Όλα τα νεωτέρα από τον σεισμό στην Αλβανία.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σκηνές πανικού εκτυλίχθηκαν σε πολλές πόλεις της Αλβανίας, κυρίως στα Τίρανα, από τις δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις που ταρακούνησαν την Αλβανία το απόγευμα του Σαββάτου.

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο πρώτος σεισμός της τάξεως των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 17:04 ενώ λίγο αργότερα στις 17:15 ακολούθησε δεύτερος σεισμός της τάξεως των 5.0 βαθμών. Το διπλό ”χτύπημα” του Εγκέλαδου έγινα ιδιαίτερα αισθητό σε Δυρράχιο, Τίρανα , Ελμπασάν.

674158 6dfd7d7be8 a9d52d9a5dc42645

Σε πολλές συνοικίες των Τιράνων, αλλά και σε άλλες πόλεις και χωριά, διακόπηκαν η ηλεκτροδότηση και οι τηλεπικοινωνίες.

Σύμφωνα με τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, η υπουργός Υγείας Ογκέρτα Μαναστιρλίου δήλωσε ότι 68 άτομα τραυματίστηκαν από τις δύο σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν την Αλβανία το απόγευμα και ζήτησαν ιατρική βοήθεια στα νοσοκομεία των Τιράνων και του Δυρραχίου.

Από αυτούς οι 21 παραμένουν για νοσηλεία χωρίς να κινδυνεύει η ζωή τους.

674158 48e57f90a9 a2ed0641d4331b89

Από τις σεισμικές δονήσεις έχουν υποστεί ζημιές κτίρια και πολυκατοικίες ενώ από το υπουργείο Εσωτερικών και τους δήμους δίνονται οδηγίες στους κατοίκους και τους ενημερώνουν για τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης και τους καλούν να παραμείνουν έξω από τα σπίτια.

674158 2a91f7b49b ab5ab7755a39490b

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας, Αλμπάνα Κατζάι, «δεν υπάρχουν νεκροί. Έχουμε περισσότερους από 20 ελαφρά τραυματίες που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. Τραυματίστηκαν από πτώσεις αντικειμένων ή από σοβάδες ή έπαθαν κρίση πανικού».

Επίσης, τόνισε ότι κάποια σπίτια και άλλα κτίρια έχουν υποστεί ζημιές, αλλά δεν έχουν καταρρεύσει. Λίγο νωρίτερα, τοπικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για 10 κτίρια που κατέρρευσαν σε ένα χωριό κοντά στην πρωτεύουσα.

«Ο σεισμός έγινε αισθητός σε μια ακτίνα τουλάχιστον 250 χιλιομέτρων και ήταν “ο ισχυρότερος των τελευταίων 20-30 ετών στην Αλβανία», σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.

Στα Τίρανα και στο Δυρράχιο πολλά κτίρια εμφάνισαν ρωγμές. Στα σουπερμάρκετ, τα προϊόντα έπεσαν από τα ράφια και σκόρπισαν στο πάτωμα. Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι είδε σταθμευμένα αυτοκίνητα που είχαν υποστεί ζημιές, καθώς έπεσαν επάνω τους τούβλα από την πρόσοψη ενός κτιρίου.

Στο πανεπιστήμιο, ζημιές έχει υποστεί το κτίριο που στεγάζει το τμήμα Γεωλογίας, ενώ έχουν αναφερθεί ρωγμές σε κτίρια στο λιμάνι του Δυρραχίου.

674158 27fe904016 9e41520e6e0955c1

Κάμερες ασφαλείας σε γραφεία και τηλεοπτικό στούντιο κατέγραψαν τη στιγμή του σεισμού όπου όλοι έτρεχαν πανικόβλητοι. Χαρακτηριστική είναι όμως η εικόνα από το κλειστό γυμναστήριο των Τιράνων όπου διεξαγόταν το διεθνές τουρνουά Τάε Κβο Ντο. Μόλις εκδηλώθηκε ο σεισμός, αθλητές, προπονητές και και θεατές άρχισαν να εγκαταλείπουν άρον- άρον το γήπεδο.

Μέχρι αργά το απόγευμα, οι κάτοικοι των Τιράνων παρέμεναν στους δρόμους. “Φοβάμαι να επιστρέψω στο σπίτι μου γιατί μετά από έναν τόσο ισχυρό σεισμό μπορεί να ακολουθήσουν κι άλλοι”, είπε μια 50χρονη γυναίκα, η Ντρίτα Λότζα.

«Ήταν πολύ τρομακτικό! Όχι μόνο η γη έτρεμε, αλλά οι τοίχοι ακούγονταν σαν να «σπάνε» και κομμάτια τους έπεφταν στο πάτωμα. Άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους. Είμαστε ακόμη έξω. Είναι η πρώτη φορά που τρόμαξα τόσο πολύ στην ζωή μου από έναν σεισμό» έγραφε στο twitter ένας πολίτης.

Το πώς βίωσε τις δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις στην Αλβανία περιέγραψε στον ΑΝΤ1 ο φωτογράφος της ελληνικής αποστολής του Τάε Κβο Ντο Λευτέρης Γεωργίου. «Πανικοβληθήκαμε όλοι, τρέξαμε κατευθείαν έξω από το στάδιο. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκε κανείς», είπε ο κ. Γεωργίου.

https://m.youtube.com/watch?v=ssAcDOCt2UE#

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα που βρίσκεται στην Γερμανία καθ’ οδόν για την σύνοδο του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη αναμένεται να επιστρέψει στην Αλβανία, αναφέρει ο τύπος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ