Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν, όσα συζητήθηκαν κατ’ ιδίαν κι εκείνα που ειπώθηκαν δημοσίως επιβεβαιώνουν ότι το «Ελλάς, Γαλλία, συμμαχία» παραμένει ισχυρό και με τη νέα κυβέρνηση.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επέλεξε η δεύτερη επίσημη επίσκεψή του στο εξωτερικό -μετά την πρώτη που είθισται να γίνεται στην Κύπρο– να γίνει στη γαλλική πρωτεύουσα, κάτι που τονίστηκε και στην ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων. «Θα είναι η πρώτη διμερής επίσκεψη… μετά την κατά παράδοση επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κύπρο», υπογράμμιζε.
Του Στέφανου Μυτιληναίου
[email protected]
Πράγματι, είναι μεγάλη η ιστορική και γεωπολιτική σημασία αυτής της «πρώτης διμερούς επίσκεψης». Να μην ξεχνάμε ότι στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση το Παρίσι στάθηκε στο πλευρό της Αθήνας απέναντι στην ακόρεστη μανία του Βερολίνου.
Τώρα είναι πάλι το Παρίσι που στέκεται στο πλευρό της Αθήνας και της Λευκωσίας απέναντι στην ακόρεστη μανία της Άγκυρας. Προφανώς κι έχουμε κοινά συμφέροντα με τους Γάλλους, όπως έχουμε και με τους Αμερικανούς.
Ωστόσο, το υπόβαθρο σε αυτή τη σχέση είναι βαθύ. Μόνο τρεις δημοκρατίες στον δυτικό κόσμο είναι απότοκες των επαναστάσεων του Διαφωτισμού – με ιστορική σειρά, η αμερικανική, η γαλλική και η ελληνική. Η φλόγα της μιας τροφοδότησε την άλλη και είναι αυτός ο λεγόμενος και «Άξονας του Ορθού Λόγου» που συνδέει σε ευθεία γραμμή την Ουάσιγκτον και το Παρίσι, «τις νέες Αθήνες», με την Αθήνα.
Γι’ αυτό και λέμε ότι, πέρα από τα συμφέροντα, οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Γαλλία δεν είναι συγκυριακές. Είναι παλιές και καλά σφυρηλατημένες.
Από τα χρόνια του Διαφωτισμού μέχρι και την απριλιανή επταετή δικτατορία το Παρίσι παρείχε πάντοτε ασφαλές άσυλο στους Έλληνες πατριώτες και αγωνιστές της ελευθερίας.
Σε όλους τους πολέμους της νεότερης Ιστορίας Έλληνες και Γάλλοι ήταν σύμμαχοι και συμπολεμιστές.
Το μότο «Ελλάς, Γαλλία, συμμαχία» προέρχεται από την πολιτική και διπλωματική υποστήριξη της Γαλλίας στην Ελλάδα κατά την επιστροφή της στη δημοκρατία το 1974.
Ο αυτοεξόριστος στο Παρίσι Κωνσταντίνος Καραμανλής επέστρεψε στην Αθήνα με το προεδρικό αεροσκάφος του Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν και ήταν ο ίδιος Γάλλος ηγέτης στα τέλη της δεκαετίας του ’70 που συνέδραμε αποφασιστικά την ελληνική κυβέρνηση ώστε να ενταχθεί η χώρα στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.
Η σχέση θα συνεχιστεί με τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Φρανσουά Μιτεράν. Στις 6 Μαρτίου 1985 ο ιστορικός ηγέτης της δημοκρατικής παράταξης εξήγγειλε την «αγορά του αιώνα», με την οποία η χώρα μας, εκτός από αμερικανικά F-16, αγόρασε για πρώτη φορά 40 γαλλικά Mirage 2000, έναν τύπο μαχητικού που δεν διαθέτουν οι Τούρκοι, προσθέτοντας ισχυρή υπεροχή της πατρίδας μας στους αιθέρες.