Πριν ενάμιση χρόνο ήταν ένας άγνωστος καθηγητής Νομικής. Θεωρείται πλέον σταρ της πολιτικής. Αποστασιοποιήθηκε από το πολιτικό παρελθόν του και προσγειώθηκε στην πραγματικότητα. Είναι ο παλιός και ο νέος πρωθυπουργός.
Στη σύνοδο κορυφής της ομάδας των 7 πιο αναπτυγμένων χωρών του κόσμου στο Μπιαρίτς ο Τζουζέπε Κόντε ήταν σίγουρος ότι ήταν η τελευταία φορά που θα συμμετείχε. Την ίδια ώρα στη Ρώμη οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη. Ο Κόντε ήταν κρεμασμένος στο τηλέφωνο και προσπαθούσε να πείσει τον Νικόλα Τζινγκαρέτι, τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, να στηρίξει μια κυβέρνηση συνασπισμού με το κίνημα Πέντε Αστέρια και τον ίδιο και πάλι στο αξίωμα του πρωθυπουργού.
«Δεν είμαι μαριονέτα»
Κάπως έτσι έγινε η μετάβαση από την κυβέρνηση Κόντε 1 στην κυβέρνηση Κόντε 2. Και η δική του μετάβαση, από ερασιτέχνη της πολιτικής με ροπή προς το κίνημα Πέντε Αστέρια χωρίς να γίνει ποτέ μέλος του, σε ηγέτη.
Ο ήσυχος τρόπος ομιλίας του και τα ψύχραιμα επιχειρήματά του έχουν προκαλέσει εντύπωση. Με τον πρόεδρο Ματαρέλα έχει καλές σχέσεις. Οι Ιταλοί τον αγαπούν. Μετά τον Ιταλό πρόεδρο έρχεται αυτός σε ποσοστά δημοτικότητας.
Από το 2018 ο Κόντε θεωρήθηκε το πρόσωπο της εθνολαϊκιστικής κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάιο-Ματέο Σαλβίνι, την οποία όμως εκπροσώπησε περισσότερο ως «συμβολαιογράφος» παρά ως ένας πρωθυπουργός που ασπάζεται τις ακροδεξιές κραυγές των δύο κομμάτων. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερασπίστηκε τον εαυτό του απέναντι στους επικριτές του με τη φράση «δεν είμαι μαριονέτα, εκπροσωπώ τον λαό μου».
Ο Τζουζέπε Κόντε χειραφετήθηκε ουσιαστικά όταν η κυβέρνησή του έπνεε τα λοίσθια. Στο διάγγελμα παραίτησής του κατηγόρησε τον Ματέο Σαλβίνι, που στέκονταν δίπλα του, για εμμονή στην προσφυγική πολιτική και για ανευθυνότητα, την ώρα που η ασταθής οικονομικά Ιταλία χρειάζονταν ισχυρή κυβέρνηση.
«Χρειαζόμαστε ανθρώπους που να αγαπούν την χώρα»
«Έχουμε την ευκαιρία για μια νέα μεταρρυθμιστική περίοδο» δήλωσε ο Κόντε λίγο πριν την οριστική συμφωνία συνεργασίας του Δημοκρατικού Κόμματος με το κίνημα Πέντε Αστέρια. «Βρισκόμαστε σε κρίσιμη φάση. Εάν την αντιμετωπίσουμε ενσυνείδητα και με αποφασιστικότητα, θα έχουμε μια διαφορετική, μια καλύτερη κοινωνία, μια αγορά εργασίας, κοινωνικές και πολιτιστικές σχέσεις και ένα ολόκληρο το οικονομικό σύστημα που θα ζηλεύει όλος ο κόσμος. Έχουμε καλές και μεγαλεπήβολες ιδέες για να υλοποιήσουμε σε αυτήν τη χώρα».
Τα λεγόμενά του δείχνουν έναν πολιτικό που θέλει να διορθώσει την εικόνα του. Τις τελευταίες ημέρες κατάφερε με κομψό τρόπο να αποστασιοποιηθεί, εν μέρει τουλάχιστον, από το πρόσφατα πολιτικό παρελθόν του. Σε συνομιλίες του με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την καγκελάριο Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο κατάφερε να αποτρέψει μια διαδικασία για υπερβολικό έλλειμμα.
Ξέρει ότι θα πρέπει να συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι και ότι το πιο σημαντικό πρότζεκτ της νέας κυβέρνησης είναι ο προϋπολογισμός για το 2020, που θα φέρει και πάλι την Ιταλία στο δρόμο της ανάπτυξης. «Και για να το κάνουμε αυτό δεν χρειαζόμαστε σούπερ ήρωες, που αρέσουν στον γιό μου. Αρκεί να έχουμε ανθρώπους που να είναι αποφασισμένοι και να αγαπούν την χώρα τους περισσότερο από κάθε τι άλλο».
Μπερντ Ρίγκερντ
Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου
dw