Σουφλί: Το ελληνικό μετάξι βγαίνει ξανά στο φως (βίντεο)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε αυτό το εργοστάσιο παραγωγής μεταξιού στο Σουφλί, οι μηχανές ύφανσης δουλεύουν πλέον ασταμάτητα. Το Σουφλί, κέντρο του ελληνικού μεταξιού, επλήγη ανεπανόρθωτα από την ελληνική χρηματοπιστωτική κρίση.

Αλλά,το τέλος της ύφεσης αύξησε τη ζήτηση για προϊόντα μόδας και μετάξι που παράγει αυτήν η απομακρυσμένη συνοριακή πόλη.

Ο Κώστας Μουχταρίδης, ιδιοκτήτης ενός από τα εργοστάσια μεταξιού στο Σουφλί εξηγεί: «Σιγά σιγά άρχισαν οι παραγγελίες να έρχονται η μια πίσω από την άλλη στο ύφασμα το σπαθωτό και το Αμαλίας. Και σήμερα έχουμε μεγάλες παραγγελίες για το εξωτερικό για το σπαθωτό και το Αμαλίας».

Στο Σουφλί των 5.000 κατοίκων, περίπου 200 δουλεύουν σήμερα για το μετάξι. Η ζήτηση για σύγχρονα μεταξωτά ρούχα ξαναέδωσε ζωή στην πόλη.

Εκτός από τις παραγγελίες του εξωτερικού, ελληνικά brands μόδας, όπως η Zeus+Dione, αξιοποίησαν επίσης τα ατόφια ελληνικά υλικά, όπως το σουφλιώτικο μετάξι.

.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=4jlkfi397hk&w=711&h=400]

.

Η Μαρέβα Γκραμπόβσκι Μητσοτάκη και η Δήμητρα Κολοτούρα είναι οι δύο γυναίκες πίσω από τη Zeus+Dione.

Η Δήμητρα Κολοτούρα, συνιδιοκτήτρια της Zeus+Dione, σημειώνει: «Είπαμε, ας βάλου με μπροστά τις μηχανές, θα φτιάξουμε, θα κάνουμε ύφανση, θα δημιουργήσουμε νέα υφάσματα, θα πειραματιστούμε. Βασικά, δώσαμε ζωή σε μια πολύ ήσυχη πόλη».

Και προσθέτει: «Πουλάμε από το Τόκιο μέχρι την Καλιφόρνια.Το εκτιμούν, το λατρεύουν, ξέρουν ότι είναι γνήσιο, γνωρίζουν πως έχει γίνει βασικά. Δεν είναι αυτοματοποιημένο και δεν έχει γίνει κάπου στην Κίνα».

Η οικονομική κρίση ανάγκασε τα τελευταία εργοστάσια παραγωγής μεταξιού στο Σουφλί να επενδύσουν στην ψηφιακή εκτύπωση, κάτι που σήμερα αποδίδει καρπούς, όπως λέει η ιδιοκτήτρια της εταιρίας Parthenis.

«Η τεχνολογία είναι αυτό που πραγματικά αναβίωσε τη βιομηχανία εκεί, επειδή επένδυσαν σε μηχανές για να κάνουν περισσότερη εκτύπωση και δεν ήταν μόνο το ύφασμα», σημειώνει η Ορσαλία Παρθένη.

Η Ορσαλία Παρθένη όταν ανέλαβε την εταιρεία, ανανέωσε μια σχέση με το εργοστάσιο μεταξιού στο Σουφλί που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970.

Ο συνδυασμός της παράδοσης με το σύγχρονο ντιζάιν τράβηξε την προσοχή του κόσμου της μόδας και πλέον ρούχα και καφτάνια από ελληνικό μετάξι μπορεί να βρει κανείς προς πώληση στο Λος Άντζελες, το Παρίσι, το Λονδίνο και αλλού.

euronews

ΔΗΜΟΦΙΛΗ