17/04/2021

Απίστευτο! Από ισόβια αφέθηκε ελεύθερη κατηγορούμενη για υπεξαίρεση 43.000.000 ευρώ

Αναστολή εκτέλεσης ισοβίου καθείρξεως γίνεται;

Η απόφαση του δικαστηρίου είναι η πρώτη στα ποινικά χρονικά που αναστέλλει την εκτέλεση ισόβιας κάθειρξης και έγινε κατ΄ εφαρμογήν των διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα που καταργεί την επιβολή ισόβιας κάθειρξης για τους αποκαλούμενους καταχραστές του Δημοσίου.

Η υπόθεση

Η καταδικασθείσα ήταν διευθύντρια μεγάλης τράπεζας στα Επτάνησα και το 2013 παραπέμφθηκε σε δίκη για με την κατηγορία ότι από τον Απρίλιο του 2003 έως και τέλη Ιουνίου του 2007, ιδιοποιήθηκε παράνομα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς 148 πελατών που τηρούνταν στο εν λόγω υποκατάστημα 43.572.567,76 €, προκαλώντας ισόποση ζημία στην Τράπεζα.

Η δίκη ξεκίνησε το 2015 και κατόπιν αλλεπάλληλων διακοπών ολοκληρώθηκε το 2017 και η κατηγορουμένη οδηγήθηκε στη φυλακή.

Σύμφωνα με το dikastiko.gr της επιβλήθηκε με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πατρών, συνολική ποινή ισόβιας κάθειρξης έξι ετών, για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση σε βάρος της τράπεζας με την ιδιάζουσα επιβαρυντική περίσταση του αρθρ. 1 παρ.1 Ν1608/50 .

Οι καταγγελίες

Η ίδια ισχυρίζεται πως η υπόθεση ήταν μια σκηνοθετημένη ενέργεια ηγετικών στελεχών της αντιδίκου τράπεζας, οι οποίοι απέβλεψαν και πέτυχαν με τον τρόπο αυτό να ωφεληθούν ποσά αντίστοιχα με το φερόμενο προϊόν της δήθεν υπεξαίρεσης. Για το λόγο αυτό μάλιστα υπέβαλλε μηνυτήρια αναφορά για παράνομο δάνειο προς το Δήμο της περιοχής , ύψους περίπου 11,5 εκατομμυρίων ευρώ . Όπως υποστηρίζει, όλες οι φερόμενες ως συναφθείσες συμβάσεις των δανείων ήταν άκυρες, αφού δεν υπήρξε προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Επίσης, αναφέρει ότι κανένα από τα ποσά των δανείων δεν εξυπηρέτησε ποτέ τις ανάγκες του Δήμου.

Η απελευθέρωση

Πριν από λίγες μέρες συζητήθηκε η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής δια του συνηγόρου της Θόδωρου Μαντά με το αιτιολογικό ότι:

α) ότι το εφετείο της δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί προς εκδίκαση
β) οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα καθώς με δεδομένο ότι καταργείται ο νόμος 1608/50 περί καταχραστών δημοσίου, από ισόβια η νέα ποινή που απειλείται είναι πλέον έως δέκα έτη καθείρξεως. Επομένως στο δεύτερο βαθμό μεταβάλλεται το πλαίσιο ποινής που μπορεί να της επιβληθεί, η οποία δεν μπορεί να ξεπερνά για το κάθε αδίκημα που της αποδίδεται τα δέκα (10) έτη.
γ) Τέλος στην παρ. 3 του άρθρου 84 του Νέου Ποινικού Κώδικα προβλέπεται ότι ως ελαφρυντική περίσταση λογίζεται και η µη εύλογη διάρκεια της ποινικής διαδικασίας που δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα του κατηγορουμένου. Συνεπώς (με δεδομένο ότι η υπόθεση καθυστέρησε) είναι πολύ πιθανόν με την αναγνώριση ελαφρυντικού η ποινή να πέσει κι άλλο.
Το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών Πατρών συνεκτιμώντας τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα χορήγησε ομόφωνα στην κατηγορουμένη την αναστολή εκτέλεση της ποινής μέχρι την εκδίκαση της έφεσής της από το Πενταμελές Εφετείο Πατρών, επιβάλλοντας της περιοριστικούς όρους.

Δ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ