Από τη στιγμή που ανακοινώθηκαν οι Βάσεις 2019 οι νέοι φοιτητές βρίσκονται σε αναζήτηση κατοικίας. Ενοίκια με… καπέλο έως και 35% σε σχέση με πέρυσι καλούνται να πληρώσουν οι γονείς των φοιτητών που πέτυχαν την εισαγωγή τους σε κάποια από τις σχολές της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του spitogatοs.gr, οι τιμές που ζητούν φέτος οι ιδιοκτήτες για δυάρια και γκαρσονιέρες, που επιλέγονται κατά κόρον από τους φοιτητές, κυμαίνονται από 6,18 ευρώ/τ.μ. έως και 14,62 ευρώ/τ.μ στην πρωτεύουσα και από 5,82 ευρώ/τ.μ. έως 9,50 ευρώ/τ.μ. στη νύμφη του Θερμαϊκού. «Παρά το γεγονός ότι το στοκ των προς διάθεση ακινήτων στην Αθήνα έχει αυξηθεί, ως απόρροια της «φυγής» μεγάλης μερίδας ιδιοκτητών από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, τύπου Airbnb, οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται, «αγγίζοντας» ακόμη και το 35%», τονίζει στον Ελεύθερο Τύπο ο διευθύνων σύμβουλος της ιστοσελίδας, Δημήτρης Μελαχροινός, επιβεβαιώνοντας παλιότερο δημοσίευμα της εφημερίδας.
Γκαρσονιέρες και δυάρια
Ειδικότερα, σε αυτό αναφερόταν χαρακτηριστικά: «Παρά τα γεγονός ότι μεγάλη μερίδα ιδιοκτητών έχει αποφασίσει -εκών άκων- να εγκαταλείψει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, «απελευθερώνοντας» στην παραδοσιακή αγορά έναν σημαντικό αριθμό ακινήτων, τα ενοίκια που πιθανότατα να ζητήσουν από τους ενδιαφερόμενους, όπως οι φοιτητές, δεν αποκλείεται να είναι «τσιμπημένα» και αντίστοιχα εκείνων που χρέωναν στους τουρίστες». Πιο αναλυτικά, τα «σκήπτρα» των αυξήσεων κρατά ο Βύρωνας (+34,6%), με τις τιμές να διαμορφώνονται στα 342 ευρώ για μία γκαρσονιέρα και στα 411 ευρώ για ένα δυάρι, ενώ ακολουθούν το Αιγάλεω και η Καισαριανή, με τις αυξήσεις να «αγγίζουν» το 31,3% και το 24,4% αντίστοιχα. Την πεντάδα συμπληρώνουν οι Λεωφόροι Πατησίων και Αχαρνών και του Ζωγράφου, με το κόστος της φοιτητικής στέγης να υπολογίζεται στα 297 ευρώ και 310 ευρώ για ένα studiο και στα 376 ευρώ και 416 ευρώ για ένα διαμέρισμα έως 60 τ.μ.
Μειώσεις
Στον αντίποδα, μείωση της τάξεως ταυ 10,5% καταγράφεται στον περιοχή Κουκάκι – Μακρυγιάννη, που θεωρείται προπύργια της Airbnb. Η μέση τιμή, πάντως, εξακολουθεί να βρίσκεται υψηλά (στα 11,45 ευρώ/τ.μ), με το μηνιαίο κόστος να υπολογίζεται στα 523 ευρώ για ένα δυάρι και στα 363 ευρώ μια μία γκαρσονιέρα. Πτωτικά σε σχέση με πέρυσι κινούνται τα ενοίκια και στη Νίκαια (-3,2%), ενώ από 426 ευρώ έως και 677 ευρώ κυμαίνονται τα μισθώματα στο Κέντρο.
Παρόμοια είναι π εικόνα στη Θεσσαλονίκη, με τα ενοίκια στη Σταυρούπολη να έχουν εκτοξευτεί εφέτος κατά 32,3%. Κοντά στο 18% φέρεται να έχουν αυξηθεί τα μισθώματα στον Εύοσμο και περί το 15% στο κέντρο της συμπρωτεύουσας. Σύμφωνα με τον spitogatos.gr, που διαθέτει αγγελίες με περισσότερα από 750.000 ακίνητα προς πώληση ή ενοικίαση, προσβάσιμα σε πάνω από 1,5 εκατομμύριο μηνιαίους επισκέπτες, οι οποίοι βλέπουν περισσότερες από 54 εκατομμύρια σελίδες/μήνα, το μηνιαίο ενοίκιο για ένα δυάρι στη Θεσσαλονίκη ξεκινά από 280 ευρώ στην πρώτη και φτάνει τα 450 ευρώ στο κέντρο της πόλης.
Στην περιφέρεια
Ενοίκια – «φωτιά» ζητούν οι ιδιοκτήτες και στην περιφέρεια, με το Μεσολόγγι να αναδεικνύεται πρωταθλητής στην αύξηση τιμών (+19,5% σε σχέση με πέρυσι). Εξίσου ανοδικά κινούνται φέτος τα μισθώματα σε Ρόδο, αλλά και Τρίκαλα, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται πλέον στα 8,40 ευρώ/τ.μ. και 7,57 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 18,7% και 18,2%.
Στο Ηράκλειο, τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 12%, ενώ τα Χανιά, που διαθέτουν τις περισσότερες ενεργές αγγελίες στην Airbnb, τα μισθώματα ενισχύθηκαν κατά μόλις 0,4% (το κόστος είναι 308 ευρώ για μία γκαρσονιέρα και 345 ευρώ για ένα studiα). Τέλος, κάτω του 6% κινούνται οι αυξήσεις σε γνωστές φοιτητουπόλεις, όπως οι Ξάνθη, Πάτρα και Κομοτηνή (+5,7% οι δύο πρώτες και +3,7% η τελευταία).
Στο μεταξύ, μείωση της τάξεως του 6% εμφανίζουν τα ενοίκια στην Ορεστιάδα, με τους ιδιοκτήτες να ζητούν περί τα 220 ευρώ για ένα διαμέρισμα, ενώ εξίσου πτωτικά είναι τα μισθώματα και σε Ρέθυμνο, Κόρινθο, Μυτιλήνη, Χίο, Αγρίνιο, Λαμία, Άρτα και Φλώρινα.