Πως την πάτησε έτσι μια χώρα που έχει την ισχυρότερη αεράμυνα στην περιοχή;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρωσικές επισημάνσεις για την επίθεση στα σαουδαραβικά διυλιστήρια.

Πολλαπλοί εκτοξευτές Patriot, καταστροφείς Aegis και ραντάρ φυλάσσουν τον ουρανό της Σαουδικής Αραβίας, αλλά απέτυχαν να σταματήσουν το χτύπημα στα διυλιστήρια της ARAMCO, επειδή οι πραγματικές τους ιδιότητες δεν είναι αυτό που διαφημίζουν οι ΗΠΑ, ανέφερε πηγή του ρωσικού στρατού.
Επωφελούμενη από τις παραδόσεις όπλων των ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία κατόρθωσε να δημιουργήσει «το ισχυρότερο σύστημα αεράμυνας στην περιοχή που παρέχει πλήρη κάλυψη ραντάρ», ανέφερε μια υψηλού επιπέδου ρωσική στρατιωτική πηγή.
Σήμερα, υπάρχουν 88 εκτοξευτές Patriot – 52 εκ των οποίων είναι η νεότερη έκδοση PAC-3 – προστατεύοντας τα βόρεια σύνορα της Σαουδικής Αραβίας, είπε. Εκτός από αυτό, τρεις καταστροφείς πυραύλων, οπλισμένοι με 100 βλήματα SM-2, διασχίζουν τα νερά του Περσικού Κόλπου από τις ακτές της Σαουδικής Αραβίας.
Αλλά η αποτελεσματικότητά τους είναι αμφισβητήσιμη όταν πρόκειται για πραγματική δράση, είπε.
«Τα συστήματα αεροπορικής άμυνας Patriot και Aegis δεν ανταποκρίνονται στις διαφημισμένες ιδιότητές τους – είναι αναποτελεσματικά εναντίον εναέριων στόχων μικρού μεγέθους και πυραύλων cruise».
«Απλά δεν μπορούν να αποκρούσουν μια εχθρική επίθεση που περιλαμβάνει μαζική χρήση αξιόπιστων όπλων σε πραγματική μάχη», εξήγησε.
Αυτές οι δηλώσεις έρχονται τη στιγμή που τα διεθνή ΜΜΕ αναρωτιούνται γιατί ο στρατός του Βασιλείου δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα για να σταματήσει την εναέρια επίθεση στις εγκαταστάσεις πετρελαίου Abqaiq και στο πετρελαϊκό κοίτασμα Khurais.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο προσπάθησε να βρει μια δικαιολογία για την αποτυχία, λέγοντας ότι «ακόμα και μερικές από τις καλύτερες αεράμυνες στον κόσμο, δεν τα καταφέρνουν πάντοτε».
Αυτό θα ήταν ίσως εύλογο, εάν μόνο ένας εκτοξευτής Patriot ήταν online κατά τη στιγμή της επίθεσης, αλλά υπήρχε μια ντουζίνα από αυτούς, είπε η πηγή.
https://twitter.com/MSuchkov_ALM/status/1174775913453670401
https://twitter.com/MSuchkov_ALM/status/1174777149418610688
https://twitter.com/MSuchkov_ALM/status/1174777537685274625

ΔΗΜΟΦΙΛΗ