, στα οποία διεσώζοντο ακόμα και ίχνη έγχρωμης διακοσμήσεως, εκτίθενται στις αίθουσες του Λούβρου.
keimeno estia
Πηγή: Εφημερίδα ΕΣΤΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ