Αντιγραφή από τη “Χρυσόμυγα” και το Δεύτερο δημοτικό σχολείο Χολαργού.
Η ζωφόρος του Παρθενώνα, ένα μοναδικό έργο τέχνης, παρουσιάζεται σε έναν νέο δικτυακό τόπο (www.parthenonfrieze.gr) που αξιοποιεί τις τεχνολογίες του Διαδικτύου. Η εφαρμογή διαθέτει και ψηφιακά παιχνίδια για παιδιά.
Τι είναι η ζωφόρος του Παρθενώνα
Ζωφόρο έλεγαν οι αρχαίοι τη συνεχή οριζόντια ζώνη με παραστάσεις ανθρώπων και ζώων σε κίνηση. Ήταν στοιχείο της ιωνικής αρχιτεκτονικής. Στον δωρικού ρυθμού Παρθενώνα αποτελούσε τολμηρή πρωτοτυπία και απεικόνιζε την πομπή των Παναθηναίων, δηλαδή την πομπή προς την Ακρόπολη που γινόταν κατά τα μεγάλα Παναθήναια, τη γιορτή προς τιμή της θεάς Αθηνάς, που σύμφωνα με την παράδοση είχε τα γενέθλιά της στις 28 Εκατομβαιώνος, δηλαδή περίπου στις 15 Αυγούστου.
Στην πομπή απεικονίζονται 378 μορφές (θεοί, ιερείς, άρχοντες, πολίτες άνδρες και γυναίκες, νέοι και γέροι) και περισσότερα από 200 ζώα (κυρίως άλογα αλλά και βόδια και κριάρια). Η μεγαλειώδης αυτή σύνθεση μας επιτρέπει να δούμε και να μελετήσουμε τους αρχαίους Αθηναίους, τη θρησκεία και τη λατρεία τους, τις γιορτές και την καθημερινή τους ζωή, τα άλογά τους, τα άρματά τους, τα ρούχα και τις πανοπλίες τους, τα μουσικά τους όργανα και τα τελετουργικά αγγεία. Διαβάστε περισσότερα για τον Παρθενώνα, τα Παναθήναια, τη ζωφόρο του Παρθενώνα και την τύχη της.
Από το σύνολο της ζωφόρου, που είχε συνολικό μήκος 160 μέτρα και ύψος περίπου ένα μέτρο, σήμερα σώζονται 50 μέτρα στο Μουσείο της Ακρόπολης, 80 μέτρα στο Βρετανικό Μουσείο, ένας λίθος στο Μουσείο του Λούβρου, ενώ άλλα τμήματα βρίσκονται σε μουσεία στο Παλέρμο, στο Βατικανό, στο Würzburg, στη Βιέννη, στο Μόναχο και στην Κοπεγχάγη.
Το περιεχόμενο της διαδικτυακής εφαρμογής είναι οργανωμένο σε τρεις ενότητες με τους τίτλους: Ο Παρθενώνας – Γνωρίστε τη Ζωφόρο – Παίξτε με τη Ζωφόρο.