Βγήκε από τη "ναφθαλίνη" ο Ρέντσι -Italia Viva το νέο κόμμα του

Τελικά ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δεν έκανε πίσω. Αποχώρησε από το Δημοκρατικό Κόμμα, προκαλώντας διάσπαση της ιταλικής κεντροαριστεράς. Θα έχει διάρκεια το Italia Viva;

Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός έκανε γνωστό, σε εκπομπή της Rai, ότι πρόκειται να τον ακολουθήσουν 25 βουλευτές και 15 γερουσιαστές. Ουσιαστικά, κυρίως στην γερουσία, το μέλλον της κυβέρνησης Κόντε θα εξαρτάται πλέον από το νέο κόμμα του Ρέντσι, που θα ονομάζεται Italia Viva, Ζωντανή Ιταλία.
Ο Τζουζέπε Κόντε, όπως διαρρέει, μάλλον απογοητεύτηκε όταν πληροφορήθηκε την είδηση. Από την πλευρά του ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Τζινγκαρέττι προσπάθησε να μεταπείσει τον Ματέο Ρέντσι μέχρι την τελευταία στιγμή με δημόσιες εκκλήσεις υπέρ της ενότητας. Ο πρώην πρωθυπουργός ωστόσο τόνισε ότι «με την νέα του αυτή προσπάθεια επιθυμεί να απευθυνθεί στους πολίτες που θέλουν να εμπιστευθούν και πάλι τους πολιτικούς».
Τηλεμαχία Ρέντσι – Σαλβίνι
Στο νέο του κόμμα θα τον ακολουθήσουν δυο υπουργοί της κυβέρνησης Κόντε: η Τερέζα Μπελανόβα, επικεφαλής του υπουργείου Γεωργίας και η Έλενα Μπονέττι, υπουργός Ισότητας.
Όλοι ξέρουν ότι το πολιτικό πρότυπο του Ρέντσι είναι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Τόσο που ο Σάντρο Γκότζι, πρώην υφυπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης Ρέντσι, τώρα έχει αναλάβει υφυπουργός Ευρωπαϊκών Ζητημάτων της γαλλικής κυβέρνησης. Στην Ιταλία, όμως, τα κόμματα που ταυτίζονται με έναν και μόνον πολιτικό, πολύ συχνά, έχουν αποτύχει. Με μόνη θεαματική εξαίρεση τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και την Φόρτσα Ιτάλια.
Πολλοί συνεργάτες του Ματέο Ρέντσι αποφάσισαν να παραμείνουν εντός του Δημοκρατικού Κόμματος. Κάτι που -σύμφωνα με αρκετούς σχολιαστές- μπορεί και να σημαίνει ότι η διάσπαση αυτή ενδέχεται και να είναι προσωρινή. «Η σχέση μου με το κίνημα Πέντε Αστέρων, ασφαλώς, δεν είναι και η καλύτερη του κόσμου. Αλλά θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κυβέρνηση για το καλό της χώρας μας», υπογραμμίζει ο Ρέντσι. Και καλεί, τέλος, τον γραμματέα της Λέγκα και πρώην υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι σε εκτενή τηλεμαχία. Η πρόταση έγινε δεκτή.
Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη.
dw

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ