ΔΙΑΒΑΣΤΕ C4I: Ο πρώην γ.γ. Εξοπλισμών Ευ. Βασιλάκος «εκτιμά» ότι ο Παπαντωνίου πήρε «μίζες»
ΓΙΑ ΜΙΑ ακόμα φορά το Ελληνικό Δημόσιο έδειξε εγκληματική αδιαφορία στη διαχείριση του μεγάλου σκανδάλου με το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, το περιβόητο C4i το οποίο ουδέποτε λειτούργησε και κανείς υπουργός δεν δεχόταν να το παραλάβει.
Η κοινοπραξία της SAIC, στην οποία κυριαρχούσε η αμαρτωλή SIEMENS, αντί να αποζημιώσει το Ελληνικό Δημόσιο που πλήρωσε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για ένα έργο που δεν λειτούργησε, κατάφερε να πάρει και… πανωπροίκι 52 εκατομμυρίων ευρώ.
Προφανώς το Ελληνικό Δημόσιο αδιαφόρησε για τη δικαστική πορεία της υπόθεσης, με αποτέλεσμα να χάσει τη δίκη με τη SAIC και να πληρώσει στην κοινοπραξία αποζημίωση 52 εκατομμυρίων ευρώ.
Πρόκειται για μία πρωτοφανή εξέλιξη, για την οποία θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες. Άλλωστε για το σκάνδαλο που συντελέστηκε με το C4i, το οποίο κατήγγειλαν όλες οι κυβερνήσεις, δεν πλήρωσε κανένας αρμόδιος και βεβαίως για μία ακόμα φορά η SIEMENS που ήταν ο λίντερ της κοινοπραξίας βγήκε λάδι, εξασφαλίζοντας και ένα ποσό της τάξεως των 52 εκατομμυρίων ευρώ.
Για μία χώρα που για μία οκταετία έζησε τον εφιάλτη των μνημονίων, αυτή η εξέλιξη αποτελεί κόλαφο.
Αποκαλύπτει την ανυπαρξία μηχανισμών οι οποίοι δεν είναι σε θέση να υποστηρίξουν υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος στα διαιτητικά δικαστήρια. Ενώ η SIEMENS για την εμπλοκή της σε μία σειρά από σκάνδαλα που ζημίωσαν το Δημόσιο με πενήντα δισεκατομμύρια ευρώ δεν πλήρωσε ούτε ευρώ, η κοινοπραξία που είχε στήσει για το έργο της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων εισέπραξε την Τρίτη που μας πέρασε, το τεράστιο αυτό ποσό ως αποζημίωση.
Είναι δεδομένο ότι κάποιοι ολιγώρησαν ή αδιαφόρησαν, αφήνοντας την κοινοπραξία να αλωνίζει στα διαιτητικά δικαστήρια. Γιατί μία τέτοια υπόθεση δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να καταλήξει σε καταδικαστική απόφαση με την επιβολή προστίματος μαμούθ για το Ελληνικό Δημόσιο αν οι αρμόδιοι δεν έδειχναν εγκληματική αδιαφορία.
Προφανώς η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος δεν περιλαμβάνεται στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις των αρμόδιων παραγόντων και γι’ αυτό οι διάφορες κοινοπραξίες κερδίζουν μονίμως τις δίκες στα διαιτητικά δικαστήρια.
Το διαιτητικό δικαστήριο καταδίκασε το Ελληνικό Δημόσιο και το υποχρέωσε να καταβάλλει πρόστιμο 42 εκατομμυρίων ευρώ στη SAIC, συν 12 εκατομμύρια ευρώ για τόκους, απορρίπτοντας τη θέση που υποστήριζε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, σύμφωνα με την οποία το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων δεν είχε παραληφθεί οριστικά λόγω τεχνολογικού χαρακτήρα αποκλίσεων των υποσυστημάτων που παραδόθηκαν από τη SAIC το 2008.
Η εκτέλεση της απόφασης, σύμφωνα με την Καθημερινή, αρχικά ανεστάλη γιατί το Εφετείο της Αθήνας έκανε δεκτή την αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου και ακύρωσε την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου ζητώντας επανεξέταση της υπόθεσης.
Η ετυμηγορία αυτή αναιρέθηκε από τον Άρειο Πάγο, με αποτέλεσμα το ποσό της αποζημίωσης να καταστεί απαιτητό.