Έχουν περάσει σχεδόν έξι αιώνες από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και οι αποκαλύψεις για την Αγιά Σοφιά δεν σταματούν να εκπλήσσουν.
Ένας καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, ο Φερχάτ Ασλάν μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ είπε ότι δτα έγκατα του ναού οι Βυζαντινοί είχαν θάψει τεράστιες ποσότητες από χρυσό και ασήμι!
Ο καθηγητής είπε ακόμη πως οι στήλες που υπάρχουν στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας έχουν γίνει από σπάνιο υλικό που μεταφέρθηκε από το όρος Καφταγκί.
Πρόκειται για ένα μυθικό για τους Τούρκους όρος που παρομοιάζεται με τον Καύκασο. Σύμφωνα με την τουρκική παράδοση το Καφταγκί περιβάλλει όλη την οικουμένη.
Στα 70 μέτρα τα θεμέλια
Ο Τούρκος καθηγητής ισχυρίζεται πως τα θεμέλιά της στηρίζονται σε βάθος 70 μέτρων από την επιφάνεια του εδάφους και πως στην αρχή των θεμελίων του ιστορικού ναού, έχουν θαφτεί μεγάλες ποσότητες χρυσού και ασημιού.
Ο λόγος ο οποίος οι Βυζαντινοί έχτισαν στα θεμέλια του μεγαλοπρεπούς ναού χρυσό και ασήμι, δεν είναι άλλος -κατά τον Τούρκο καθηγητή- απλό τη προστασία του ναού από κάθε καταστροφή.
Επιπλέον, ο Ασλάν υποστηρίζει ότι κάτω από την Αγία Σοφία υπάρχει ένας υπόγειος ναός, τον οποίο έχτισαν οι Βυζαντινοί, και μέχρι σήμερα παραμένει άγνωστος.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ